Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Monteur Elektrotechnische Installaties leer jij alles over elektrotechniek. Je leert elektrotechnische installaties en systemen veilig aan te leggen, monteren, repareren en renoveren. Deze kunnen installaties zijn zoals: algemene besturings- en verdeelsystemen, licht- en krachtinstallaties, gebouwbeheerssystemen, data- en telecominstallaties en beveiligingsinstallaties.

Je leert om tekeningen te lezen van basisschakelingen en symbolen te herkennen die hierbij worden gebruikt. Je leert ook hoe je installaties kunt uitvoeren van schakel- en verdeelinrichtingen en data-communicatiesystemen. En natuurlijk om veilig te werken met bekabeling in verschillende omgevingen.

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie Zo snel mogelijk (BBL)
Locaties

Gouda (BBL / BOL)

Leiden Bètaplein (BBL)

Deze opleiding start in de BOL-variant in Gouda alleen bij minimaal 24 studenten.

Direct aanmelden

Over jou

 • Elektrotechniek
 • Kabels en bedrading
 • Je kunt goed samenwerken
 • Technisch inzicht

In de praktijk

De opleiding Monteur Elektrotechnische Installaties is zowel in de BOL en BBL-variant te volgen. Na jouw opleiding stroom je door naar een aansluitende ICT- of technische opleiding op niveau 3. Of je gaat direct aan de slag als monteur elektrotechnische installaties in het bedrijfsleven. Je werkt dan bij een elektrotechnisch bedrijf en doet vooral praktisch en uitvoerend werk.

Je legt bovengrondse en ondergrondse bekabeling aan voor bijvoorbeeld de borden boven de snelweg. Je monteert verdeelkasten en schakelpanelen. Je werkt aan de hand van schriftelijke informatie, tekeningen en instructies van je leidinggevende. Je werkt goed samen, werkt nauwkeurig, hebt oog voor kwaliteit en bent klantbewust.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Doorstromen

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Binnen deze combinatie is voor mensen nog steeds werk en het geeft je de mogelijkheid om door te stromen naar de volgende niveau 3 opleidingen:
Medewerker beheer ICT niveau 3 BOL & BBL
Eerste monteur elektrotechnische installaties niveau 3 BBL
Servicemonteur elektrotechniek niveau 3 BBL

Volg jij de opleiding Monteur Elektrotechnische Installaties?

Direct aanmelden