Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Autospuiter leer jij van begin tot eind hoe je een beschadigde auto opknapt. Is de lak van een auto beschadigd, dan ben jij als Autospuiter de persoon die ervoor zorgt dat hier niets meer van te zien is. Jij leert om elke auto weer te laten glimmen. De juiste voorbehandeling, lak en afwerking is hier natuurlijk heel belangrijk bij!

Bij het spuiten van een auto komt veel kijken. Daarom leer je tijdens de opleiding Autospuiter over het (de)monteren van auto-onderdelen, voorbewerken van ondergronden en het spuiten van lakken. Je leert het vak en brengt het direct in praktijk. Zo lever jij een auto weer schadevrij af aan een tevreden klant.

Het eerste jaar
Tijdens de opleiding ga je vijf dagen per week aan de slag. Vier dagen ben je aan het werk bij een autoschadeherstelbedrijf en één dag per week volg je lessen. Je wordt de hele studie begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er) en stagebegeleider. Met de stagebegeleider bespreek je hoe het gaat bij je leerwerkbedrijf. Wat je leert, houd je bij in een opdrachtenboek. De stagebegeleider bespreekt samen met jou wat het beste voor je is en hoe je de opleiding goed doorloopt.

Vakken en keuzedelen
Je werkt tijdens de opleiding aan acht Praktijk Relevante Opdrachten (PRO’s). Tijdens de lessen krijg je de nodige theorie die je vervolgens toepast in de praktijk. Bij het leerwerkbedrijf werk je zelfstandig aan de oefenopdrachten van je PRO’s. De acht PRO’s bestaan uit:

 1. Schoonmaken van het voertuig voor en na reparatie
 2. De- en montage van eenvoudige geschroefde delen
 3. Voorbewerken, afplakken en afdekken
 4. Onderhoud werkplaatsapparatuur en gereedschap
 5. Grondmateriaal, kitten en beschermingsmateriaal
 6. Afplakken, afdekken en vlakverdeling
 7. Reinigen, stofvrij maken en aflakken van deelreparaties
 8. Aflever klaar maken

Beheers je de oefenopdrachten, dan is het tijd om de eindopdrachten van je PRO’s af te ronden. Op die manier werk je toe naar je examens!

Naast de beroepsspecifieke vakken volg je ook generieke vakken, zoals: Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Daarnaast krijg je ook de mogelijkheid om je te specialiseren door middel van Keuzedelen. Een keuzedeel geeft jou de mogelijkheid om je in een onderwerp te verdiepen. Keuzedelen waar je uit kunt kiezen zijn: Digitale vaardigheden, waarbij je nieuwe ontwikkelingen in jouw vakgebied gaat onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan autonome rij- en assistentiesystemen in auto’s. Een ander Keuzedeel waar je voor kunt kiezen is Duurzaamheid. Hier leer je wat er allemaal kan doen om een schadeauto duurzaam te repareren.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Je werkt tijdens deze opleiding met de nieuwste gereedschappen, materialen en apparatuur. Dit zorgt ervoor dat jij met alle auto’s aan de slag kan. Daarnaast werk je met allerlei verschillende merken auto’s, waaronder auto’s met de modernste technieken en rijveiligheidssystemen.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL)

Over jou

 • Auto lakken
 • Werken in een werkplaats of productieruimte
 • Klantvriendelijk
 • Reparatie en onderhoud
 • Technisch inzicht
 • Oog voor detail

In de praktijk

Je leert het vak Autoschadespuiter vijf dagen in de week, waarvan één dag op school en vier dagen bij een autoschadeherstelbedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Je werkt bij het leerbedrijf aan de oefenopdrachten uit je beroepspraktijkvorming-opdrachtenboek. Beheers je alle oefenopdrachten, dan rond je ze in de praktijk met eindopdrachten (PRO) af. Na het afronden van de eindopdrachten doe je het beroepshoudingsexamen (BHE) bij je werkgever en sluit je af met een beroepsvaardigheidsexamen (BVE) bij de Innovam. 
 
Na de tweejarige BBL-opleiding ga je aan de slag of stroom je door naar de niveau 3 opleiding Eerste Autospuiter. De Eerste Autospuiter leert complexere schadereparaties zelfstandig uit te voeren. Je leert grotere reparatieplekken strak maken, meerdere onderdelen tegelijk spuiten en tevens leer je de autolakken in de juiste kleur bij de tinten en aan te passen.  

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap