Na 10 weken was het zover. Studenten van de studierichting Mechatronica presenteerden hun oplossingen voor het aanbakken van deeg en breken van siroopwafels. Deze uitdaging werd ingebracht door Jan Anker, eigenaar van Kamphuisen Siroopwafels in Gouda. Een opdracht uit de praktijk. Daar liepen de studenten wel voor warm.
“Dit is veel leuker dan naar school gaan,” vertelden de studenten enthousiast. “We mochten nu aan de slag met een echt probleem. Uit de praktijk. Dat is natuurlijk veel leuker dan in de les zitten. Je weet nu waar je het voor doet.” Trots presenteerden ze hun modellen uit de 3D printer en prototypes waarmee de problemen opgelost kunnen worden.
Peter Scheurwater teamleider Mechatronica en Smart Technology: “Dit soort projecten past in ons nieuwe onderwijssysteem van hybride onderwijs. Daarbij ga je naar school maar komt school ook naar jou toe. Op de plek waar jij werkt. Op die manier kunnen we heel gericht ingaan op de vragen van het bedrijf en van de studenten. In dit geval mochten de studenten een paar keer de fabriek van de heer Anker bezoeken. Ze maakten filmpjes en foto’s om precies te weten hoe de machines werkten. En met die informatie gingen ze op school aan de slag. Twee dagen in de week hebben ze hieraan kunnen werken en dat 10 weken lang.”
De studenten kwamen met verschillende oplossingen. Zo moet een ronddraaiende borstel de deegresten uit de oven halen. De haren van de borstel zijn van siliconen zodat ze de hitte uit de oven aankunnen. En ook voor de gebroken siroopwafels vonden de studenten oplossingen. Dat kan met een aanpassing van de bewegende band. Plaats deze in een hoek van 35 graden zodat er gebruik gemaakt wordt van de zwaartekracht. Eigenaar Jan Anker is tevreden en laat een paar oplossingen verder uitzoeken. Hij heeft zelfs de volgende opdracht voor mboRijnland al klaar: hologrammen voor zijn winkel zodat mensen niet aan zijn deur voorbij lopen.