Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Kapper leren we je alle basiskennis en vaardigheden die je nodig hebt om een goede kapper te zijn! Je krijgt veel praktijkervaring van ervaren docenten. Zij leren je wassen, knippen, föhnen en stylen van haar. De lessen zijn afwisselend en bouwen toe naar de examens. De opleiding is een goede voorbereiding op de niveau 3 opleiding tot Haarstylist Dame of Heer.

Als kapper heb je veel verschillende klanten in je stoel zitten. Het is belangrijk dat je met iedereen een praatje maakt. Daarom werken we tijdens de opleiding ook aan je sociale en communicatieve vaardigheden. Hierbij is het handig als je weet wat er in de maatschappij speelt, zodat je daar met de klant over kan praten. Als kapper weet je goed met mensen om te gaan, ben je dienstverlenend en klantgericht.

Het is ook belangrijk om naar de wensen van de klant te luisteren. Alleen door goed te luisteren kun je een behandelplan opstellen. Behandelplan opgesteld? Dan leg je het duidelijk uit aan de klant. Ook leer je hoe belangrijk het is om hygiënisch te werk te gaan. De tevredenheid van de klant is voor jou het belangrijkste!

 

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
1 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda

Leiden Storm Buysingstraat

Direct aanmelden

Over jou

 • Klantgericht
 • Samenwerken
 • Creatief
 • Sociaal

In de praktijk

Na de eenjarige BOL- of BBL-opleiding stroom je door naar een niveau 3 opleiding of ga je aan het werk! Je werkt als kapper bij een kapperszaak. Daar heb je verschillende werkzaamheden, zoals: het ontvangen van de klant, de klant te woord staan aan de telefoon of receptie, afspraken plannen, behandelplannen opstellen, advies geven, afrekenen en het schoonmaken van de werkplek. Ook voer je basis haarbehandelingen uit. Hierbij gaat het om het wassen van het haar en toepassen van massagetechnieken, het knippen van dames en heren in een basiscoupe, kleuren en ontkleuren en het föhnen. Jij zorgt ervoor dat de klant de kapperszaak met een glimlach verlaat.

 

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Kosten
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Aanvullende intakeactiviteiten

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je een individueel kennismakingsgesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen. Voor deze opleiding geldt dat er ook een aanvullende insroomactiviteit is. Deze is op hetzelfde moment als het kennismakingsgesprek, zodat je niet twee keer hoeft te komen. De aanvullende instroomactiviteit bestaat uit het luisteren naar een presentatie over het beroep en je volgt een praktijkles.