Prachtige derde plaats voor mboRijnland-studenten tijdens landelijke wedstrijd Laboratorium Onderwijs

Leiden – Studenten Sanne, Sven, Louisa en Colin (MLO2 chemie klas) vertegenwoordigden mboRijnland tijdens het landelijke KILO (Kwaliteit in Laboratorium Onderwijs)-scholenproject in Ede. Ze behaalden een mooie derde plaats. KILO is een jaarlijkse wedstrijd voor mbo- en hbo-studenten Laboratoriumonderwijs. 

De deelnemende studenten kregen vier monsters aangeleverd die zij vervolgens moesten analyseren. Sanne, Sven, Louisa en Colin pasten een spectrometrische analysemethode toe om de monsters te onderzoeken en presenteerden hun bevindingen op 9 juni tijdens het afsluitende symposium. Van de elf inzendingen hadden er vier teams daadwerkelijk goed resultaat na de analyse, waaronder het team van mboRijnland.

Student Sanne vertelt: ‘Het was een hele leuk ervaring om deel te nemen aan de wedstrijd. Ons probleemoplossend denken werd getest en we moesten zelfstandig analyses uitvoeren. Ook moesten we nadenken over het voorbewerken van de monsters en hoe we de resultaten vervolgens konden analyseren. Ik vond het ook erg leuk om te zien hoe de studenten van andere scholen werken. Vooral hoe iedereen zijn best doet om de kwaliteit van de analyses zo hoog mogelijk te krijgen.’

Rianne, docent Chemie/Biochemie (CMLO1 Laboratoriumonderwijs): ‘Ik ben heel trots op de zelfstandigheid van de studenten en de goede kwaliteit van de data die ze geleverd hebben. De uitdaging zat hem vooral in het zelf moeten bepalen van het analysebereik en ze hebben een nieuwe manier geleerd van monsters voorbewerken. Mijn droom voor volgend jaar is om ook met de biologie sectie mee te kunnen doen en misschien ook met een nieuwe chemische techniek erbij’. 

Het KILO-scholenproject wordt jaarlijks georganiseerd door een groep enthousiaste docenten uit het Laboratoriumonderwijs aangevuld met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en beroepsorganisaties. Deelnemende studenten leren hier meer over kwaliteit en het uitvoeren van een onderzoek en analyses. In dit geval specifiek de VAAS-methode (spectrometrie). Deelname leidt tot verhoging van de onderlinge vergelijkbaarheid van analyseresultaten en bevordert de wederzijdse acceptatie van die resultaten.

Lees hier meer over het KILO-scholenproject.

Interesse in de opleiding Laboratoriumtechniek? Lees hier waar je dat kunt doen.