Wat leer je?

In deze opleiding leer je hoe je helpt bij bouwklussen. Op een bouwplaats binnen of buiten. Je leert van alles. Hoe maak je de werkplek klaar? Hoe bereid je de klus goed voor? Welke gereedschappen zijn er? Welke gereedschappen leg je klaar voor deze klus? Je leert bijvoorbeeld ook hoe je moet zagen, boren en schaven. Je helpt mee om een huis te schilderen, om meubels te maken of om een dakkapel te bouwen.

Je werkt veel met je handen. En je doet allerlei verschillende dingen. Dus je werk is heel afwisselend. Sommige klussen doe je zelfstandig. Maar meestal gaat het om ondersteunend werk: jij helpt ervaren collega’s. Vakmensen die jouw hulp goed kunnen gebruiken. En van wie jij veel kunt leren.

Dit is een Entreeopleiding van 1 jaar en je kunt deze doen zonder dat je een diploma hebt gehaald. Na deze opleiding kun je doorgaan met een niveau 2 opleiding. Of je kunt gaan werken.

Welke vooropleiding heb je nodig? 

Voor deze opleiding heb je geen vooropleiding nodig. 
Wel moet je op 1 augustus minimaal 16 jaar zijn.

Aanmelden. En dan? 

Als je je aanmeldt bij mboRijnland krijg je een gesprek. Dat noemen we een intake.  
Ook moet je de startmeter invullen. Dat is een online vragentest.  
Want we willen je graag beter leren kennen. 
 
Heb je een vooropleiding op het Speciaal Voorgezet Onderwijs (VSO)?  
Of op de Internationale Schakelklas (ISK)?  
Dan nodigen we je ook uit voor een opdracht in een groep.  
Samen met andere studenten werk je dan aan een opdracht.  
Daaraan kunnen we zien of je extra begeleiding nodig hebt.  
Het is op hetzelfde moment als het intakegesprek.

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 1
Duur
1 jaar
Startmoment
2023, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BBL / BOL)

Naast de reguliere opleiding is het ook mogelijk je aan te melden voor Onderwijs op de Werkvloer
Meer weten?
Als je jezelf wil aanmelden voor Onderwijs op de Werkvloer kies je in het aanmeldformulier voor BOL. Daarna kan je aangeven of je de gewone BOL-variant of Onderwijs op de Werkvloer wil volgen.

 

Over jou

  • Handig
  • Assisteren in de bouw
  • Instructies volgen
  • Samenwerken

Na je opleiding

Heb je je diploma gehaald? Dan kun je kiezen: 
1. Je hebt nu een entree-diploma en kunt door naar niveau 2  
óf 
2. Je gaat aan het werk als assistent in de bouw. Dat kan bij veel verschillende bedrijven. Bijvoorbeeld bij een onderhoudsbedrijf of aannemer. Of bij een constructiebedrijf, schildersbedrijf of houthandel. Je kunt ook werken bij een schoonmaakbedrijf. Je werkt goed samen met collega’s. En je weet wanneer om hulp kan vragen.

Is Onderwijs op de Werkvloer iets voor jou?

 
Als je kiest voor Onderwijs op de Werkvloer volg je bijna al je vakken in de praktijk in plaats van in de klas. Alleen de vakken Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap krijg je in de klas. Hiervoor ga je 1 dag in de week naar school. De rest van de vakken krijg je in je leerwerkbedrijf. Je bent dus lekker veel op de werkvloer. Daar word je door jouw docent gecoacht en krijg je hulp van je praktijkbegeleider. Je doet dus meer praktijkervaring op.

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BOL
  • BBL
  • Keuzedelen

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Nieuws