Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Monteur Mechatronica leer je om ‘slimme’ producten te maken. Je combineert mechanica, elektrotechniek en technische informatica. Je krijgt in de opleiding een combinatie van theorie en praktijk. Aan het eind van de opleiding ben je klaar om een lasrobot te maken of onderhoud uit te voeren aan een sorteermachine.

Je leert tijdens de opleiding Monteur Mechatronica basisvaardigheden voor metaalbewerking. Je leert technieken om verschillende producten aan elkaar te monteren. Om bijvoorbeeld een sorteermachine te maken die voedselproducten scheiden die net van het land afkomen. Ook leer je technieken om storingen in apparaten en machines op te sporen. Dat komt goed van pas wanneer de sorteermachine het verschil tussen goede en overrijpe tomaten niet meer ziet. Jij bent degene die werkt aan het slimmer maken van deze machines.

Het eerste jaar
De opleiding werkt met vier onderwijsperioden van 10 weken lang. Periode 3 of 4 ga je op BPV (stage). Tijdens de opleiding word je gekoppeld aan een studieloopbaanbegeleider. Hij of zij begeleidt je tijdens de opleiding en je kunt daar terecht met al je vragen. Binnen het gebouw kom je voornamelijk in ongeveer vier practicum lokalen en theorielokalen. Er is een open houding en sfeer en veel (technische) docenten zal je geregeld tegenkomen.

Omdat het vakgebied Mechatronica zo breed is krijg je in het eerste leerjaar veel basiskennis van technische richtingen. Ook werk je verschillende keren met een project die lijkt op een product uit het bedrijfsleven. Dit betekent veel uitdaging en wisselingen van lessen.  Houdt rekening met ongeveer vier dagen school per week en gemiddeld zo’n 20 a 22 klokuren les.

Zo leer je
De opleiding is gericht op leren door te doen. Er zijn veel practicumopdrachten waaraan de theorie is gekoppeld. Zo leer je sneller de verbanden. Er zijn opdrachten die je in tweetallen doet maar ook projecten in drie of viertallen. Soms ben je ook individueel aan het werk.

Je leert de basiskennis van sturen met lucht, olie en elektriciteit. Ook leer je hoe industriecomponenten werken en hoe ze moeten worden aangesloten. Uiteindelijk ben je bezig met het (gedeeltelijk) in elkaar zetten, aansluiten en onderhouden van machines en apparaten.

Tweederde van technische vakken is praktijkgericht. Ook krijg je technische theorie en de algemene vakken zoals; rekenen, Loopbaan en Burgerschap en Nederlands.

Vakken en keuzedelen
Vakken als Pneumatiek, Hydrauliek, Elektrotechniek, Automatisering en Besturingstechniek zijn vakken die je gedurende de opleiding veelal praktisch voortdurend krijgt. We proberen zo veel mogelijk de theorie terug te brengen in de praktijk. Veel van deze technieken zijn namelijk aanwezig in een machine of apparaat. Je leert wat de componenten doen en wat je ermee kunt. Uiteindelijk kun je dan met deze kennis machines bouwen, onderhouden, kleine storingen oplossen etc.

Binnen de opleiding kun je kiezen voor verschillende pijlers van keuzedelen. Je zal in ieder geval het keuzedeel basisvaardigheden metaal doorlopen. Daarnaast is er de keuze voor 3D-tekenen (daarna eventueel 3D-printen) en Digitale vaardigheden Basis.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?

Een jong team met enthousiaste collega’s gaat ervoor zorgen dat jij gemotiveerd bent en je diploma kan halen. Uiteindelijk zal je het wel zelf moeten doen. Aan de faciliteiten zal het niet liggen. De lokalen zijn voorzien van heel veel apparatuur uit de industrie. Niet alleen de basis maar ook nieuwere (smart)technologieën. We doen veel. Met de hersenen en met de handen. Van vier lasprocessen tot het programmeren van een robot. Het zit allemaal in de opleiding.

En, daarbij is de vraag naar technici groot, dus vind je altijd een baan die goed bij je past!

Vooropleidingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 1

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)

Let op: deze opleiding start in Gouda alleen met minimaal 24 studenten

 

Over jou

 • Affiniteit met elektrotechniek
 • Machines en installaties
 • Onderhoud
 • Plannen en organisaren
 • Technisch inzicht

In de praktijk

Na de tweejarige BOL of BBL-variant van de opleiding Monteur Mechatronica stroom je door naar een niveau 3 opleiding of ga je direct aan het werk. Je werkt dan als monteur bij een bedrijf in de machine-industrie of de apparatenbouw. De daar gemaakte machines hebben naast een bewegingsproces ook een computergestuurd besturingsproces. Denk aan sorteermachines, productiemachines, lasrobots, volautomatische melkmachines of kopieerautomaten.

Als Monteur Mechatronica stel je uit losse onderdelen, of delen van machines, nieuwe machines samen. Ook monteer je pneumatische (luchtdruk) en hydraulische (vloeistofdruk) onderdelen en de bijbehorende elektronica. Daarnaast verhelp je storingen en vervang je onderdelen. In deze functie combineer je elektrotechniek, werktuigbouwkunde en besturingstechniek. Je bent bezig met het ontwerp, de productie, het monteren en de installatie van complexe systemen. Voordat je die oplevert aan de klant, test je ze natuurlijk uitvoerig. Jij zorgt ervoor dat alles goed werkt en je de klant tevreden achterlaat.

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Minimaal aantal studenten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Deze opleiding start in Gouda alleen met minimaal 24 studenten.