Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Kapper leer je de basiskennis en vaardigheden die je nodig hebt om een goede kapper te zijn. Je krijgt les van gekwalificeerde docenten, met veel praktijkervaring. Deze opleiding is de ideale voorbereiding op mbo niveau 3 Haarstylist Dame of Heer.  De lessen zijn afwisselend en hebben een logische opbouw naar het examen toe.

 

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
1 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda

Leiden Storm Buysingstraat

Direct aanmelden

Over jou

 • Klantgericht
 • Samenwerken
 • Creatief
 • Sociaal

In de praktijk

Als kapper bestaan jouw werkzaamheden uit het ontvangen van de klant, klanten te woord staan aan de telefoon of receptie, afspraken maken en inplannen, een behandelplan opstellen, advies geven, afrekenen en het schoonmaken van de werkplek. Daarnaast voer je basis haarbehandelingen uit. Hierbij gaat het om het wassen van het haar en het toepassen van massagetechnieken, het knippen van dames en heren in een basiscoupe, kleuren en ontkleuren en het föhnen van een dame.

Een kapper heeft veel contact met uiteenlopende typen klanten. Je bent maatschappelijk ontwikkeld en geïnteresseerd: je weet wat er speelt in de maatschappij en kan daarover met klanten spreken. Je kan goed met mensen omgaan, je inleven in de klant en je hebt een dienstverlenende en klantgerichte instelling.

Communicatie is erg belangrijk om de wensen en verwachtingen van de klant te achterhalen. Hiervoor ga je met de klant in gesprek. Je luistert aandachtig naar de klant en toont geduld. Als het behandelplan opgesteld is leg je duidelijk uit wat je gaat doen en waarom. Bij de behandelingen die je uitvoert werk je hygiënisch en ben je gericht op de klant. De tevredenheid van de klant is belangrijk voor jou.

Een kapper werkt als uitvoerend medewerker en is verantwoordelijk voor het zelfstandig voorbereiden van de haarbehandeling. Bij vragen of onduidelijkheden betrek je jouw leidinggevende.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Kosten
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Aanvullende intakeactiviteiten

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je een individueel kennismakingsgesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen. Voor deze opleiding geldt dat er ook een aanvullende insroomactiviteit is. Deze is op hetzelfde moment als het kennismakingsgesprek, zodat je niet twee keer hoeft te komen. De aanvullende instroomactiviteit bestaat uit het luisteren naar een presentatie over het beroep en je volgt een praktijkles.