Beau Snellink is 19 jaar, vierdejaars student Bouwkunde bij mboRijnland, locatie Lammenschans en won afgelopen februari samen met zijn teamgenoten de wereldtitel op de ploegenachtervolging bij de wereldkampioenschappen schaatsen afstanden. Studeren en een carrière als professioneel schaatser, hoe doe je dat? Beau vertelt hoe hij dat met structuur, regelmaat, rust en een brede glimlach aanpakt.
“Studie en schaatsen is best lastig te combineren. Ik train twee keer per dag, vijf dagen per week en de zesde dag train ik één keer. Een normale dag bestaat voor mij uit: opstaan, ochtendtraining, tijd voor studie, om 12.00 uur lunch ik en ga ik daarna gelijk slapen. De slaap heb ik nodig, omdat het schaatsen me zoveel energie kost. Na het slapen is het tijd voor m’n tweede training en in de avonduren heb ik nog wat tijd over voor school. Behoorlijk volle dagen”, zegt Beau lachend.
Maar Beau weet waar hij het voor doet. Het vele trainen, en de daarbij horende 200 van de 365 dagen van huis zijn, werpt zijn vruchten af. Beau heeft zeer recent zijn eerste profcontract ondertekend. “Dan is het m’n werk. Ik train en word er nog voor betaald ook. Het is heel bijzonder om dit nu al, op deze leeftijd, mee te mogen maken”, zegt Beau.
Begeleiding en betrokkenheid
Naast een veelbelovend carrière als profschaatser vindt Beau het ook belangrijk om zijn studie Bouwkunde af te maken. Beau zit in zijn vierde en laatste studiejaar. Haalde hij de eerste drie jaar alles met gemak, dit studiejaar is zijn studie behoorlijk op z’n kop komen te staan. De juiste begeleiding en ondersteuning vanuit zijn docenten kwamen dan ook als geroepen. Zo zegt Beau: “Mevrouw Hermans en meneer Otto zijn heel betrokken met me. Ik probeer ze zo goed mogelijk te betrekken bij het proces en met ze te communiceren. Dat gaat heel goed. We hebben afgesproken dat dit een soort tussenjaar is en ik volgend jaar verspreid over het jaar mijn vakken en examens haal.”
En de goede samenwerking beamen zijn docenten Marianne Hermans en Jan Otto: “Beau gaf bij zijn eerste gesprek al aan dat hij 30 uur per week sportte. Dat was geen probleem, want topsporters weten van kinds af aan hoe ze sport en school moeten combineren. Dat is bij Beau ook zo. Ongeacht zijn afwezigheid zorgde hij dat hij ‘bij’ bleef. Nu, in zijn laatste jaar, hebben we afspraken gemaakt over hoe Beau de opleiding af kan ronden. Om dit voor elkaar te krijgen, gaan we zelfs contact opnemen met een mbo in Heerenveen, nu de woonplaats van Beau. Samen met het mbo in Heerenveen bekijken we of Beau daar zijn CE-examens kan maken. Op deze manier zoeken we een zo goed mogelijke combinatie tussen sport en school.”
Olympische Spelen in zicht
Dat Beau zich dit jaar meer op schaatsen richt dan ooit tevoren is niet voor niets. Dit jaar staat voor Beau volledig in het teken van het halen van de Olympische Spelen. Beau: “het komt misschien net wat te vroeg, maar we gaan het zien. Ik ben pas 19, dus het zou bizar zijn als ik het red, maar het ziet er goed uit. Ik denk dat het mogelijk is.”
En het behalen van de Olympische Spelen is voor Beau niet eens zijn grootste droom. “Iedereen wil Olympisch kampioen worden. Ik ook, maar mijn grootste droom is een wereldrecord rijden. Dat ik later tegen mijn kinderen kan zeggen dat ik de ooit de snelste was. Ik denk dat het me ooit wel lukt!”, zegt Beau. Ook hoopt Beau anderen te inspireren: “als ik over schaatsen praat, word ik vanzelf altijd weer enthousiast. Ik probeer elke dag alles uit mezelf te halen. Dit probeer ik zo ook op anderen over te brengen.”
Met de vraag of Beau nog iets kwijt wil aan mboRijnland weet hij wel raad: “ik wil school vooral bedanken, omdat ze mij de vrijheid geven dit te doen. Ik ben heel blij met de steun die de docenten mij geven. Ze omarmen het echt.”
Ook zijn docenten Marianne en Jan hebben namens de opleiding nog een boodschap voor Beau: “we wensen Beau alle succes met het behalen van zijn doelstellingen in de sport. Hij is slim genoeg om te beseffen dat een schaatscarrière ooit eindigt en je dan iets anders moet doen. Vandaar dat hij gebrand is op het behalen van zijn diploma. Samen werken we hier naartoe.”