Lasrobotprogrammeurs binnenkort opgeleid in Gouda

Onderwijsinstellingen en bedrijven spelen daarmee in op verbeterende technologieën voor de lasindustrie.

mboRijnland start in samenwerking met het LAC het achtste Smart Welding Factory Skillslab in Nederland. Op 9 februari start de eerste cursus Lasrobotprogrammeur op de locatie van mboRijnland in Gouda.

Vanuit SMITZH, het innovatieprogramma van de provincie Zuid-Holland, is de Koninklijke Metaalunie samen met het Centrum voor Innovatief vakmanschap Smart Technology de initiator geweest in het bijeenbrengen van de betrokken partners: Kasteel Metaal, Hieselaar Nederland, Stichting LAC, Masterplan Techniek Zuid Holland, Schoonhovens College en mboRijnland.  Het LAC is de partij die het lesmateriaal heeft ontwikkeld en de partijen begeleid bij de totstandkoming van het Smart Welding Factory skillslab. De samenwerkende partijen dragen gezamenlijk zorg voor de opleiding van lasrobotprogrammeurs op mbo-niveau.

Samenwerking partners
Onderwijsinstellingen, metaalbranche en bedrijven slaan de handen ineen om vakinhoudelijk in te spelen op de technologische ontwikkelingen en de specifieke behoefte van de metaalsector in de regio Midden-Holland. mboRijnland is het eerste ROC dat start met het Smart Welding Factory skillslab voor Zuid-Holland in samenwerking met het LAC.

In aanvang wordt de cursus vanaf 9 februari als eerste aangeboden aan docenten van mboRijnland en medewerkers van Kasteel Metaal en Hieselaar Nederland. Na afronding van de cursus zijn de docenten gekwalificeerd om de volgende trainingen voor medewerkers van bedrijven en leerlingen uit het reguliere onderwijs te verzorgen.

Effectieve inzet lasrobots
Robotisering en automatisering wordt steeds belangrijker voor het bedrijfsleven. Lasrobots kunnen bijdragen aan productieverhoging, waarborging van veiligheid en het opvangen van personeelstekort. Om lasrobots efficiënt en effectief in te kunnen zetten is goed geschoold personeel nodig. De mogelijkheden hiervoor waren in het verleden beperkt. De trainingen hiervoor werden verzorgd door een integrator of producent van de lasrobot installatie en daarna kon je als het ware aan de slag. Tot voor kort hadden lasrobotprogrammeurs niet de mogelijkheid om hiervoor een diploma of certificaat te ontvangen. Daar komt nu verandering in.

Maatwerk
De cursus lasrobotprogrammeur omvat 8 modulen en een examendag. Deze modulen omvatten zowel theoretische kennis als praktische programmeeropdrachten. Voor de opdrachten wordt gebruik gemaakt van offline programmeer software, lasmallen en een lasrobot. Voordeel van de theoretische lesstof is dat het de cursist de mogelijkheid biedt om flexibel met de lesstof om te gaan, doordat het via een online platform bereikbaar is. Dit geeft de mogelijk om zowel thuis als buiten de lessen om te leren.

Het programma zal er de komende periode als volgt uit zien. De docenten vanuit mboRijnland en medewerkers van Kasteel Metaal en Hieselaar Nederland zullen tot eind maart zelf de cursus volgen. De praktische kant van de cursus zal in deze periode gefaciliteerd worden door het Schoonhovens College te Schoonhoven.