Wat ga je leren?

In deze variant van de Beroepshavo combineer je de opleiding Technicus Engineering met certificaten op havoniveau. Ben jij een gemotiveerde en ambitieuze leerling uit de vmbo theoretische leerweg of havo-onderbouw en wil je binnen de techniek doorstromen naar het hbo? Dan is dit een perfecte opleiding voor jou!

Tijdens de opleiding Beroepshavo Technicus Engineering leer je technische uitdagingen op een slimme manier te benaderen. Je werkt veel samen met andere studenten. Dit doe je in projecten en opdrachten die rechtstreeks afkomstig zijn van bedrijven, instellingen en overheden. Zo’n project duurt tien weken en sluit je af met een presentatie voor de opdrachtgever.

Daarnaast volg je theorielessen en word je begeleid door een of meerdere docenten. Je focust je hierbij op Werktuigbouw, Installatietechniek of Mechatronica/Elektrotechniek. Bij de intake helpen we je bij het maken van de juiste keuze voor een van deze uitstroomrichtingen.

Doorstromen naar het hbo
Om de overgang van het mbo naar het hbo te verstevigen en vergemakkelijken, volg je met de beroepshavo-variant van de opleiding Technicus Engineering binnen het mbo-programma ook minimaal twee en maximaal vier vakken op havoniveau. Het gaat hierbij om vakken die goed aansluiten bij de opleiding Technicus Engineering, zoals wiskunde, natuurkunde, Nederlands en Engels. De havo-vakken worden gegeven door de zeer ervaren vakdocenten van het vavo van mboRijnland. Zo weet je dus zeker dat je ook voor deze vakken uitstekend les krijgt. Mocht je na je mbo toch direct willen gaan werken (en dus niet door naar het hbo), dan heb je met de beroepshavo-variant sowieso meer kansen op de arbeidsmarkt. Je bent dan immers voor een deel van de vakken afgestudeerd op havoniveau. Kijk hier voor meer info over beroepshavo..

Livinglabs en satellietlabs
Als student Technicus Engineering werk je ook in zogenoemde livinglabs binnen onze smart toepassingsgebieden. Hier werk je mee aan uitdagende projecten die de wereld veranderen. Je werkt aan slimme nieuwe toepassingen van de technologie. Niet alleen met techneuten onderling, maar ook met mensen uit andere sectoren, zoals de gezondheidszorg of logistiek. En behalve met studenten van je eigen opleiding, werk je ook met studenten van het hbo en de universiteit. Zo maken we gebruik van elkaars kennis en ben jij weer een stapje dichter bij de overstap naar het hbo.

De kracht van ons onderwijs is dat het niet alleen gegeven wordt op school, maar via satellietlabs of livinglabs, die we vormgeven in nauw contact met bedrijven en overheden. Als student leer je hierdoor makkelijk omgaan met veranderingen in je werkomgeving, word je mondiger én ontwikkel je een brede blik op je omgeving. Je raakt bij ons gewend om te werken vanuit projectopdrachten en wordt alert op het zoeken naar slimme oplossingen voor technische en maatschappelijke uitdagingen. Je leert goed samenwerken en kunt projecten opstarten én op tijd afronden. Daarnaast werk je zelfstandig en krijg je een stevige dosis kennis van ICT mee.

Voorbeelden van projecten zijn:
• Ontwikkelen van handprotheses via een 3D-printer voor een ziekenhuis in Senegal
• Ontwikkelen van een meetinstallatie gericht op duurzaamheid in een ziekenhuis.
• Ontwikkelen van een mini-escaperoom voor vmbo-leerlingen om kennis te maken met techniek.
• Ontwikkelen van een luchtkwaliteitsmeting voor gemeente Gouda.
• Ontwikkelen van geautomatiseerde parkeerplaatsmonitoring en doorstromingsbegeleiding bij een golfbaan.

Meer lezen over Beroepshavo?
Kijk hier voor alle info over Beroepshavo bij mboRijnland.

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Startmoment
2023, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BOL)

Deze opleiding kent een maximaal aantal van 30 plaatsen.
Inschrijven gaat op volgorde van aanmelding.

Direct aanmelden


Over jou

 • Je bent onderzoekend en in staat om zelfstandig keuzes te maken
 • Je werkt graag samen binnen projectteams
 • Je bent innovatief en denkt ‘out of the box’
 • Je hebt een brede blik op technologische ontwikkelingen
 • Je bent ambitieus want je kiest voor de extra uitdaging van beroepshavo

In de praktijk

Na deze vierjarige BOL-opleiding is de keuze aan jou: stap je het werkveld in of stroom je door naar het hbo. Wat je keuze ook is, je hebt een stevige basis gelegd en het is tijd om je verder te ontwikkelen. De banen liggen voor het oprapen in deze sector. Niet alleen bedrijven willen je hebben, ook universiteiten en overheden staan om jou te springen. Internationale ambities? Geen probleem. De wereld ligt voor je open.

Of je aan het werk gaat of doorstudeert, jij werkt straks dagelijks aan de slimste technologische oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Hoe zorgen we dat de binnenstad van een stad beter bereikbaar is voor mensen met een beperking? Hoe bouwen we huizen zo duurzaam mogelijk? Dat is het soort uitdagingen waaraan jij werkt, met je collega’s of medestudenten. Zo ben je continu bezig het verschil te maken voor de toekomst!

Ben je enthousiast en nieuwsgierig geworden naar de opleiding? Kijk dan ook eens hier. Je leest er hoe studenten aan de slag gaan met een maatschappelijke opdracht en deze uiteindelijk presenteren aan de opdrachtgever.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Kwalificatiedossier

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Je volgt je mbo-opleiding bij ons volgens de nieuwe landelijke kwalificatiedossiers. Op http://www.kwalificatiesmbo.nl/ kun je onder dossiers veel informatie vinden over de opleiding die jij wilt gaan volgen. Jouw opleiding (het kwalificatiedossier) bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.

Het basisdeel bestaat uit een algemene en een beroepsgerichte basis. In de algemene basis staan de eisen voor taal, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. De beroepsgerichte basis bevat de kerntaken en werkprocessen die hetzelfde zijn voor alle -in het kwalificatiedossier opgenomen- beroepen. De omvang van het basisdeel is ongeveer 50% van je studie.

Het profieldeel zorgt ervoor dat je opleiding een duidelijk profiel heeft. Het profiel bestaat uit beroepsgerichte taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. De naam van het profiel wordt ook vermeld op je diploma.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een BOL- en BBL-opleiding?

Wat is BOL?

Beroepsopleidende leerweg (BOL) is een dagopleiding, waarbij je de hele week naar school gaat. Tijdens de opleiding doe je praktijkervaring op wanneer je op stage gaat bij een erkend leerbedrijf. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Per opleiding is het verschillend hoe vaak je op stage gaat. Wel bestaat er een regeling dat tenminste 20% van de BOL-opleiding uit stage moet bestaan. Deze regeling maakt de BOL-opleiding zeer praktijkgericht.

Wat is BBL?

Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) kies je voor een opleiding die bestaat uit een combinatie van werken en leren. Tijdens deze opleiding werk je 60 tot 80% van je studie. Bij de meeste BBL-opleidingen houdt dit in dat je meestal één dag in de week naar school gaat. De rest van de week werk je bij je leerbedrijf. Bij sommige opleidingen kan het zijn dat je een paar weken les krijgt en dat je vervolgens een paar maanden gaat werken bij je leerbedrijf.
Door de beroepsbegeleidende leerweg doe je veel praktijkervaring op en verdien je vaak een salaris. De BBL-opleiding is de ideale opleiding voor mensen die het niet zien zitten om vijf dagen in de week naar school te gaan en die het leuk lijkt om veel praktijkervaring op te doen.

Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wanneer zijn de Open Dagen?

Informatie over de Open Dag en andere voorlichtingsevenementen van mboRijnland kun je vinden in onze voorlichtingskalender