Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Verpleegkundige leer je mensen te verzorgen in alle branches van de verpleging. Dit kunnen mensen zijn die voor een behandeling in een algemeen ziekenhuis liggen. Maar ook mensen die verblijven in een verpleeg-, verzorg- of thuiszorgorganisatie of een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking of psychische aandoening. Je leert hoe je voor al deze zorgvragers een plan kunt maken om ze goede en passende zorg of begeleiding te geven. 

Je leert tijdens de opleiding verpleegtechnische vaardigheden zoals: wonden verzorgen, medicijnen toedienen en injecties geven. Ook leer je mensen te ondersteunen bij hun dagelijkse verzorging. Zoals douchen, aankleden, haren kammen en soms zelfs een rondje lopen met de patiënt. Je leert herkennen welke zorg een zorgvrager nodig heeft en deze persoonlijke zorg te geven. Daar hoort ook het coördineren van de zorg bij, dat betekent bijvoorbeeld dat je ervoor zorgt dat wanneer jij er niet bent, iemand anders de zorg overneemt. En dat je aan de hand van een aantal stappen naar verbetering toe werkt. Daarnaast leer je hoe je gezondheidsvoorlichting geeft. Een grote groep mensen voorlichten over gezond eten, medicijngebruik of beweging is voor jou straks een makkie! Als verpleegkundige wil je er zijn voor anderen. Dat betekent dat je goed moet kunnen luisteren en omgaan met allerlei typen zorgvragers. Daarom besteed je in de opleiding veel aandacht aan je sociale vaardigheden.  

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Startmoment
Eind januari Na de zomervakantie Zo snel mogelijk (BBL)
Locaties

Alphen a/d Rijn (BOL)

Gouda (BOL)

Leiden Breestraat (BBL / BOL)

Leidschendam-Voorburg (BBL)

Woerden (BOL)

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BOL)

De BBL-variant van deze opleiding in Leiden kan je alleen volgen als je een leerwerkplek hebt bij het LUMC, Marente, Gemiva-SVG of Libertas Leiden.

Direct aanmelden

Over jou

 • Behulpzaam
 • Integer 
 • Samenwerken
 • Stevig in je schoenen staan
 • Verantwoordelijk

In de praktijk

Je volgt de BOL of BBL-variant van deze opleiding 4 jaar en sluit hem succesvol af. Daarna stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk. Misschien kun jij wel blijven werken bij je stageplek! Je kunt dan werken in vrijwel elke zorginstelling. Denk aan een verpleeghuis, verzorgingshuis of ziekenhuis, of in de thuiszorg of psychiatrie.

Als verpleegkundige ben jij er voor anderen. Je komt veel verschillende zorgvragers tegen. Jij bent in je dagelijks werk verantwoordelijk voor de lichamelijke verzorging en begeleiding van deze zorgvragers. Bloeddruk meten, helpen met aankleden en een rondje lopen, je doet het allemaal graag met de zorgvragers! Ook betrek je hun naasten bij de zorg. Met de familie bespreek je bijvoorbeeld de voortgang, of spreek je af dat op bepaalde dagen iemand langs komt om een rondje te wandelen. Je werkt ook dagelijks samen met verschillende collega’s uit andere beroepen in de zorg. Zoals de diëtiste, behandelend art of fysiotherapeut. Je bent als het ware de spil rondom de zorgvrager. Je hebt heel afwisselend en dankbaar werk en haalt hier elke dag veel plezier uit.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Vakken
 • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
 • Bijzonderheden

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen voor deze opleiding.Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: watdevog.nl/#wat-de-vog In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen.  Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden. Wil je meer informatie, kijk dan dit filmpje:  www.justis.nl/overjustis/themadossiers/index.aspx
NB: locatie Leiden biedt alleen de BBL-variant Verpleegkundige opleiding aan in samenwerking met de volgende instellingen:
-LUMC
-Marente
-Gemiva-SVG
-Libertas Leiden