Wat leer je?

Tijdens de opleiding werk je veel met metaal en leer je technieken om machines, apparaten en onderdelen te bouwen. Je werkt aan onderdelen van een hijskraan of schip, maar ook aan onderdelen voor gebouwen, grote én kleine machines.

De opleiding bestaat uit drie delen: het basisgedeelte, het profielgedeelte en de keuzedelen. In het basisgedeelte leer je de basisvaardigheden van metaal. Dit leer je door middel van theorie en praktijk. In het profielgedeelte ga je dieper op de stof in. Als keuzedeel kies je een vak waar jij meer over wil leren en waarin je echt wil uitblinken.

Je leert tijdens de opleiding apparaten en machines controleren en testen. Daarbij is het belangrijk dat je weet hoe je een technische tekening leest, zo weet jij preciest wat je moet doen. Ook leer je verschillende metaalsoorten en technieken, zoals: slijpen, lassen en zagen. We vinden het ook belangrijk om aan je beroepshouding te werken. Je leert daarom nauwkeurig werken en hoe je het beste problemen oplost. Daarnaast werken we nog aan je sociale en communicatieve vaardigheden, zodat jij straks goed kan samenwerken op de werkvloer.

Vakken
Het leren bewerken van verschillende metalen staat centraal tijdens de opleiding. De vakken die daarbij horen zijn:
– Scheidende bewerkingen: hier leer je knippen, ponsen en snijbranden
– Verbindende bewerkingen: hier leer je klinken, felsen en bouten lassen
– Vervormende bewerkingen: hier leer je zetten, kanten en walsen
– Veilig werken op de werkvloer: hier leer je hijsen, stroppen en klemmen
– Kostprijs berekeningen, technisch tekenen en tekeningen lezen

Er is een groot gebrek aan echte vaklieden in Nederland. Je komt dus gegarandeerd aan een baan na deze opleiding!

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BBL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)

Over jou

 • Bouwvoorbereiding
 • Havens en scheepsbouw
 • Je kunt goed instructies opvolgen
 • Affiniteit met machines en installaties
 • Technisch inzicht

In de praktijk

Na de tweejarige BOL- of BBL-opleiding stroom je door naar een niveau 3 opleiding of ga je aan het werk. Als je gaat werk ga je zelfstandig of in een klein team aan de slag. Je werkt vaak in een montagehal of werkplaats. Soms ben je aan het werk op locatie, waar je de aangevoerde delen samenbouwt tot één geheel. Je maakt bijvoorbeeld heimachines, sorteermachines of verpakkingsmachines. Of misschien wel lasrobots, hydraulische systemen of onderdelen voor schepen, hijskranen en gebouwen. 

Als constructiewerker doe jij veel nuttig werk. Je zet de machines en apparaten uit losse componenten in elkaar. Dat doe je aan de hand van werktekeningen en besteklijsten die je van anderen krijgt. En natuurlijk ook op basis van mondelinge werkinstructies. Het kan zijn dat er heel complexe machines en apparaten gemaakt moeten worden. Dan bouw je als constructiewerker het frame of het chassis. Kwaliteit en vakmanschap staan bij al je werkzaamheden voorop! 

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap