Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Assistent Installatie- en Constructietechniek leer je de over de ondersteunende werkzaamheden in dit vakgebied. Je kunt met deze opleiding veel kanten op. Denk aan werken in constructietechniek, elektrotechniek, metaalindustrie, bij mensen thuis of op een bouwlocatie. Deze opleiding is geschikt voor jou als je nog geen diploma hebt. Met een Entreediploma kun jij doorstromen naar een niveau 2 mbo-opleiding, of aan het werk gaan.

Tijdens de opleiding leer jij ondersteunende werkzaamheden uitvoeren, zoals het assisteren van de technicus, schilder of elektricien. Je leert om onderdelen van producten te maken en te zorgen voor een goede werkplek. Je leert met gereedschappen werken, deze klaar te leggen ter voorbereiding én op te ruimen na een klus. Tijdens de opleiding Assistent Installatie- en Constructietechniek krijg je ook les over afvalverwerking en milieueisen in de bouw. Als assistent moet je goed kunnen samenwerken. Daarom besteden we veel aandacht aan jouw sociale en communicatieve vaardigheden.

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je geen vooropleiding nodig.
Je moet wel minimaal 16 jaar oud zijn op 1 augustus van het jaar waarin je de opleiding start.

  • Geen vooropleiding

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 1
Duur
1 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda

Leiden Bètaplein

Deze opleiding is in de BOL-variant op locatie Betaplein VOL voor studiejaar 2020-2021.
Aanmelden voor de BBL-variant kan nog wel.
Aanmelden voor een van de andere locaties waar deze opleiding wordt aangeboden is nog mogelijk.
Vanaf 1 oktober kan je je vaak ook aanmelden voor start in februari 2021.

Direct aanmelden

Over jou

  • Instructies volgen
  • Aanpakker
  • Samenwerken op bouwlocaties
  • Handig

In de praktijk

Je volgt de BOL of BBL-variant van deze 1-jarige entreeopleiding en behaalt je niveau 1 mbo-diploma Assistent Installatie- en Constructietechniek. Daarna kun je doorstromen naar een niveau 2 mbo-opleiding of kun je aan het werk. Je werkt dan bij een constructiebedrijf, elektrotechnisch installatiebedrijf of een metaalverwerkingsbedrijf. Je kunt goed in teamverband samenwerken en weet wanneer je jouw collega’s om hulp kunt vragen. En wanneer je hulp kunt aanbieden.

Als assistent installatie- en constructietechniek heb jij verstand van veel zaken. Een lekkende afvoer betekent dat de dakgoot moet worden gerepareerd. Je kunt een buis of kabel op maat maken. Al deze technische werkzaamheden kunnen niet zomaar door iedereen worden gedaan. Jij hebt hier als assistent techniek echt verstand van. Bij de klant thuis of in een productiehal assisteer je bij het maken van de afvoer of de dakgoot. En je zorgt dat al het gereedschap op orde is. Je vindt het leuk om te assisteren bij deze en andere technische werkzaamheden. Je houdt ervan om elke dag met je handen te werken.

Aanvullende informatie

  • BBL
  • Doorstroommogelijkheden
  • Keuzedelen
  • Vakken

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

De patissier is in de meeste bakkerijen een eindfunctie, maar je kunt doorstromen naar het management of verdergaan als ondernemer. Binnen het onderwijs kun je doorstromen naar de associate degree Small business & retail management, de hbo-opleiding Voedingsmiddelentechnologie met een specialisatie Bakkerijtechnologie of de docentenopleiding Bakkerij (consumptieve techniek).

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Assistent Installatie- en Constructietechniek iets voor jou?

Meld je direct aan voor onze opleiding

Ook interessant