Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Kapper leer je de basiskennis en vaardigheden die je nodig hebt om een goede kapper te zijn. Vind jij het leuk om bezig te zijn met het uiterlijk van anderen? Dan is deze opleiding echt wat voor jou.

Je leert op de kappersopleiding onder andere de techniek van het haarwassen, haarverf opbrengen, de basistechnieken knippen, föhnen, permanenten en masseren van de hoofdhuid. Je leert om met verschillende haarsoorten om te gaan. Bijvoorbeeld pluizig haar of juist heel stijl haar. Bij elk haartype en kapsel horen verschillende technieken. En jij weet daar straks alles van! Je leert ook om te verkopen, je werkt immers bij een bedrijf. Bijvoorbeeld een professionele shampoo aan de dame met pluizig haar, zodat het haar niet alle kanten op staat. Aan de heer met stijl, dun haar verkoop jij juist een wax die het haar wat voller doet lijken. Je leert om naar de wensen van de klant te luisteren om hem of haar op de juiste manier adviseren en overtuigen. Tijdens de opleiding Kapper pas je het geleerde direct toe in de praktijk, tijdens je stage of op je leerplek. Hierbij word je goed begeleid door de docenten en leidinggevenden.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda

Leiden Storm Buysingstraat

Direct aanmelden

Over jou

 • Adviseren
 • Beauty
 • Klantvriendelijk
 • Verkoop producten

In de praktijk

Je volgt de BOL of BBL-variant van deze kappersopleiding en behaalt jouw niveau 2 diploma. Daarna stroom je door naar een niveau 3 opleiding of ga je aan het werk. Je werkt dan bij een kapperszaak die is gespecialiseerd in dames- en herenkapsels of alleen één van de twee. Je kunt ook aan de slag bij een gespecialiseerde salon, bijvoorbeeld in een trendy kapperszaak of een barbershop.

Als kapper werk je in een kapsalon aan de verzorging en vormgeving van het haar van klanten. Je hebt een creatief beroep waarin je veel invloed hebt op het uiterlijk van mensen. Dat is een grote verantwoordelijkheid! Mensen vertrouwen jou en vragen om professioneel advies. Jij weet hier raad mee. Je taken bestaan onder andere uit afspraken maken, klanten ontvangen, harenwassen, hoofdmassage, permanenten, haar verven, knippen en föhnen. Ook verkoop je haarverzorgingsproducten. Als kapper ben je dagelijks creatief bezig met het uiterlijk van anderen. En ook met luisteren, overleggen en adviseren. Je werkt namelijk intensief samen met je klanten, collega’s en leidinggevenden.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Kosten
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Aanvullende intakeactiviteiten

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage / bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je een invidueel intakegesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen. Voor deze opleiding geldt dat er ook een aanvullende intakeactiviteit is. Deze is op hetzelfde moment als het intakegesprek, zodat je niet twee keer hoeft te komen. De aanvullende intakeactiviteit bestaat uit het luisteren naar een presentatie over het beroep en je volgt een praktijkles.