Wat ga je leren?

Ben je klaar om je carrière in de zorg te versnellen? In plaats van de gebruikelijke 4 jaar, kun je binnen 2,5 tot 3 jaar verpleegkundige worden. De precieze duur hangt af van je vooropleiding. Als je bijvoorbeeld al een diploma Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (VIG) hebt, duurt de opleiding 2,5 jaar. Zonder vooropleiding in de zorg, duurt het 3 jaar. Tijdens de opleiding Verpleegkundige Versneld leer je onder andere over het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen, het begeleiden van patiënten en het coördineren van zorgtaken.

Je leert handelingen zoals het verzorgen van infusen en medicijnen toedienen. Daarnaast leer je klinisch redeneren, hiermee kan je bepalen welke zorg een patiënt nodig heeft en waarom. Verder komen branchekennis, wet- en regelgeving, conflicthantering en crisisinterventie aan de orde. Je besteedt tijdens deze mbo-opleiding op mboRijnland ook veel aandacht aan je sociale vaardigheden. Als verpleegkundige moet je namelijk goed kunnen luisteren en omgaan met veel verschillende typen zorgvragers. Je leert hoe je patiënten begeleidt, adviezen en instructies geeft, hoe je zelfstandig een verpleegplan opstelt en zorgtaken coördineert.

Jouw locatie
Kies je voor Zoetermeer? Dan start je in augustus op onze locatie aan het Van Doornenplantsoen. Kies je voor Leiden of Alphen aan den Rijn, dan hoor je in de zomer of je in de Breestraat in Leiden of in de Ambonstraat in Alphen je lessen volgt. Welke locatie dit precies wordt hangt af van het aantal studenten dat start. Ook in Gouda kun je deze versnelde opleiding volgen. Al onze locaties zijn goed bereikbaar.

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding gelden specifieke voorwaarden:

 • Je kunt je aanmelden voor deze opleiding voor een periode van 2,5 jaar als je een mbo-diploma verzorgende-IG niveau 3, Maatschappelijke Zorg niveau 4, Doktersassistent niveau 4 of een vergelijkbaar diploma hebt behaald. Als je geen vooropleiding in de zorg hebt, duurt de opleiding 3 jaar.
 • Voor de BBL-opleiding moet je bij de start een arbeidsovereenkomst hebben bij een zorginstelling voor minimaal 24 uur per week.

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
2,5 tot 3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn (BBL)

Gouda (BBL)

Leiden Breestraat (BBL)

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BBL)

De duur van deze opleiding hangt af van je vooropleiding.

Als je jezelf aanmeldt voor Alphen a/d Rijn of Leiden, dan hoor je in de zomer op welke locatie je precies les gaat krijgen. 

Over jou

 • Behulpzaam
 • Integer 
 • Samenwerken
 • Stevig in je schoenen staan
 • Verantwoordelijk

Zorg in beeld - Verpleegkundige

In de praktijk

Je rondt deze BBL-opleiding in 2,5 of 3 jaar succesvol af en stroomt daarna door naar het hbo of je gaat fulltime aan het werk. Je werkt dan in de thuiszorg, verstandelijk gehandicaptenzorg, het verpleeghuis, het ziekenhuis of de psychiatrie. Je kunt goed zelfstandig werken, maar ook uitstekend samenwerken met andere verpleegkundigen, artsen en deskundigen.

Als verpleegkundige verleen je niet alleen complexe zorg, maar ook coördineer je de zorg en verbeter je de kwaliteit van de zorg. Je werkt daarin samen met andere hulpverleners. Je draagt op deze manier bij aan het welzijn van zorgvragers, in het verbeteren van de kwaliteit van leven. Daarbij let je zowel op hun gezondheid als de woonsituatie en hun welzijn. Hierover onderhoud je met de zorgvragers én hun familie een intensief contact. Het zijn zaken die voor hen – en dus ook voor jou – belangrijk zijn. Je hebt een boeiende, afwisselende en ook heel verantwoordelijke baan.

Studie in cijfers

 • Doorstroom naar hbo – 13% (deze opleiding) 16% (landelijk gemiddelde)
 • Percentage gediplomeerden met werk – 91% (deze opleiding) 97% (landelijk gemiddelde)
 • Bekijk studiewijzer

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BBL
 • Ondernemerschap
 • Vakken
 • Toelatingseisen
 • Bijzonderheden

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Voor deze opleiding gelden specifieke voorwaarden: - Je kunt je aanmelden voor deze opleiding voor een periode van 2,5 jaar als je een mbo-diploma verzorgende-IG niveau 3, Maatschappelijke Zorg niveau 4, Doktersassistent niveau 4 of een vergelijkbaar diploma hebt behaald. Als je geen vooropleiding in de zorg hebt, duurt de opleiding 3 jaar. - Voor de BBL-opleiding moet je bij de start een arbeidsovereenkomst hebben bij een zorginstelling voor minimaal 24 uur per week.
Dit traject duurt 2,5 of 3 jaar en start in augustus  Deze opleiding start ook in januari. Als je kiest voor een BBL-opleiding, volg je deels onderwijs bij mboRijnland. Dit combineer je met werken in de praktijk.

Nieuws