Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Monteur Elektrotechnische Installaties leer jij alles over elektrotechniek. Je leert elektrotechnische installaties en systemen veilig aanleggen, monteren, repareren en renoveren. Dat kunnen installaties zijn zoals: algemene besturings- en verdeelsystemen, licht- en krachtinstallaties, gebouwbeheerssystemen, data- en telecominstallaties en beveiligingsinstallaties.

De opleiding is direct gekoppeld aan de praktijk, waardoor je extra veel en snel leert. Je leert de basiskennis over elektriciteit en magnetisme. Ook leer je meer over componenten zoals verlichting, transformatoren en motoren. Jij bent uiteindelijke degene die bezig is met het installeren van elektrotechnische installaties. Daarbij leer je tekeningen van basisschakelingen lezen en symbolen herkennen.

Het eerste jaar
Volg je de BBL-opleiding, dan betekent dit dat je één dag per week naar mboRijnland komt en vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf werkt. Afhankelijk van je leeftijd, kun je eventueel ook starten aan een avondopleiding. Je hebt dan twee avonden op een van de locaties van mboRijnland les en werkt vier tot vijf dagen bij een bedrijf. De lessen volg je in speciaal ingerichte praktijk- en theorielokalen.

Tijdens de gehele opleiding ben je gekoppeld aan een studieloopbaanbegeleider (slb’er). De slb’er is er om jou te ondersteunen en je vragen te beantwoorden. Elk jaar heb je minstens 4 gesprekken met je slb’er. In deze gesprekken gaat het vooral over studievoortgang, aanwezigheid, studie- of gedragshouding maar ook over onderwerpen als hoe je je voelt en wat je wilt voor de toekomst. Er is een open houding en sfeer tussen de docenten.

Vakken en keuzedelen
Volg je de BBL-opleiding, dan leer je vooral in de praktijk. Die praktijk voer je uit bij het bedrijf waar je onder contract staat. Tijdens je werk bij het bedrijf, word je begeleid door een medewerker van het bedrijf waar je werkt en je docent van mboRijnland. Deze docent komt gedurende je opleiding een paar keer bij je bedrijf langs om samen met jou en je begeleider je voortgang te bespreken.

De onderwerpen die aan bod komen tijdens je studie zijn erop gericht dat je gelijkstroom, wisselstroom, magnetisme, schakelingen en bekabeling in de praktijk kunt aanleggen. Om je opleiding te verbreden of te verdiepen, ga je ook aan de slag met een aantal keuzedelen. Je kunt kiezen uit keuzedelen als Innovatie, Duurzaamheid, Oriëntatie op ondernemerschap of Rekenen en taal op een hoger niveau.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?

Bij een BBL-opleiding werken opleiding en bedrijf nauw samen om jou op te leiden tot een vakman/vakvrouw. Daarbij richten we ons niet alleen op het vak dat je gaat uitoefenen, maar ook op de samenwerking tussen jouw bedrijfstak met andere soorten bedrijven. Uiteindelijk zul je bijvoorbeeld in de bouw vaak samenwerken met installateurs en bouwmensen. Die samenwerking geven wij je al mee in je opleiding. We noemen dat Smart Building en daar hoort jouw opleiding ook bij. Binnen Smart Building willen we je opleiden om ‘slimme gebouwen ook slim te bouwen’.

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma entreeopleiding
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BBL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL)

Je kan deze opleiding zowel overdag als in de avond volgen.

 

Direct aanmelden

Over jou

  • Elektrotechniek
  • Kabels en bedrading
  • Je kunt goed samenwerken
  • Technisch inzicht

In de praktijk

Na je opleiding stroom je door naar een aansluitende ICT- of Technische opleiding op niveau 3. Of je gaat direct aan de slag als Monteur Elektrotechnische Installaties in het bedrijfsleven. Je werkt dan bij een elektrotechnisch bedrijf en doet vooral praktisch en uitvoerend werk.

Je legt bovengrondse en ondergrondse bekabeling aan voor bijvoorbeeld de borden boven de snelweg. Je monteert verdeelkasten en schakelpanelen. Je werkt aan de hand van schriftelijke informatie, tekeningen en instructies van je leidinggevende. Je werkt goed samen, werkt nauwkeurig, hebt oog voor kwaliteit en bent klantbewust.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BOL
  • BBL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap
  • Doorstromen

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Binnen deze combinatie is voor mensen nog steeds werk en het geeft je de mogelijkheid om door te stromen naar de volgende niveau 3 opleidingen:
Medewerker beheer ICT niveau 3 BOL & BBL
Eerste monteur elektrotechnische installaties niveau 3 BBL
Servicemonteur elektrotechniek niveau 3 BBL

Volg jij de opleiding Monteur Elektrotechnische Installaties?

Direct aanmelden