Wat ga je leren?

Je leert tijdens de opleiding alles om in een laboratorium monsters te analyseren op de inhoud en de kwaliteit. Dit kunnen allerlei monsters zijn, van grondstoffen van de chemische industrie, oppervlaktewater, drinkwater, geneesmiddelen tot levensmiddelen. Studenten van de opleiding biologisch medisch analist en chemisch-fysisch analist (versneld of regulier) volgen de eerste twee jaar een gezamenlijk programma. Hierna kies je zelf het gewenste profiel.

Je leert de chemische- en/of fysische achtergronden van de analyses voor de technieken die je gebruikt. Je leert om zelfstandig analyses voor te bereiden, uit te voeren en hierover te rapporteren. Ook leer je samenwerken met anderen tijdens projecten en in de les. Alles wat je leert heeft betrekking op jouw toekomstige beroep. Een groot deel van de opleiding is praktisch. Je werkt in laboratoria op school en binnen bedrijven en instellingen. 

Let op: als student Laboratoriumtechniek bij mboRijnland volg je je lessen in het gebouw van Hogeschool Leiden. De hogeschool is gelegen midden in het Bioscience park van Leiden. In het gebouw hangt een prettige en open sfeer.

Het MLO werkt samen het de hboopleidingen Biologie en medisch laboratoriumonderzoek en Chemie. We maken gebruik van dezelfde laboratoria waar instructeurs en docenten de lessen verzorgen. Studenten en docenten vanuit de opleidingen werken samen met onderzoekers in het Leiden Centre of Applied Bioscience, het LCAB. Als student heb je hier de mogelijkheid om deel te nemen aan een excellentie traject of er stage te lopen, waardoor de doorstroom naar het hbo gemakkelijker is.

Versneld volgen
Heb je een diploma 5 havo NT of NG of VMBO-T met biologie, scheikunde én wiskunde als examenvak en gemiddeld 7.0 of hoger dan kun je het eerste studiejaar versnellen en in een half jaar doen. Vraag naar de mogelijkheden tijdens de intake.


 

Vooropleidingseisen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Na je aanmelding, ontvang je een e-mail van studentzaken waar onder andere het document “studiekeuzeadvies Middelbaar Laboratoriumonderwijs” is toegevoegd. Hierin staat beschreven wat er gebeurt na je aanmelding. Zo staat er bijvoorbeeld dat we contact met je opnemen om intakegesprek te plannen. Ook ontvang je een e-mail met de uitnodiging voor de eerste instroomactiviteit.

Aanvullende toelatingseisen
De versnelde opleiding heeft aanvullende toelatingseisen. Instromen is mogelijk met een havodiploma met het profiel N&G of N&T (inclusief wiskunde op je cijferlijst) of met een diploma vmbo-t met de vakken: wiskunde, biologie en nask2. Voorwaarde bij het vmbo-t diploma is je de vakken met een 7 of hoger hebt afgerond op je cijferlijst. Het is daarnaast nog belangrijk dat jouw middelbare school een positief advies schrijft. Zie hiervoor het opgestuurde document motivatie versnelde opleiding.

Aanvullende instroomactiviteiten
Bij deze opleidingen horen aanvullende instroomactiviteiten. Deelname hieraan is verplicht. Denk bij aanvullende instroomactiviteiten aan:

Intake kennismakingsgesprek
Bij het kennismakingsgesprek bespreken we de volgende zaken:

  • De beroepsaspecten:
    • Loopbaandossier middelbare school (indien in bezit)
  • De verwachtingen van de opleiding:
    • Meeloop- en/of open dag bijgewoond (verplichte activiteit)
    • Powerpoint voorlichting, deze heb je bij de aanmelding ontvangen van studentzaken
  • Jouw startmeter
  • De onderwijsbehoefte: wat je nodig denkt te hebben om de opleiding succesvol te volgen

Oriëntatiebijeenkomst
Na je examenuitslag neemt een van onze docenten contact met je op, daarna nodigen we je per e-mail uit voor een introductiebijeenkomst voor de zomervakantie. Tijdens de introductiebijeenkomst krijg je informatie over je definitieve boeken- en leermiddelenlijst, jaarrooster en start studiejaar.

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Zernikedreef (BOL)

Let op:
Deze variant is bijna vol. Na aanmelden kom je op een wachtlijst.

Deze opleiding heeft aanvullende toelatingseisen!

 

Open Dag Laboratoriumtechniek

Over jou

  • Chemie
  • In een laboratorium
  • Onderzoek & analyse
  • Zorgvuldig

In de praktijk

Je volgt de BOL-opleiding Chemisch-Fysisch Analist voor 3 tot 4 jaar, afhankelijk van jouw keuzedelen. Je stroomt door naar het hbo of gaat aan het werk! Je werkt bij een chemisch bedrijf, levensmiddelenbedrijf, waterleidingmaatschappij, keuringsdienst of farmaceut. 

Als chemisch-fysisch analist werk je in een laboratorium. Je werkt met de modernste apparatuur of je nu medicijnen produceert, olieproducten maakt of het oppervlaktewater of grondmonsters onderzoekt op zware metalen, stikstof of fosfaten. De grondstoffen en bepalingen moeten betrouwbaar zijn. Je analyseert of de kwaliteit van het product voldoende is of je test en verbetert de bepaling zelf. Met jouw kwaliteitscontroles help je mee om de kwaliteit van de producten op een hoog niveau te houden. Je werkt altijd zeer nauwkeurig en houdt je aan de procedures en richtlijnen. 

Je werkt in een team, waarbij samenwerken, communiceren, kwaliteit leveren, multitasken en op tempo werken tot de dagelijkse praktijk behoren. Je hebt geen moeite met rekenen en wiskunde en je bent goed in begrijpend lezen. Je denkt mee in oplossingen. Bij het uitvoeren van je werkzaamheden ben je creatief in het bedenken van oplossingen. Stuk voor stuk eigenschappen die heel goed van pas komen binnen de laboratoriumtechniek. 

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

  • Keuzedelen
  • BOL
  • Kosten
  • Instroomactiviteiten
  • Bijzonderheden

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

De eerste 1,5 jaar krijg je de basiskennis en vaardigheden aangeleerd binnen de biologie en chemie. In het tweede leerjaar volg je een korte oriënterende stage. In leerjaar 3 volg je 2-3 dagen stage en ga je 2 dagen naar school. In leerjaar 4 ga je 4 dagen stagelopen en 1 dag per week naar school. We hebben met een groot aantal laboratoriumscholen materiaal ontwikkeld, waarbij zo veel mogelijk wordt aangesloten bij het beroep. In de opleiding is er veel aandacht voor de beroepspraktijk.

Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
Kosten van boeken en materialen
De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt de boeken voor het MLO bestellen bij de HLBookshop. Dit kan op de website https://www.hlbookshop.nl
Daarnaast heeft de opleiding bijzondere kosten. Er zal een labjas, veiligheidsbril en enkele laboratorium benodigdheden aangeschaft moeten worden. Deze kosten zijn ongeveer €65.

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.
Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan word je uitgenodigd voor een intake. Daarnaast krijg je de vraag om de startmeter en het kennismakingsformulier in te vullen. Twee vragenlijsten waarmee we je beter willen leren kennen. Deze neem je samen met je voorlopige cijferlijst mee naar de intake. We vinden het belangrijk dat je je goed oriënteert op deze opleiding. Je moet daarom naar één van onze Open Dagen zijn geweest of hebben deelgenomen aan een meeloopdag.
Deze opleiding wordt gegeven in het gebouw van de Hogeschool Leiden.
mboRijnland Zernikedreef
Zernikedreef 11
2333 CK Leiden
(071) 518 87 55
voorlichting.mlo@hsleiden.nl