Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Basis Technicus Voertuigen en Mobiele Werktuigen (deze opleiding heette vroeger Autotechnicus) leer je aan auto’s sleutelen. Zo leer je onderhoudsbeurten en simpele reparaties uitvoeren. Dit leer je door zowel theorie als praktijk. Daarnaast leer je tijdens de opleiding ook over technisch inzicht. Je werkt namelijk met je handen én je ogen!

Je leert tijdens de opleiding wat zich allemaal onder de motorkap van de auto bevindt en hoe je dit het beste onderhoudt. Je leert inspecties uitvoeren en brengt alles gelijk in de praktijk. De leerstof is opgedeeld in modulen. Hierdoor werk je in jouw eigen tempo aan opdrachten. Je besteedt tijdens de opleiding ook veel aandacht aan je beroepshouding en sociale en communicatieve vaardigheden. Daarnaast houd je natuurlijk altijd rekening met de veiligheids- en milieueisen. Alles wat je leert, is een onderdeel van je opleiding. Heb je alle onderdelen goed uitgevoerd, dan ontvang je jouw diploma en is het tijd voor het échte werk!

Het eerste jaar
In het eerste jaar starten we met het opbouwen van een brede basiskennis over autotechniek. Je leert over onderhoud en aflevering plegen aan auto’s. Je volgt vakken over de onderdelen en systemen van auto’s. De opleiding duurt twee jaar en is zowel in de BOL- als BBL-variant te volgen.

Volg je de BOL-opleiding dan loop je twee dagen per week stage bij een bedrijf naar keuze. Hier werk je onder begeleiding van een leermeester aan auto’s in de werkplaats. De overige drie dagen volg je zowel theorie- als praktijklessen.

Volg je de BBL-opleiding dan werk je vier dagen per week bij een bedrijf naar keuze. Je werkt onder begeleiding van de leermeester aan auto’s in de werkplaats. De overige dag van de week volg je theorie- en praktijklessen.

De gehele opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Met je slb’er ga je in gesprek over je studievoortgang en je kunt er altijd terecht voor vragen.

Vakken en keuzedelen
De vakken zijn zo ingericht dat je alles leert over de onderdelen en systemen van auto’s. Je leert werken aan zowel benzine- als dieselmotoren, elektrische auto’s en door waterstof aangedreven auto’s. De docenten zorgen ervaar dat jij altijd op de hoogte bent van de laatste technieken en ontwikkelingen in de autobranche. We werken gedurende de opleiding met een digitale leeromgeving. In deze omgeving vind je alle theorie- en praktijkopdrachten, en is ook jouw voortgang te zien. Deze digitale leeromgeving is speciaal ontwikkeld voor de auto technische opleidingen, waardoor het perfect aansluit op de laatste ontwikkelingen in het vakgebied.

Je krijgt tijdens het tweede jaar van de opleiding ook de mogelijkheid om keuzedelen te volgen. Keuzedelen geven je de kans om je te specialiseren in een onderwerp dat jouw aanspreekt. Dat kan studie gerelateerd zijn, maar ook iets heel anders. De keuze is aan jou. Voorbeelden van keuzedelen waar je uit kunt kiezen zijn: Duurzaamheid, Innovatie, Metaal bewerken en APK.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
De voorbereidingen op jouw praktijkexamens vinden plaats in onze praktijklokalen. In onze praktijklokalen vind je meer dan 20 hefbruggen, meer dan 30 auto’s en een breed scala aan onderdelen en uitlees/diagnoseapparatuur. Zo bereiden we je op de best mogelijke manier voor op jouw examens en de beroepspraktijk!

Ook krijg je tijdens de BOL-opleiding de mogelijkheid om stage te lopen in het buitenland. Je kunt kiezen uit zes verschillende landen, waar je een maand lang aan de slag gaat. Tijdens de buitenlandstage volg je in de eerste week lessen op je buitenlandse school en vervolgens ben je drie weken aan het werk in een autobedrijf. Extra fijn is dat de stage wordt vergoed.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BBL / BOL)

 

Over jou

 • Werken in een werkplaats of productieruimte
 • Klantvriendelijk
 • Reparatie en onderhoud
 • Technisch inzicht
 • Oog voor detail

In de praktijk

Na de 2-jarige BOL of BBL-variant van deze opleiding ga je meteen aan het werk of ga je door met een niveau 3-opleiding. Als je ervoor kiest om te gaan werken dan kun je aan de slag in de werkplaats van een automerkdealer of in een algemeen garagebedrijf. Volgens vaste procedures voer je meest voorkomende werkzaamheden uit, als het moet binnen de vastgestelde tijd. Daarbij werk je voornamelijk zelfstandig, met aanwijzingen van een leidinggevende of technicus.

Als autotechnicus voel jij je goed bij een geopende motorkap. Controlebeurten uitvoeren. Onderdelen vervangen. Accessoires monteren. Je rijdt auto’s de brug op, om ook aan de onderkant bezig te zijn met bijvoorbeeld een remsysteem of aandrijflijn. Je voert als autotechnicus onderhoudsbeurten en eenvoudige reparaties uit. Ook maak je nieuwe en gebruikte auto’s rijklaar. Daarvoor weet je wat nodig is om je werk goed te kunnen doen: autosystemen en -materialen, gereedschappen en testapparatuur.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap