Particulier Beveiliger

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als beveiliger werk je bij een bedrijfsbeveiligingsdienst, of je bent in dienst van een particuliere beveiligingsorganisatie die je bij klanten plaatst. Je beveiligt gebouwen, winkels, personen of evenementen. Ook houd jij je bezig met mobiele surveillance. Je zorgt er dus voor dat alles veilig blijft. Hoewel je vooral preventief toezicht houdt, moet je soms ook daadwerkelijk in actie komen. Bij calamiteiten, zoals brand, diefstal, inbraak en ongevallen probeer je de schade te beperken en roep je de hulp van de politie of brandweer in. Indien nodig verleen je eerste hulp aan slachtoffers. Ook heb je een belangrijke taak bij het informeren en verwijzen van mensen. Als beveiliger mag je pas aan het werk als je de leeftijd van 18 jaar bereikt hebt.

Let op: deze opleiding duurt 1 tot 2 jaar.

Opleidingsinhoud

De opleiding wordt competentiegericht vormgegeven. Hierbij staat het uitvoeren van opdrachten in de beroepsomgeving centraal. In het eerste jaar leer je alle kennis die je nodig hebt om het beroep uit te kunnen oefenen. Uiteraard leer je hiervoor de noodzakelijke kennis.

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage/bpv (per schooljaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Aanvullende intakeactiviteiten

Deze opleiding organiseert aanvullende intakeactiviteiten. Deelname hieraan is verplicht. Nadat je hebt ingeschreven ontvang je een brief met de bevestiging van je inschrijving en met de datum voor de eerstvolgende intake-dag. Twee weken voor deze intake-dag ontvang je een defintieve uitnodiging voor deze dag.

De intake-dag, in Alphen a/d Rijn, bestaat uit drie onderdelen:

Sport; bij deze onderdelen komen conditie, kracht en coördinatie aan bod. Je loopt een vaardigheden parcours waarbij je gaat bewegen onder vermoeide omstandigheden. Doorzettingsvermogen speelt hierbij ook een belangrijke rol. Verder kijken we naar kracht, hiervoor moet je push ups en sit ups laten zien.

Rollenspel; bij dit onderdeel dien je een casus op te lossen. Hierbij spelen communicatie, inlevingsvermogen, initiatief nemen, besluitvaardigheid, overwicht, stressbestendigheid een belangrijke rol.

Gesprek; bij dit onderdeel heb je een gesprek met een docent van onze opleiding. In het gesprek word gesproken over; motivatie, zelfinzicht, tolerantie, integriteit en beroepsbeeld.

 Intake data

30 november 2018
22 februari 2019
12 april 2019
14 juni 2019

Maximum aantal plaatsen
Deze opleiding heeft een maximum aantal plaatsen. Het aantal plaatsen geldt voor alle locaties samen. Dit aantal is: 125 voor de BOL-opleiding en 30 voor de BBL-opleiding

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd. 
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. 

Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen voor deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen.  Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden. 

Wil je meer informatie, kijk dan dit filmpje: https://www.justis.nl/overjustis/themadossiers/index.aspx

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Naast de kosten voor lesgeld krijg je te maken met bijkomende kosten:

 • De kosten van een schoolkamp zijn ongeveer 150 euro
 • De kosten voor een uniform zijn ongeveer 250 euro
 • De kosten voor sportkleding zijn ongeveer 100 euro

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

De opleiding duurt 1 tot 2 jaar.

Wil je onze studenten in actie zien? Check onze Facebook-pagina! facebook.com/mboRijnlandOrdeEnVeiligheid

Locaties

 • Leiden (Storm Buysingstraat) (BOL & BBL)
 • Alphen aan den Rijn (Ambonstraat) (BOL)
 • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL)
 • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
2
Duur
2 jaar
Locaties
Leiden (Storm Buysingstraat)
Alphen aan den Rijn
Gouda
Zoetermeer (Van Doornenplantsoen)

Deze opleiding heeft maximaal 155 plaatsen

125 BOL & 30 BBL

Voldoende plaats
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen