Je leert alles wat je nodig hebt om als kapper te gaan werken. Je krijgt veel praktijkervaring met hulp van onze docenten. Zij leren je wassen, knippen, föhnen, kleuren en stylen van haar.
Het werk van kapper is meer dan alleen zorgen voor mooi haar. Als je kapper bent, heb je veel verschillende klanten in je stoel. Het is belangrijk dat je met iedereen een praatje kunt maken. Daarom werken we ook aan je sociale en communicatieve vaardigheden. Als kapper kun je goed met mensen omgaan. Je bent vriendelijk en sociaal.
Je leert ook goed luisteren naar de wensen van de klant, zodat je een behandelplan kunt opstellen. In zo’n plan staat hoe je de klant gaat helpen. Dit plan bespreek je met de klant. Daarnaast leer je tijdens de opleiding hygiënisch werken
Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding bestaat vooral uit praktijk. Je gaat dus gelijk aan de slag. De lessen zijn afwisselend. Je krijgt les van zeer ervaren docenten. Je begint de opleiding met het onderdeel kleuren van het haar. Na een half jaar doe je daarvoor examen.
Daarna leer je het knippen van basisvormen. Hoe knip je verschillende soorten haar? En je leert wassen en föhnen. Aan het eind van het jaar doe je examen. Zo kun je laten zien wat je kan.
De opleiding is een goede voorbereiding voor de niveau 3 opleiding tot Haarstylist Dame of Heer.
Hoe lang duurt de opleiding?
De opleiding duurt gemiddeld 1 tot 2 jaar, dit is afhankelijk van je inzet en motivatie.
BOL of BBL?
Kies je voor BOL? Dan heb je vier dagen les op school. Je loopt één dag in de week stage bij een kapsalon.
Kies je voor BBL? Dan werk je vier dagen bij een kapsalon. Dat heet je leerbedrijf. En je hebt één dag les op school. Daar heb je theorielessen en praktijklessen.
Welke vooropleiding heb je nodig?
Voor deze opleiding heb je één van deze diploma’s nodig:
- Diploma vmbo basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
- Diploma entreeopleiding
- Diploma mbo-opleiding niveau 2
- Diploma mbo-opleiding niveau 3
- Overgangsbewijs naar havo/vwo 4
Aanvullende instroomactiviteiten
Voor deze opleiding zijn er aanvullende instroomactiviteiten. Dat zijn tests om te kijken of je geschikt bent voor het vak.
Als je je aanmeldt krijg je eerst een kennismakingsgesprek met een docent. Ook moet je de startmeter invullen. Dat is een online vragentest. Want we willen je graag beter leren kennen. Je luistert ook naar een presentatie over het beroep. En je volgt een praktijkles. Dat is tegelijk met het kennismakingsgesprek. Je hoeft dus maar één keer te komen.
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
1 tot 2 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties
Gouda (BBL / BOL)
Leiden Storm Buysingstraat (BBL / BOL)
Over jou
- Je bent creatief
- Je kunt goed samenwerken
- Je bent klantgericht
- Je werkt graag met mensen
Na de opleiding
Na deze opleiding stroom je door naar een niveau 3 opleiding tot Haarstylist Dame of Heer of je gaat aan het werk! Ga je aan het werk, dan werk je als kapper bij een kapperszaak. Daar doe je verschillende werkzaamheden. Je ontvangt klanten. Je helpt klanten aan de telefoon of de receptie, bijvoorbeeld met afspraken maken. Je stelt een behandelplan op. Je geeft advies. Je wast het haar. Soms doe je een hoofdmassage. Je knipt, kleurt, ontkleurt, föhnt. Je rekent af met de klant. En je maakt de werkplek schoon. Jij zorgt ervoor dat de klant de kapperszaak met een glimlach verlaat.
Studie in cijfers
Aanvullende informatie
- BOL
- BBL
- Kosten
- Buitenland
- Keuzedelen
BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.
Kosten van boeken en materialen
De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.
Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering
Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen