Wat ga je leren?

In deze BBL-opleiding leer je hoe je op verschillende niveaus zorg en ondersteuning biedt aan mensen in de ouderenzorg, zowel thuis als in zorginstellingen. Of je nu start als Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2), Verzorgende IG (niveau 3) of Verpleegkundige (niveau 4), je wordt opgeleid om te werken met cliënten met verschillende zorgbehoeften. De opleiding is interdisciplinair, wat betekent dat je samen leert met studenten van verschillende niveaus, terwijl je les krijgt op je eigen niveau.

Het eerste jaar
In het eerste leerjaar is de basis van de opleiding voor iedereen grotendeels hetzelfde. Je legt een sterke basis in de zorg, waarbij je de basisvaardigheden en kennis opdoet die nodig zijn om goede zorg te bieden. Dit zijn bijvoorbeeld de dagelijkse verzorging, sociale vaardigheden en het werken met zorgleefplannen.

Vanaf het tweede leerjaar wordt de opleiding steeds meer verdiepend, afhankelijk van je niveau en rol.

Helpende Zorg en Welzijn
Als Helpende Zorg en Welzijn leer je praktische hulp bieden bij de dagelijkse verzorging van ouderen, zoals wassen, aankleden en maaltijden verzorgen. Je krijgt inzicht in hoe je ouderen ondersteunt bij hun zelfredzaamheid, zodat zij zoveel mogelijk zelf kunnen doen. Daarnaast leer je signaleren wanneer extra hulp nodig is en hoe je cliënten ondersteunt bij een prettige leefomgeving.

Verzorgende IG
Als Verzorgende IG leer je naast de dagelijkse verzorging ook hoe je mensen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen begeleidt. Je leert werken met zorgleefplannen en hoe je cliënten stimuleert om zoveel mogelijk zelf de regie te houden over hun zorg. Ook leer je omgaan met diverse doelgroepen en situaties, zoals ouderdom, chronische ziekten en revalidatie.

Verpleegkundige
Als Verpleegkundige ontwikkel je specialistische verpleegtechnische vaardigheden, zoals het toedienen van medicatie, wondverzorging en injecties geven. Je leert hoe je zorgplannen opstelt, de zorg coördineert en cliënten begeleidt door complexe zorgsituaties. Daarnaast focus je op het geven van gezondheidsvoorlichting, waarbij je cliënten en hun naasten helpt om een gezondere levensstijl te ontwikkelen.

Bij elk niveau ligt de nadruk op sociale en communicatieve vaardigheden. Binnen het WVO-onderwijs werken we vanuit het principe ‘van regels naar relatie’. Dit betekent dat de relatie tussen zorgverlener en cliënt centraal staat. Je leert niet alleen hoe je zorg verleent volgens protocollen, maar vooral hoe je echt in contact komt met de cliënt. Dit helpt je om zorg op maat te bieden, afgestemd op de wensen en behoeften van de cliënt en zijn of haar naasten. Het ontwikkelen van deze relaties zorgt ervoor dat je betekenisvolle zorg kunt leveren.

Vakken en keuzedelen
Tijdens de opleiding volg je verschillende modules die je stap voor stap voorbereiden op het werken in de ouderenzorg. Zo leer je methodisch en planmatig werken, ontwikkel je je eigen professionaliteit en oefen je verpleegtechnische vaardigheden. Daarnaast zijn er modules die gericht zijn op het bieden van zorg, begeleiding en ondersteuning, evenals het coördineren, organiseren en samenwerken in een zorgteam. Ook kwaliteitszorg is een belangrijk onderdeel van je opleiding.

Naast deze vaste onderdelen kun je keuzedelen volgen die je de kans geven je verder te verdiepen in specifieke onderwerpen. Denk aan het keuzedeel ‘Mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag bij dementie’ of ‘Verdieping palliatieve zorg’. Voor Helpende Zorg en Welzijn is er het keuzedeel ‘Helpende Plus’, waarmee je meer handelingen mag uitvoeren, zoals het toedienen van medicatie. Dit biedt je een sterkere positie binnen het zorgteam en maakt je werk veelzijdiger.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Deze opleiding onderscheidt zich door de samenwerking tussen diverse zorgorganisaties en mboRijnland, wat een uniek en multidisciplinair opleidingsaanbod creëert. Studenten leren niet alleen vaktechnische vaardigheden, maar worden ook opgeleid in het werken met verschillende disciplines binnen de ouderenzorg. Hierdoor krijg je een breder perspectief op de zorg en ontwikkel je waardevolle samenwerkingsvaardigheden.

Daarnaast staat de opleiding voor de verschuiving van ‘regels naar relatie’. Dit betekent dat je leert werken vanuit verbinding met de zorgvrager, waarbij de nadruk ligt op het opbouwen van vertrouwensrelaties. Deze aanpak maakt het onderwijs niet alleen praktijkgericht, maar ook betekenisvol, wat bijdraagt aan je ontwikkeling als zorgprofessional.

Welke vooropleiding heb je nodig?

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
-
Duur
3 jaar 3 tot 4 jaar
Startmoment
2025, januari 2025, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Breestraat (BBL)

De opleiding is toegankelijk voor iedereen met een leer-werkplek bij een zorgorganisatie die deelneemt aan Waardevol Vernieuwend Onderwijs. Meer info vind je hier of mail naar wvo@mborijnland.nl.

Over jou

  • Leergierig
  • Proactief
  • Zelfstandig
  • Communicatief
  • Behulpzaam

In de praktijk

Tijdens deze opleiding werk je al in de ouderenzorg, bijvoorbeeld in de thuiszorg of in een verpleeghuis. De opleiding is specifiek gericht op de ouderenzorg, en je doet meteen ervaring op in dit belangrijke vakgebied. Na het behalen van je diploma kun je verdergaan in de ouderenzorg, maar je bent ook breder inzetbaar. Als Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2) kun je bijvoorbeeld ook werken in de gehandicaptenzorg of welzijnssector. Als Verzorgende IG (niveau 3) bied je zorg aan verschillende doelgroepen, zoals ouderen, kraamvrouwen of mensen met een beperking. Als Verpleegkundige (niveau 4) kun je daarnaast aan de slag in ziekenhuizen, GGZ-instellingen of de gehandicaptenzorg. De focus ligt op ouderenzorg, maar je diploma biedt brede mogelijkheden.

Meer informatie

Aanvullende informatie

  • BBL
  • Kosten
  • Studeren met een laptop

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.