Wat ga je leren?

De opleiding Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen is een BBL-opleiding. Dit houdt in dat je minimaal 20 uur per week werkt bij een sterilisatiebedrijf of op de sterilisatieafdeling van een ziekenhuis en één dag per week naar school gaat.

Het eerste leerjaar is gericht op de basis van het reinigen, desinfecteren en steriliseren van medische hulpmiddelen. Ook start je al met het uitvoeren van praktijkopdrachten en keuzedelen. Het tweede jaar ligt de focus op een goede voorbereiding van het theorie-examen, het afronden van de praktijkopdrachten, het afronden van de keuzedelen en het uitvoeren van de praktijkexamens.

Je leert tijdens de opleiding veel in de praktijk! Zo loop je stage bij de operatiekamer, de scopie- en functieafdeling en de afdeling logistiek. In je tweede jaar ga je op studiereis naar Tüttlingen en volg je klinische lessen. Tijdens de opleiding word je intensief en persoonlijk begeleid door ervaren docenten. Zo ben jij straks breed inzetbaar op alle Centrale Sterilisatie Afdelingen.

Toegestane vooropleidingen

Als je deze opleiding wil volgen dien je eerst te solliciteren en te worden aangenomen bij een centrale sterilisatie afdeling (CSA) binnen een ziekenhuis.

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
2 jaar
Startmoment
2023, begin februari
Locaties

Woerden (BBL)

Om je aan te melden voor deze opleiding klik je op de onderstaande contactbutton waarna je een e-mail kunt sturen.

Als je deze opleiding wil volgen dien je eerst te solliciteren en te worden aangenomen bij een centrale sterilisatie afdeling (CSA) binnen een ziekenhuis.

Let op! De opleiding start weer op 27 januari 2023

Direct aanmelden

Over jou

  • Je bent nauwkeurig
  • Je werkt graag in een ziekenhuis
  • Je houdt van Samenwerken

In de praktijk

Na de tweejarige BBL-opleiding stroom je door naar een niveau 4 opleiding of ga je aan het werk! Je werkt dan als Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen (SMH) in het ziekenhuis of bij een sterilisatiebedrijf. Ieder jaar komen veel mensen in het ziekenhuis voor een operatie of een onderzoek. Artsen en verpleegkundigen gebruiken bij operaties en onderzoeken medische hulpmiddelen. Als medewerker steriele medische hulpmiddelen (SMH) reinig, desinfecteer en steriliseer je deze gebruikte hulpmiddelen, zodat ze weer veilig en schoon voor de volgende operatie zijn. Jij bent dus een onmisbare kracht!

Aanvullende informatie

  • BBL
  • Kosten
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Nieuws

d
c