Wat is Het Leerhuis?

Het Leerhuis is een praktijkleerroute waarbij je de hele (BOL) opleiding volgt in de praktijk bij Zorgpartners Midden-Holland. Het klaslokaal met de docent van mboRijnland verplaatst zich naar de praktijk. Je bent 4 dagen aanwezig in de praktijk waarbij je elke dag 4 uur onderwijs krijgt en 4 uur stage loopt. Met deze nieuwe leerroute kan de aangeleerde theorie één op één worden toegepast in de praktijk. Aan de hand van verschillende praktijksituaties formuleer je leervragen. Deze neem je mee naar de theorielessen om hier antwoord op te krijgen. Als student in opleiding ben je boventallig en word je ingepland bovenop de reguliere bezetting, zo heb je tijd om aan je leerproces te werken. Vind je het prettig om te leren in de praktijk, stagevergoeding te krijgen, vakanties te hebben volgens het reguliere rooster en te leren op je eigen tempo? Dan is deze leerroute wat voor jou! Ook is er de mogelijkheid om externe stages te lopen in bijvoorbeeld een ziekenhuis. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Wat ga je leren?

Door ziekte of lichamelijke beperking hebben mensen professionele zorg nodig. Je krijgt te maken met veel uiteenlopende situaties, die niet altijd makkelijk zijn. Binnen Zorgpartners Midden-Holland wordt er intensieve verpleeghuiszorg aangeboden voor mensen met dementie, niet aangeboren hersenletsel (NAH), mensen met lichamelijke beperkingen, revalidatie- en hospicezorg (zorg in de laatste levensfase). Het bieden van zorg die aansluit bij de wensen en behoeftes van de zorgvrager staat centraal. Je vindt het leuk om met mensen samen te werken, zorgplannen te schrijven, medicatie te delen en verpleegtechnische handelingen uit te voeren zoals injecteren, wonden verzorgen of een katheter plaatsen. Je geeft voorlichting, advies en instructies over gezond gedrag en het gebruik van hulpmiddelen.

Welke vakken krijg je?

In Het Leerhuis volg je verschillende vakinhoudelijke modules. Daarnaast volg je generieke vakken, zoals Nederlands, Engels (niveau 4), rekenen en burgerschap.

Hoe werkt de aanmelding?

Je schrijft je in voor de opleiding in Het Leerhuis. Tijdens de intake wordt gevraagd of je de opleiding verzorgende (niveau 3) of verpleegkundige (niveau 4) gaat doen. Bij de intake wordt gekeken naar je vooropleiding en naar je motivatie. Mocht om wat voor reden Het Leerhuis minder passend zijn, is er altijd plek in de reguliere opleiding.

Het Leerhuis past goed bij je als:

  • Je leergierig bent 
  • Graag in de ouderenzorg werkt 
  • Je actief meedoet (dus niet te afwachtend bent, maar initiatief neemt) 
  • Je bent gemotiveerd om het beroep te leren 
  • Je goed zelfstandig kan werken

Welke vooropleiding heb je nodig?

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BOL)

Direct aanmelden

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BOL
  • Studeren met een laptop

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.