Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Tandartsassistent leer je alles wat je nodig hebt om de tandarts te ondersteunen bij verschillende soorten werkzaamheden, zoals: patiënten ontvangen, behandelingen voorbereiden en het ondersteunen van de tandarts bij deze behandelingen.

We leren je welke behandelingen er zijn, wat voor apparatuur de tandarts gebruikt en welke voorbereiding daarbij hoort. Ook leren we je meer over het onderhouden en schoonhouden van de apparatuur. Daarnaast werk je tijdens de opleiding ook aan je sociale en communicatieve vaardigheden. Je moet namelijk niet alleen in staat zijn tot betrokkenheid bij patiënten, maar ook voldoende afstand kunnen nemen van de (emotionele) problemen die zich soms voordoen. Ook leer je over administratie, zoals de telefoon opnemen, patiëntadministratie en patiënten ontvangen zodat jij na de opleiding gelijk aan de slag kan!

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2023, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Breestraat (BBL / BOL)

De BOL-opleiding duurt 3 jaar.
De BBL-opleiding duurt 2 tot 3 jaar.

Als je deze opleiding wil gaan volgen moet je, om stage te gaan lopen, van de Rijksoverheid gevaccineerd worden tegen hepatitis B.

Over jou

 • Je bent representatief
 • Je bent nauwkeurig
 • Je bent sociaal
 • Je wilt werken in een tandartspraktijk of ziekenhuis

In de praktijk

Na driejarige BOL- of BBL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je aan de slag! Je werkt bij een tandartsenpraktijk of tandheelkundige specialist, zoals een orthodontist of kaakchirurg. Daarnaast is het ook mogelijk om op de afdeling mondziekte of kaakchirurgie in het ziekenhuis te werken. Je werkt goed samen met tandartsen, artsen en assistenten.

Als tandartsassistent ben je het visitekaartje van de tandarts. Het is belangrijk dat je vriendelijk bent en de patiënt zich op zijn of haar gemak voelt. Je werkt nauwkeurig, zorgvuldig en hygiënisch. Je speelt een belangrijke rol bij de behandeling van patiënten. De tandarts is volledig gericht op de behadeling, jij zorgt ervoor dat alles ‘eromheen’ klopt en op z’n plek ligt. Je assisteert de tandarts bij de behandeling van patiënten en je onderhoudt, desinfecteert en steriliseert het instrumentarium. Verder neem je de telefoon op, regel je het spreekuur, ontvang je patiënten en zorg je dat alle patiëntgegevens in de dossiers kloppen. Je hebt dus veel verantwoordelijkheid!

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Kosten
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Studeren met laptop

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Alle eerstejaarsstudenten van de opleiding apothekersassistent in alle vestigingen van mboRijnland werken met laptops op een draadloos netwerk. Dit betekent dat deze studenten verplicht zijn op school over een eigen laptop te beschikken.

Nieuws

d
c