Wat ga je leren?

We leiden je op tot Hairstylist Dame. Je leert specialistische technieken voor modieuze kapsels en krijgt les van gekwalificeerde docenten met veel ervaring!

Als Hairstylist voer je basiswerkzaamheden uit, die je afwisselt met het uitvoeren van specialistische haarbehandelingen bij dames. Tijdens de opleiding leer je haar wassen, het toepassen van massagetechnieken en het knippen van dames in basiscoupes. Ook krijg je te maken met specialistische haarbehandelingen, zoals het snijden van het haar, knippen met verschillende kniptechnieken, kleurverloop maken, kleuradvies geven, omvormen met de krul- en stijltang, watergolven, wikkelen en vlechten opsteken. Een heleboel dus!

Het eerste jaar
In het eerste jaar leer je de basisbehandelingen en -werkzaamheden van een kapper. Zo leer je het haar wassen, massagetechnieken toepassen, knippen in een basiscoupe, kleuren, ontkleuren en föhnen. Daar omheen hoort ook een heleboel, zoals: klanten ontvangen, te woord staan aan de receptie of telefoon, afspraken maken, een behandelplan opstellen, advies geven, afrekenen en je werkplek schoonhouden. Dit allemaal leer je in het eerste jaar van de opleiding.

Vakken en keuzedelen
De opleiding is als BOL- en BBL-variant te volgen. Doe je de BOL-opleiding dan volg je vier dagen per week les en loop je één dag in de week stage, in het tweede jaar twee dagen per week. Ben je BBL-student, dan volg je één dag per week les en ben je de overige dagen aan het werk in een salon.

Je krijgt tijdens de opleiding voornamelijk praktijklessen. Tijdens de lessen leer je het vakmanschap kennen en op een creatieve manier inzetten. Zo leer je de nieuwste trends en technieken, die je gelijk in kan zetten. Alle opdrachten voer je zelfstandig uit en je bent zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van je werk, want alleen zo leer je het vak het beste!

Naast de beroeps specifieke vakken volg je ook generieke vakken, zoals: Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Ook krijg je tijdens de opleiding de mogelijkheid om je te specialiseren. Dit doe je door middel van keuzedelen. Keuzedelen waar je uit kunt kiezen zijn Imagestyling, Nagelstyling, Visagie en Barbier.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
De opleiding bestaat voor een groot deel uit praktijk, waardoor je als student gelijk aan de slag gaat. Daarnaast zijn de lessen afwisselend en krijg je les van zeer ervaren en gekwalificeerde docenten.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
2 tot 3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BBL / BOL)

Leiden Storm Buysingstraat (BBL / BOL)

Over jou

 • Adviseren
 • Klantgericht
 • Samenwerken
 • Creatief
 • Sociaal

Over jou

In de praktijk

Na de tweejarige BOL- of BBL-opleiding stroom je door naar een niveau 4 opleiding of ga je aan het werk! Als hairstylist zet jij je vakmanschap op creatieve wijze in. Je weet wat de laatste trends zijn en kent de technieken om nieuwe coupes te creëren. Je voert je werkzaamheden zelfstandig uit en bent verantwoordelijk voor de kwaliteit, veiligheid en het tijdig opleveren van het eindresultaat.

Naast de haarbehandelingen houd jij je ook bezig met de basiswerkzaamheden, zoals: het ontvangen van klanten, klanten te woord staan aan de telefoon of receptie, afspraken plannen, behandelplannen opstellen, advies geven, afrekenen en de werkplek schoonmaken.

Als hairstylist heb je veel contact met uiteenlopende typen klanten. Je maakt met iedere klant een praatje, het is daarom handig om te weten wat er in de maatschappij speelt. Ook is luisteren naar de wensen van de klant belangrijk. Je gaat hierover met de klant in gesprek. Je luistert, toont geduld en stelt een behandelplan op. Vervolgens leg je jouw behandelplan duidelijk uit. De tevredenheid van de klant is voor jou het belangrijkste!

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Kosten
 • Instroomactiviteiten

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Let op: vanwege de gevolgen van het coronavirus verloopt de Instroom anders. 

Als je aanmelding voldoet aan de vooropleidingseisen wordt je aanmelding omgezet in een inschrijving. In april krijg je dan meer informatie over de vervolgstappen.