Wat ga je leren?

Als Salonmanager leer je alles wat je moet weten om een eigen salon te beginnen en draaiende te houden. Je leert specialistische behandelingen toe te passen, zoals knipmethoden en finishtechnieken van de laatste trends en je leert meer over ondernemen en leidinggeven.

Als Salonmanager ben je dagelijks met klanten in de weer, we leren je daarom sociale vaardigheden en verkooptechnieken. Ook leer je om goed te luisteren naar de klant. Die dame met mooi, lang haar wil een keer wat anders. Jij stelt de juiste vragen en samen komen jullie erachter wat de nieuwe coupe wordt. Een uur later loopt zij met een haarspoeling, boblijn en een tevreden gevoel de deur uit. Allemaal dankzij jou!

Om een eigen salon te beginnen leer je ook hoe je een bedrijf opzet en draaiende houdt, dat noemen we een ondernemingsplan. We leren je meer over financiën, zodat jij aan het einde van de maand geld overhoudt om van te leven en het personeel te betalen. Daarnaast leren we je coachen en om hoe je een modelijn over te brengt aan je medewerkers. Wat je leert, oefen je gelijk uit in de praktijk. De stage is een belangrijk deel van de opleiding en voorbereiding op jouw toekomstige beroep.

Vakken en keuzedelen
De opleiding is zowel in de BOL- als BBL-variant te volgen. Als BOL-student volg je vier dagen per week lessen en loop je één dag per week stage. Als BBL-student volg je één dag per week les en werk je minimaal 24 uur per week bij een salon. Je krijgt tijdens de opleiding voornamelijk praktijklessen. Tijdens de lessen leer je het vakmanschap kennen en op een creatieve manier inzetten. Zo leer je de nieuwste trends en technieken, die je gelijk in kan zetten. Als Salonmanager ben je eindverantwoordelijke en neem je zelfstandig beslissingen. Je bent vakspecialist en ondernemer tegelijk. Alle opdrachten voer je daarom zelfstandig uit en je bent zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van je werk, want alleen zo leer je het vak het beste!

Als Salonmanager houd je je ook bezig met de vaktechnische ontwikkelingen en trends in de kappersbranche. Daarnaast leer je medewerkers en stagiaires begeleiden in de uitvoering van opdrachten en trainingen.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
De opleiding bestaat voor een groot deel uit praktijk, waardoor je als student gelijk aan de slag gaat. Daarnaast zijn de lessen afwisselend en krijg je les van zeer ervaren en gekwalificeerde docenten.

Toegestane vooropleidingen

Om het kopjaar Salonmanager te volgen heb je een afgeronde kappersopleiding op niveau 3 nodig.

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
1 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Storm Buysingstraat (BBL / BOL)

Je kan de opleiding alleen als kopjaar volgen met een afgeronde kappersopleiding op niveau 3.

Over jou

 • Je bent ondernemend
 • Je bent verantwoordelijk voor de boekhoudding, administratie en promotie
 • Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk in de kapsalon
 • Je vindt het voor jezelf een must om trends in haarmode op de voet te volgen
 • Je kunt anderen goed coachen en een modelijn overbrengen aan je medewerkers

In de praktijk

Na de eenjarige BOL- of BBL-opleiding Salonmanager stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk! Je start je eigen kapperszaak of je gaat aan de slag als leidinggevende in een kapsalon. De medewerkers en klanten weten jou altijd te vinden voor goed advies. Jij weet namelijk alles van verschillende haarsoorten en volgt de laatste haartrends op de voet.

Jij wordt gelukkig van een tevreden klant, dus daar doe je alles voor. Het is de bedoeling dat klanten weer bij jou terugkomen, dus daar denk je bewust over na. Bijvoorbeeld door aantrekkelijke acties. Daanraat beheers je zelf alle knipmethodes, finish-technieken en kun je haar goed opsteken. Je hebt een passie voor het kappersvak, je hebt lef en doorzettingsvermogen. Dit weet jij over te brengen aan je klanten, waardoor zij graag bij jou terugkomen voor advies en behandeling. Ook weet jij jouw kennis over te brengen op andere medewerkers. Je haalt plezier uit het coachen van nieuwe collega’s in het vak.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Kosten
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Aanvullende intakeactiviteiten

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je een invidueel intakegesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen. Voor deze opleiding geldt dat er ook een aanvullende intakeactiviteit is. Deze is op hetzelfde moment als het intakegesprek, zodat je niet twee keer hoeft te komen. De aanvullende intakeactiviteit bestaat uit het luisteren naar een presentatie over het beroep en je volgt een praktijkles.