Wat ga je leren?

In de Beroepshavo Technicus Engineering combineer je een mbo4-opleiding met enkele havo-vakken waarbij de praktijk en verdiepende theorie in één opleiding wordt aangeboden. Wil je doorstromen naar het hbo en/of heb je nog niet een passende onderwijsvorm gevonden?  Dan is dit de perfecte opleiding voor jou! 

Wat ga je leren?
Tijdens de opleiding Technicus Engineering specialiseer jij jezelf als slimme technicus, die thuis is in de nieuwste ontwikkelingen van de techniek. Je leert technische uitdagingen op een slimme manier te benaderen. Je werkt veel samen met andere studenten, in projecten en opdrachten die rechtstreeks afkomstig zijn van bedrijven, instellingen en overheden. Je start de opleiding met een basisjaar. Daarin volg je vakken uit drie verschillende techniekvakgebieden: mechatronica, elektrotechniek, en smart technology. Daarnaast volg je altijd het keuzedeel Smart Technology. Na het basisjaar kies je één richting om je verder in te verdiepen. Je gaat in je eerste jaar bijvoorbeeld ook gelijk aan de slag met 3D CAD-tekenen en met het programmeren van diverse microcontrollers. We vergroten je technische vaardigheden door te werken aan materiaalkennis en constructievaardigheden. ICT is als een rode draad door alle lessen verweven.  

Nog sterker doorstromen naar het hbo
N
aast de vele praktijkuren neem je ook deel aan drie havovakken Nederlands, natuurkunde en wiskunde B met als doel nog sterker doorstromen naar het hbo, of om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Meer lezen over Beroepshavo?
Kijk hier voor alle info over Beroepshavo bij mboRijnland.
Klik hier voor meer info over de opleiding Technicus Engineering

Toegestane vooropleidingen

Via deze link lees je meer over de Instroomprocedure van de Beroepshavo

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

Extra Instroomactiviteit
Na je aanmelding vragen we je om een opdracht te maken waarmee we je beter leren kennen en heb je een intakegesprek.

Advies school van herkomst
We ontvangen graag een advies van je school van herkomst. Dat kan via dit formulier.

  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BOL)

Let op:
Deze opleiding kent een maximaal aantal van 30 plaatsen.
Inschrijven gaat op volgorde van aanmelding.

Direct aanmelden


Over jou

  • Je bent onderzoekend en in staat om zelfstandig keuzes te maken
  • Je werkt graag samen binnen projectteams
  • Je bent innovatief en denkt ‘out of the box’
  • Je hebt een brede blik op technologische ontwikkelingen
  • Je bent ambitieus want je kiest voor de extra uitdaging van beroepshavo

In de praktijk

Na deze vierjarige BOL-opleiding is de keuze aan jou: stap je het werkveld in of stroom je door naar het hbo. Wat je keuze ook is, je hebt een stevige basis gelegd en het is tijd om je verder te ontwikkelen. De banen liggen voor het oprapen in deze sector. Niet alleen bedrijven willen je hebben, ook universiteiten en overheden staan om jou te springen. Internationale ambities? Geen probleem. De wereld ligt voor je open.

Of je aan het werk gaat of doorstudeert, jij werkt straks dagelijks aan de slimste technologische oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Hoe zorgen we dat de binnenstad van een stad beter bereikbaar is voor mensen met een beperking? Hoe bouwen we huizen zo duurzaam mogelijk? Dat is het soort uitdagingen waaraan jij werkt, met je collega’s of medestudenten. Zo ben je continu bezig het verschil te maken voor de toekomst!

 

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BOL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap
  • Kwalificatiedossier

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Je volgt je mbo-opleiding bij ons volgens de nieuwe landelijke kwalificatiedossiers. Op http://www.kwalificatiesmbo.nl/ kun je onder dossiers veel informatie vinden over de opleiding die jij wilt gaan volgen. Jouw opleiding (het kwalificatiedossier) bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.

Het basisdeel bestaat uit een algemene en een beroepsgerichte basis. In de algemene basis staan de eisen voor taal, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. De beroepsgerichte basis bevat de kerntaken en werkprocessen die hetzelfde zijn voor alle -in het kwalificatiedossier opgenomen- beroepen. De omvang van het basisdeel is ongeveer 50% van je studie.

Het profieldeel zorgt ervoor dat je opleiding een duidelijk profiel heeft. Het profiel bestaat uit beroepsgerichte taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. De naam van het profiel wordt ook vermeld op je diploma.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een BOL- en BBL-opleiding?

Wat is BOL?

Beroepsopleidende leerweg (BOL) is een dagopleiding, waarbij je de hele week naar school gaat. Tijdens de opleiding doe je praktijkervaring op wanneer je op stage gaat bij een erkend leerbedrijf. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Per opleiding is het verschillend hoe vaak je op stage gaat. Wel bestaat er een regeling dat tenminste 20% van de BOL-opleiding uit stage moet bestaan. Deze regeling maakt de BOL-opleiding zeer praktijkgericht.

Wat is BBL?

Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) kies je voor een opleiding die bestaat uit een combinatie van werken en leren. Tijdens deze opleiding werk je 60 tot 80% van je studie. Bij de meeste BBL-opleidingen houdt dit in dat je meestal één dag in de week naar school gaat. De rest van de week werk je bij je leerbedrijf. Bij sommige opleidingen kan het zijn dat je een paar weken les krijgt en dat je vervolgens een paar maanden gaat werken bij je leerbedrijf.
Door de beroepsbegeleidende leerweg doe je veel praktijkervaring op en verdien je vaak een salaris. De BBL-opleiding is de ideale opleiding voor mensen die het niet zien zitten om vijf dagen in de week naar school te gaan en die het leuk lijkt om veel praktijkervaring op te doen.

Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wanneer zijn de Open Dagen?

Informatie over de Open Dag en andere voorlichtingsevenementen van mboRijnland kun je vinden in onze voorlichtingskalender