Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding leer je werken in een chemisch-fysisch laboratorium. Je leert hoe je analyses plant en voorbereidt, hoe je met verschillende apparaten werkt, zoals de HPLC, en hoe je verdunningen maakt. Ook leer je veilig werken, resultaten registreren en apparatuur onderhouden. Daarnaast leer je technieken verbeteren en resultaten op een duidelijke manier presenteren. Studenten van de opleidingen Chemisch Fysisch Analist en Biologisch Medisch Analist (versneld of regulier) volgen de eerste twee jaar hetzelfde programma. Na anderhalf jaar kies je je definitieve richting.

Het eerste jaar
Als eerstejaarsstudent begin je met lessen in scheikunde en biologie, zowel theorie als praktijk. Daarnaast krijg je vakken zoals Nederlands, Engels en loopbaan en burgerschap, die zoveel mogelijk aansluiten op het werk in een laboratorium.

Elke week sta je twee tot drie keer in het laboratorium op school en werk je aan opdrachten uit het werkveld. Als analist in opleiding leer je vaardigheden zoals het maken van een planning, uitvoeren van specialistische analyses en verbeteren van laboratoriumtechnieken. Je leert ook hoe je milieubewust werkt, data verzamelt en rapporteert. Dit doe je vaak samen met andere studenten door opdrachten te maken en te presenteren.

Stage
In het derde jaar begin je met je stage. Tijdens je stage leer je stap voor stap hoe het werk in een laboratorium echt gaat. Je examen is ook gebaseerd op deze praktijkervaring.

Keuzedelen
De opleiding biedt ook keuzedelen aan. Je kunt kiezen om je verder te verdiepen in een bepaalde techniek of om je breder te ontwikkelen. Deze sluiten aan op wat het werkveld nodig heeft. Voorbeelden van keuzedelen zijn Inspelen op innovaties en Duurzaamheid.

Goed om te weten
mboRijnland en Hogeschool Leiden werken samen op het gebied van laboratoriumtechniek. Studenten van deze opleidingen volgen hun lessen in het gebouw van Hogeschool Leiden. Dit gebouw staat aan de Zernikedreef, midden in het Bioscience park in Leiden, waar veel bedrijven met laboratoria zitten. In het gebouw hangt een fijne en open sfeer.

Versnelde traject iets voor jou?
Heb je een vmbo-t diploma met exacte vakken en rekenen en een goed gemiddelde van minimaal een 7? Dan kun je de opleiding versneld volgen. Wil je weten hoe dat werkt? Kom dan naar de open dag of vraag ernaar tijdens je intakegesprek.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
De studierichting Laboratoriumtechniek werkt samen met de hbo-opleidingen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Chemie en Bio-informatica van Hogeschool Leiden. Daarnaast werken studenten en docenten ook samen met onderzoekers van het Leiden Centre of Applied Bioscience (LCAB) en het practoraat CIV Biosciences van mboRijnland. Als student kun je hier meedoen aan toegepast onderzoek.

Na het afronden van je opleiding als analist kun je makkelijk doorstromen naar het hbo. Veel studenten kiezen hiervoor.

Vooropleidingseisen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Na je aanmelding, ontvang je een e-mail van Studentzaken waar onder andere het document “studiekeuzeadvies Middelbaar Laboratoriumonderwijs” is toegevoegd. Hierin staat beschreven wat er gebeurt na je aanmelding. Zo staat er bijvoorbeeld dat we contact met je opnemen om een kennismakingsgesprek te plannen. Ook ontvang je een e-mail met de uitnodiging voor de eerste instroomactiviteit.

Aanvullende toelatingseisen
De versnelde opleiding heeft aanvullende toelatingseisen. Instromen is mogelijk met een havodiploma of overgangsbewijs van havo 4 naar 5 met het profiel N&G of N&T (inclusief wiskunde op je cijferlijst) of met een diploma vmbo-t met de vakken: wiskunde, biologie en nask2. Voorwaarde bij het vmbo-t diploma is je de vakken met een 7 of hoger hebt afgerond op je cijferlijst. Het is daarnaast nog belangrijk dat jouw middelbare school een positief advies schrijft. Zie hiervoor het opgestuurde document motivatie versnelde opleiding.

Aanvullende instroomactiviteiten
Bij deze opleiding horen aanvullende instroomactiviteiten. Het is verplicht om hieraan deel te nemen.

  • Bezoek een Open Dag of Meeloopdag
  • Kennismakingsdossier Laboratoriumtechniek
  • Studiekeuzeactiviteit en motivatie
  • Kennismakingsgesprek

Tijdens dit gesprek bespreken we het volgende:

    • De beroepsaspecten:
      • Loopbaandossier middelbare school (indien in bezit)
    • De verwachtingen van de opleiding:
      • Meeloop- en/of open dag bijgewoond 
      • Powerpoint voorlichting, deze heb je bij de aanmelding ontvangen van Studentzaken
    • Jouw startmeter
      • De onderwijsbehoefte: wat je nodig denkt te hebben om de opleiding succesvol te volgen

Introductiebijeenkomst
Na je examenuitslag neemt een van onze docenten contact met je op, daarna nodigen we je per e-mail uit voor een introductiebijeenkomst voor de zomervakantie. Tijdens de introductiebijeenkomst krijg je informatie over je definitieve boeken- en leermiddelenlijst, jaarrooster en start studiejaar.

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2025, januari 2025, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Zernikedreef (BOL)

Deze opleiding start ook in januari 2025.

Let op:
Deze opleiding heeft aanvullende toelatingseisen!

 

Open Dag Laboratoriumtechniek

Over jou

  • Nieuwsgierig
  • Puzzelen
  • Nauwkeurig

In de praktijk

Als Chemisch Fysisch Analist kun je werken in de farmacie, chemische en petrochemische industrie, bij fysische chemische bedrijven, ziekenhuislaboratoria, de voedingsmiddelenindustrie of bij universiteiten. Tijdens de opleiding leer je veel verschillende technieken en analyses, zodat je klaar bent om in al deze sectoren aan de slag te kunnen. Zo ontdek je waar je goed in bent en wat je leuk vindt.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

  • Keuzedelen
  • BOL
  • Kosten
  • Instroomactiviteiten
  • Bijzonderheden

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

De eerste 1,5 jaar krijg je de basiskennis en vaardigheden aangeleerd binnen de biologie en chemie. In het tweede leerjaar volg je een korte oriënterende stage. In leerjaar 3 volg je 2-3 dagen stage en ga je 2 dagen naar school. In leerjaar 4 ga je 4 dagen stagelopen en 1 dag per week naar school. We hebben met een groot aantal laboratoriumscholen materiaal ontwikkeld, waarbij zo veel mogelijk wordt aangesloten bij het beroep. In de opleiding is er veel aandacht voor de beroepspraktijk.

Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
Kosten van boeken en materialen
De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt de boeken voor het MLO bestellen bij de HLBookshop. Dit kan op de website https://www.hlbookshop.nl
Daarnaast heeft de opleiding bijzondere kosten. Er zal een labjas, veiligheidsbril en enkele laboratorium benodigdheden aangeschaft moeten worden. Deze kosten zijn ongeveer €65.

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.
Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan word je uitgenodigd voor een intake. Daarnaast krijg je de vraag om de startmeter en het kennismakingsformulier in te vullen. Twee vragenlijsten waarmee we je beter willen leren kennen. Deze neem je samen met je voorlopige cijferlijst mee naar de intake. We vinden het belangrijk dat je je goed oriënteert op deze opleiding. Je moet daarom naar één van onze Open Dagen zijn geweest of hebben deelgenomen aan een meeloopdag.
Deze opleiding wordt gegeven in het gebouw van de Hogeschool Leiden.
mboRijnland Zernikedreef
Zernikedreef 11
2333 CK Leiden
(071) 518 87 55
voorlichting.mlo@hsleiden.nl