Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Biologisch Medisch Analist leer jij alles over werken met de microscoop, micro-organismen en het bereiden en uitvoeren van analyses. Je leert ook om ondersteunende werkzaamheden uit te voeren bij onderzoeken én hoe je leidinggeeft aan stagiaires. Het eerste half jaar zijn de opleidingen Allround Laborant, Biomedische Analist en Chemisch-Fysische Analist hetzelfde. Afhankelijk van je interesse en je kennis, vaardigheden en houding kan je na dat half jaar de keuze van je opleiding nog wisselen.

Als biologisch medisch analist in opleiding leer je plantaardig materiaal, voedingsmiddelen, of patiëntenmateriaal (zoals bloed, urine en ruggenmergsvocht) te analyseren op de aanwezigheid van allerlei stoffen. Je leert hoe je micro-organsimen kweekt, DNA isoleert en weefsels en cellen van patiënten verwerkt tot een microscopisch preparaat. En je leert samenwerken met anderen in projecten en tijdens de les. Alles wat je leert heeft direct betrekking op je toekomstige beroep. Een groot deel van deze opleiding van mboRijnland is praktisch en vindt plaats in de laboratoria op school en daarna binnen bedrijven en instellingen.
Beroeps specifieke vakken die aan bod komen tijdens deze mbo-opleiding zijn: biologie en chemie in het laboratorium met daarnaats wiskunde en computervaardigheden. Naast de theorie besteed je veel tijd aan de echte praktijk op school en binnen bedrijven en instellingen.

Let op: Als student biomedisch analist bij mboRijnland volg je je lessen in het gebouw van Hogeschool Leiden. De hogeschool is de plek waar onderwijs, onderzoek en het werkveld samen komen. Het gebouw is gelegen midden in het Bioscience park van Leiden. In het gebouw hangt een prettige en open sfeer, daarnaast zijn er allerlei faciliteiten aanwezig waar jij als MBO-student gebruik van maakt, zoals computerwerkplekken, een mediatheek, stilte ruimtes en laboratoria . Het MLO werkt samen het de hbo opleidingen Biologie en medisch laboratoriumonderzoek en Chemie. We maken gebruik van dezelfde laboratoria waar instructeurs en docenten de lessen verzorgen. De hogeschool en het MLO vinden het ontwikkelen van talenten zeer belangrijk. Studenten en docenten vanuit de opleidingen werken samen met onderzoekers in het Leiden Centre of Applied Bioscience, het LCAB. Als student heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan excellentie traject of hier stage te lopen. Daarnaast werken we samen aan keuzedelen voor de doorstroom naar hbo.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Zernikedreef

Direct aanmelden

Over jou

 • Gezondheidszorg
 • In een laboratorium
 • Onderzoek en analyse
 • Voedingsmiddelen
 • Zorgvuldig

In de praktijk

Je volgt de BOL-opleiding Biologisch Medisch Analist voor 4 jaar. Je behaalt dan jouw niveau 4 mbo-diploma en kan doorstromen naar een hbo-opleiding. Of je gaat aan het werk. Je werkt dan op een laboratorium van een biotechnologisch bedrijf, farmaceut, van een ziekenhuis met patiëntenzorg, op laboratoria voor medisch wetenschappelijk onderzoek of in een laboratorium voor de plant en tuinbouw. Je werkt zowel zelfstandig als in samenwerking met anderen.

Als analist in de biomedische richting werk je bijvoorbeeld met planten en zaden, voedingsmiddelen of patientenmateriaal en je bent opzoek naar bacteriën, schimmels en virussen, je isoleert DNA en voert genetische analyse uit of werkt mee aan de productie van een vaccin.
Je kunt op veel plaatsen terechtkomen.. Met jouw kwaliteitscontroles help je mee om de kwaliteit van de producten op een hoog niveau te houden. Je werkt altijd zeer nauwkeurig en houdt je aan de procedures en richtlijnen.
Je werkt in een team, waarbij samenwerken, communiceren, kwaliteit leveren, multitasken en op tempo werken tot de dagelijkse praktijk behoord. Je hebt geen moeite met rekenen en wiskunde en je bent goed in begrijpend lezen. Bij je werkzaamheden ben je creatief in het bedenken van oplossingen. Stuk voor stuk eigenschappen die heel goed van pas komen in de laboratoriumtechniek.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Keuzedelen
 • BOL
 • Kosten
 • Aanvullende toelatingseisen
 • Instroomactiviteiten
 • Bijzonderheden

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

De eerste 1,5 jaar krijg je de basiskennis en vaardigheden aangeleerd binnen de biologie en chemie. In het tweede leerjaar volg je een korte oriënterende stage. In leerjaar 3 volg je 2-3 dagen stage en ga je 2 dagen naar school. In leerjaar 4 ga je 4 dagen stagelopen en 1 dag per week naar school. We hebben met een groot aantal laboratoriumscholen materiaal ontwikkeld, waarbij zo veel mogelijk wordt aangesloten bij het beroep. In de opleiding is er veel aandacht voor de beroepspraktijk.

Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
Kosten van boeken en materialen
De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt de boeken voor het MLO bestellen bij de HLBookshop. Dit kan op de website https://www.hlbookshop.nl
Daarnaast heeft de opleiding bijzondere kosten. Er zal een labjas, veiligheidsbril en enkele laboratorium benodigdheden aangeschaft moeten worden. Deze kosten zijn ongeveer €65.

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.
Deze opleiding heeft aanvullende toelatingseisen als je geen verwante vooropleiding hebt.
 • Ten minste wiskunde in je pakket
 • Kennismakingsdossier inleveren, waarin ook een stuk ingevuld wordt door je huidige opleiding
 • Praktijkles volgen
 • Meeloopdag en/of opendag bijwonen
 • Studiekeuzegesprek houden waarbij wordt besproken:
  • De beroepsaspecten
  • De verwachtingen van de opleiding
  • Startmeter
  • Ondersteuning
Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan word je uitgenodigd voor een praktijkintake. Daarnaast krijg je de vraag om de startmeter en het kennismakingsformulier in te vullen. Twee vragenlijsten waarmee we je beter willen leren kennen. Deze neem je samen met je voorlopige cijferlijst mee naar de praktijk-intake. We vinden het belangrijk dat je je goed oriënteert op deze opleiding. Je moet daarom naar één van onze Open Dagen zijn geweest of hebben deelgenomen aan een meeloopdag.
Deze opleiding wordt gegeven in het gebouw van de Hogeschool Leiden.
mboRijnland Zernikedreef
Zernikedreef 11
2333 CK Leiden
(071) 518 87 55
voorlichting.mlo@hsleiden.nl