Tijdens de opleiding werk je veel met metaal en leer je technieken om machines, apparaten en onderdelen te bouwen. Je werkt bijvoorbeeld aan onderdelen van een hijskraan of schip, maar ook aan onderdelen voor gebouwen, grote én kleine machines.
Kies je voor BOL?
Het eerste jaar begint met een periode van 10 weken op school. Tijdens deze 10 weken krijg je theorie- en praktijkles in de basisvaardigheden van metaal en leer je jouw klas en studieloopbaanbegeleider beter kennen. In de eerste periode krijg je ook begeleiding bij het zoeken naar een stageplaats. Vanaf de tweede periode loop je twee dagen per week stage en ga je drie dagen per week naar school. Dit blijft de hele opleiding hetzelfde.
Kies je voor BBL?
Dan is het belangrijk dat je al een leerbedrijf vindt. Tijdens jouw hele opleiding werk je vier dagen per week binnen het bedrijf en kom je één dag per week op school.
De opleiding bestaat uit drie delen: het basisgedeelte, het profielgedeelte en de keuzedelen. In het basisgedeelte (eerste jaar) leer je de basisvaardigheden van metaal. Dit leer je door middel van theorie en praktijk. In het profielgedeelte (tweede jaar) ga je dieper op de stof in. Als keuzedeel kies je een vak waar jij meer over wil leren en waarin je echt wil uitblinken.
Je leert de technische tekeningen te lezen, zodat je weet wat je moet maken. Je leert materialen kennen als staal en aluminium en leert verschillende bewerkingen kennen. Dan komen de technieken aan de beurt: snijbranden, zagen, slijpen en lassen. Omdat je met grote apparaten en machines werkt, komt veiligheid ook aan bod tijdens de opleiding. Hierom is een volwaardig VCA-certificaat ook onderdeel van de opleiding. Binnen de opleiding draait alles om: lassen, plaatwerk, verspaning en constructiewerk.
Vakken
Het leren bewerken van verschillende metalen staat centraal tijdens de opleiding. De vakken die daarbij horen zijn:
– Scheidende bewerkingen: hier leer je knippen, ponsen en snijbranden
– Verbindende bewerkingen: hier leer je klinken, felsen en bouten lassen
– Vervormende bewerkingen: hier leer je zetten, kanten en walsen
– Veilig werken op de werkvloer: hier leer je hijsen, stroppen en klemmen
– Kostprijs berekeningen, technisch tekenen en tekeningen lezen
Daarnaast volg je ook algemene vakken, zoals: Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap.
We bieden ook verschillende Keuzedelen aan, zoals:
– Digitale vaardigheden: hier leer je bijvoorbeeld werken met Word, PowerPoint en Excel
– Duurzaamheid: hier leer je nadenken over duurzame oplossingen voor verschillende projecten
– Inspelen op innovaties: hier leer je nadenken over de nieuwste innovaties in het werkveld en hoe jij hier als medewerker productietechniek op in kan spelen
Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Binnen de opleiding Medewerker Productietechniek krijg je de kans om te werken aan ‘echte’ opdrachten. Heeft onze opleiding Bakkerij een nieuwe kar nodig? Dan ben jij misschien degene die deze voor hen maakt! Wij werken graag samen met andere onderwijsteams en bedrijven om de opleiding zo realistisch mogelijk te maken.
Toegestane vooropleidingen
Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:
- Diploma entreeopleiding
- Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
- Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
- Diploma vmbo gemengde leerweg
- Diploma vmbo theoretische leerweg
- Diploma mbo-opleiding niveau 2
- Diploma mbo-opleiding niveau 3
- Overgangsbewijs naar havo/vwo 4
In het kort
Gouda (BBL)
Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)
Over jou
- Handig
- Praktisch
- Technisch
- Nauwkeurig
- Probleemoplossend
In de praktijk
Na de tweejarige BOL- of BBL-opleiding stroom je door naar een niveau 3 opleiding of ga je aan het werk. Als je gaat werk ga je zelfstandig of in een klein team aan de slag. Je werkt vaak in een montagehal of werkplaats. Soms ben je aan het werk op locatie, waar je de aangevoerde delen samenbouwt tot één geheel. Je maakt bijvoorbeeld heimachines, sorteermachines of verpakkingsmachines. Of misschien wel lasrobots, hydraulische systemen of onderdelen voor schepen, hijskranen en gebouwen.
Als constructiewerker doe jij veel nuttig werk. Je zet de machines en apparaten uit losse componenten in elkaar. Dat doe je aan de hand van werktekeningen en besteklijsten die je van anderen krijgt. En natuurlijk ook op basis van mondelinge werkinstructies. Het kan zijn dat er heel complexe machines en apparaten gemaakt moeten worden. Dan bouw je als constructiewerker het frame of het chassis. Kwaliteit en vakmanschap staan bij al je werkzaamheden voorop!
Aanvullende informatie
- Kosten
- BOL
- BBL
- Buitenland
- Keuzedelen
- Ondernemerschap
Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.
Kosten van boeken en materialen
De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.
BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering
Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen
Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap