Wat ga je leren?

Je leert werken in de voertuigenbranche. Denk aan een bedrijf dat auto’s verkoopt (autodealer) of aan een garage, een autoschadebedrijf, een tankstation of een fietsenmaker.  

Je werkt met personenauto’s, vrachtwagens, brommers, scooters of (elektrische) fietsen. Ook leer je welke gereedschappen er zijn en waar je al dat gereedschap voor nodig hebt.

Je leert om zelf onderhoud aan voertuigen uit te voeren. Meestal gaat het om ondersteunend werk: jij helpt ervaren collega’s. Zij kunnen jouw hulp goed gebruiken en jij kunt veel van hen leren.

Welke vooropleiding heb je nodig?

Voor deze opleiding heb je geen vooropleiding nodig. 
Wel moet je op 1 augustus minimaal 16 jaar zijn.

  • Geen vooropleiding

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 1
Duur
1 jaar
Startmoment
2023, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BBL / BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BBL / BOL)

Naast de reguliere opleiding is het ook mogelijk je aan te melden voor Onderwijs op de Werkvloer
Meer weten?
Als je jezelf wil aanmelden voor Onderwijs op de Werkvloer kies je in het aanmeldformulier voor BOL. Daarna kan je aangeven of je de gewone BOL-variant of Onderwijs op de Werkvloer wil volgen.

 

Over jou

  • Je kunt instructies opvolgen
  • Je bent nauwkeurig
  • Je wilt leren samenwerken
  • Sleutelen aan auto's en fietsen lijkt je leuk

In de praktijk

Als assistent mobiliteitsbranche hou je van voertuigen. Je vindt het leuk om te sleutelen aan auto’s, fietsen, scooters en andere vervoersmiddelen.  
Je verricht kleine reparaties aan een auto. Of je zorgt dat een kapotte fiets of scooter weer rijdt. Deuk in de autodeur? Geen probleem voor jou! Ook poets jij de voertuigen, zodat ze weer glimmend de weg op kunnen.  
Je werkt soms zelfstandig. Maar meestal help je ervaren collega’s bij hun werk.

En daarna?

  • Heb je je diploma gehaald? Dan kun je kiezen: 1. Je hebt nu een entree-diploma en kunt door naar een mbo-opleiding op niveau 2 óf 2. Je gaat aan het werk als assistent in de voertuigenbranche.

Aanvullende informatie

  • BBL
  • Doorstroommogelijkheden
  • Keuzedelen
  • Vakken

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Na deze opleiding kan je doorstromen naar een aansluitende mbo-opleiding.

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Specialisatie Fietstechnicus 

Specialisatie Fietstechnicus 

Vind je het leuk om te sleutelen aan fietsen? En heb je geen vmbo-diploma? Dan is de opleiding Assistent mobiliteitsbranche met specialisatie Fietstechnicus iets voor jou!
Deze opleiding kun je alleen doen in Zoetermeer. Als je daar kiest voor BBL, kun je daarna kiezen voor specialisatie Fietstechnicus.  

In Nederland rijden ongeveer 22 miljoen fietsen. En steeds meer elektrisch. Die fietsen gaan natuurlijk wel eens stuk. Of ze moeten een onderhoudsbeurt. Er is dus heel veel werk in de fietsenbranche.

Je kunt aan het werk bij fietsverhuurders, fietsenwinkels, fietsenmakers. Of in een fietsenstalling.