Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Monteur Mechatronica leer je om ‘slimme’ producten te maken. Je combineert mechanica, elektrotechniek en technische informatica. Je krijgt in de opleiding een combinatie van theorie en praktijk. Zo ben jij straks klaar om bijvoorbeeld een lasrobot te maken. Of onderhoud uit te voeren op een sorteermachine.

Je leert tijdens de opleiding Monteur Mechatronica basisvaardigheden voor metaalbewerking. Je leert technieken om verschillende producten aan elkaar te monteren. Om bijvoorbeeld een sorteermachine te maken die voedselproducten scheiden die net van het land afkomen. Ook leer je technieken om storingen in apparaten en machines op te sporen. Dat komt goed van pas wanneer de sorteermachine het verschil tussen goede en overrijpe tomaten niet meer ziet. Jij werkt aan het slimmer maken van deze machines. Vakken die aan bod komen zijn elektrotechniek, elektronica en ICT. Ook verdiep je je in de werking van luchtdruk (pneumatiek), vloeistofdruk (hydrauliek) en besturingstechnieken. Je besteedt daarnaast aandacht aan je beroepshouding. Zodat jij met gemak kunt samenwerken met klanten, collega’s en leidinggevenden.

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 1

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BOL)

Leiden Bètaplein (BBL / BOL)

Let op: deze opleiding start in Gouda alleen met minimaal 24 studenten

Direct aanmelden

Over jou

 • Affiniteit met elektrotechniek
 • Machines en installaties
 • Onderhoud
 • Plannen en organisaren
 • Technisch inzicht

In de praktijk

Nadat je de BOL of BBL-variant van de opleiding Monteur Mechatronica afrondt, stroom je door naar een niveau 3 opleiding of ga je direct aan het werk. Je werkt dan als monteur bij een bedrijf in de machine-industrie of de apparatenbouw. De daar gemaakte machines hebben naast een bewegingsproces ook een computergestuurd besturingsproces. Denk aan sorteermachines, productiemachines, lasrobots, volautomatische melkmachines of kopieerautomaten.

Als monteur mechatronica stel je uit losse onderdelen, of delen van machines, nieuwe machines samen. Ook monteer je pneumatische (luchtdruk) en hydraulische (vloeistofdruk) onderdelen en de bijbehorende elektronica. Daarnaast verhelp je storingen en vervang je onderdelen. In deze functie combineer je elektrotechniek, werktuigbouwkunde en besturingstechniek. Je bent bezig met het ontwerp, de productie, het monteren en de installatie van complexe systemen. Voordat je die oplevert aan de klant, test je ze natuurlijk uitvoerig. Jij zorgt ervoor dat alles goed werkt en je de klant tevreden achterlaat.

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Minimaal aantal studenten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Deze opleiding start in Gouda alleen met minimaal 24 studenten.