Wat ga je leren?

De opleiding voor het beroep Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen is een mbo-opleiding op niveau 3. In een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) van twee jaar word je klaargestoomd om het beroep uit te oefenen. Je werkt minimaal 20 uur per week op de sterilisatieafdeling van een ziekenhuis of bij een sterilisatiebedrijf en je gaat één dag in de week naar school.

Het eerste leerjaar is gericht op de basis van het reinigen, desinfecteren en steriliseren van medische hulpmiddelen en wordt er een start gemaakt met het uitvoeren van praktijkopdrachten en de keuzedelen. Het tweede leerjaar is gericht op een goede voorbereiding van het theorie-examen, het afronden van de praktijkopdrachten, het afronden van de keuzedelen en het uitvoeren van de Proeven van Bekwaamheid.

Gedurende je opleiding loop je stage op de 0peratiekamer de scopen- en functieafdeling en op de afdeling Logistiek. In het tweede leerjaar wordt een studiereis naar Tüttlingen gemaakt en volg je klinische lessen.

Gedurende het opleidingstraject worden de theorie en vaardigheden door een ervaren docent gedoceerd en vindt persoonlijke begeleiding plaats. De begeleiding is gericht op een combinatie van theorie en praktijk, breed inzetbaar op alle Centrale Sterilisatie Afdelingen.

Toegestane vooropleidingen

Als je deze opleiding wil volgen dien je eerst te solliciteren en te worden aangenomen bij een centrale sterilisatie afdeling (CSA) binnen een ziekenhuis.

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
Eind januari
Locaties

Leiden Breestraat

Als je deze opleiding wil volgen dien je eerst te solliciteren en te worden aangenomen bij een centrale sterilisatie afdeling (CSA) binnen een ziekenhuis.

Direct aanmelden

Over jou

 • Gezondheidszorg
 • In een ziekenhuis
 • Samenwerken
 • Zorg en welzijn

In de praktijk

Ieder jaar komen veel mensen in het ziekenhuis voor een operatie of een onderzoek. Artsen en verpleegkundigen gebruiken bij deze behandelingen medische hulpmiddelen. Als medewerker steriele medische hulpmiddelen (SMH) reinig, desinfecteer en steriliseer je deze gebruikte medische hulpmiddelen. Zo kunnen ze weer veilig worden gebruikt voor een volgende operatie.

Aanvullende informatie

 • BBL
 • Kosten
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage / bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap