Wat ga je leren?

Je leert hoe je een beschadigde auto weer helemaal opknapt en mooi maakt. Zodat de klant er weer veilig mee kan rijden. Het herstellen van schades aan auto’s is echt vakwerk. Je moet uitdeuken, richten, onderdelen vervangen, lassen, voorbewerken en plamuren. Dat leer je allemaal stap voor stap tijdens de opleiding Autoschadehersteller.

Als Autoschadehersteller werk jij heel precies. Als de auto niet op de juiste manier wordt gerepareerd, heeft dat gevolgen voor de veiligheid van de inzittenden en de mede weggebruikers. Je leert tijdens de opleiding een echt vak en brengt het direct in praktijk. Zo lever jij een auto weer schadevrij af aan een tevreden klant!

Het eerste jaar
Tijdens de opleiding ga je vijf dagen per week aan de slag. Je werkt vier dagen in de week bij een autoschadeherstelbedrijf en 1 dag per week volg je lessen. Je wordt de hele studie begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er) en stagebegeleider. Met de stagebegeleider bespreek je hoe het gaat bij je leerwerkbedrijf. Wat je leert houd je bij in een opdrachtenboek. Je start met eenvoudige opdrachten en werkt steeds meer aan complexe opdrachten. Van kleine autoschades naar grotere autoschades. De stagebegeleider bespreekt samen met jou wat het beste voor je is en hoe je de opleiding goed doorloopt.

Vakken en keuzedelen
Je werkt tijdens de opleiding aan acht Praktijk Relevante Opdrachten (PRO’s). Tijdens de lessen krijg je de nodige theorie en die je vervolgens toepast in de praktijk. Bij het leerwerkbedrijf werk je zelfstandig aan de oefenopdrachten van je PRO’s. De acht PRO’s bestaan uit:

 1. Schoonmaken van het voertuig voor/na reparatie.
 2. De- en montage van eenvoudige geschroefde delen.
 3. Voorbewerken, afplakken en afdekken.
 4. Onderhoud werkplaatsapparatuur en gereedschap.
 5. Herstellen van beschadigde carrosseriedelen.
 6. Vernieuwen van carrosseriedelen.
 7. PRO 7 en 8 zijn gekoppeld: De-/ monteren en inregelen van voertuigsystemen

Beheers je de oefenopdrachten, dan is het tijd om de eindopdrachten van je PRO’s af te ronden. Op die manier werk je toe naar je examens!

Naast de beroepsspecifieke vakken volg je ook generieke vakken, zoals: Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Daarnaast krijg je ook de mogelijkheid om je te specialiseren door middel van Keuzedelen. Een keuzedeel geeft jou de mogelijkheid om je in een onderwerp te verdiepen. Keuzedelen waar je uit kunt kiezen zijn: Digitale vaardigheden, waarbij je nieuwe ontwikkelingen in jouw vakgebied gaat onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan autonome rij- en assistentiesystemen in auto’s. Een ander Keuzedeel waar je voor kunt kiezen is Duurzaamheid. Hier leer je wat je allemaal kan doen om een schadeauto duurzaam te repareren.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Je werkt tijdens deze opleiding met de nieuwste gereedschappen, materialen en apparatuur. Dit zorgt ervoor dat jij met alle auto’s aan de slag kan. Daarnaast werk je met allerlei verschillende merken auto’s, waaronder auto’s met de modernste technieken en rijveiligheidssystemen.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Netjes
 • Precies
 • Handig
 • Creatief

In de praktijk

Je leert het vak Autoschadehersteller vijf dagen in de week, waarvan één dag op school en vier dagen bij een autoschadeherstelbedrijf. Dit is altijd een erkend leerbedrijf. Je werkt bij het leerbedrijf aan de oefenopdrachten uit je beroepspraktijkvorming-opdrachtenboek. Beheers je alle oefenopdrachten, dan rond je ze in de praktijk met eindopdrachten (PRO) af. Na het afronden van de eindopdrachten doe je het beroepshoudingsexamen (BHE) bij je werkgever en sluit je af met een beroepsvaardigheidsexamen (BVE) bij de Innovam. 
 
Na deze tweejarige BBL-opleiding ga je aan de slag of stroom je door naar de niveau 3 opleiding Eerste Autoschadehersteller. In deze vervolgopleiding leer je complexere schadereparaties zelfstandig uit te voeren. Denk daarbij aan grotere reparatieplekken uitdeuken en strak maken, uitdeuken zonder spuiten, carrosseriedelen meten, lijmen en het maken van hybride verbindingen.  

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap