Leer- werkplek waar studenten, bedrijven en bewoners samenkomen
“Er heeft hier een ware metamorfose plaatsgevonden”, sprak Otto Jelsma, voorzitter van het College van Bestuur van mboRijnland bij de officiële opening van de Let’s Tango in Zoetermeer op donderdag 23 januari. De opening trok veel bezoekers. Mensen uit het onderwijs, bedrijfsleven, de gemeente, maar ook bewoners kwamen een kijkje nemen. Precies die groepen waarvoor de Let’s Tango is bedoeld: een broedplaats om samen te komen en samen te leren.
“It takes two to tango”, refereerde Otto Jelsma in zijn openingsspeech. Jan van Laake, programmadirecteur bij het CIV Smart Technology reageerde daarop met: “Eigenlijk moet dat zijn: it takes three to tango. We doen dit met overheid, onderwijs en ondernemers. De ontwikkelingen gaan heel snel. En het onderwijs kan dit niet alleen. We hebben elkaar nodig. Dat gebeurt onder andere hier, in het living lab Palenstein Aardgas vrij. Het is een mooi voorbeeld van nieuw onderwijs.”
Uitdagingen van de toekomst
Wethouder Jan Iedema blikt terug: “Toen ik hier voor het eerst kwam, was het een lege ruimte, toch werden we enthousiast. Het inspireerde alle partijen. Hier kon nog van alles gebeuren. Dat is de kracht van deze garage. Het is een werk- en leerlocatie in de wijk waar overheid, bedrijfsleven en onderwijs zich gezamenlijk voorbereiden op de uitdagingen van de toekomst. Ik zeg Let’s tango.”
De wijk Palenstein transformeert de komende jaren naar een aardgasvrije wijk. Ook al was de Let’s Tango officieel nog niet geopend, er gebeurt al van alles. Zo is bedrijf Stedin met een groep studenten van mboRijnland door de wijk getrokken. Zij hebben zo van alles geleerd over energietransitie. Duurzame Energiecoöperatie Zoetermeer geeft er advies aan bewoners over een duurzame leefomgeving en vrijwilligers van stichting Piëzo hebben de meubels gemaakt. Vmbo-leerlingen van het Oranje Nassau College hebben geholpen met klussen en schilderen.
3D printen
Na alle lovende woorden maakten de presentaties van de eerstejaars studenten Smart Technology van mboRijnland misschien wel de meeste indruk. Zo vertelden twee studenten over het project ‘Hetty’. In opdracht van docent Hans van Rheenen bedachten ze mogelijkheden waardoor diens zus, een MS- patiënt, zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. “Studenten komen soms met oplossingen die in de zorg nog niet worden gebruikt”, licht de docent toe. Bij het project ‘Ghana’ hebben studenten met behulp van een 3D-printer en -scanner een prothese gemaakt. Met deze opgedane kennis willen ze in Ghana zorgstudenten leren protheses te maken met behulp van 3D. “Even voor de duidelijkheid, dit zijn eerstejaars. Dit zijn studenten die keihard werken en die zijn we zo kwijt”, zei Van Rheenen met een knipoog naar het bedrijfsleven.
De gemeente Zoetermeer en mboRijnland zijn één van de vele partners van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Smart Technology. Zij zetten zich in voor de ontwikkeling van onderwijs samen met het bedrijfsleven. Slim samenwerken werpt zijn vruchten af, zeker voor mbo-studenten en vmbo-leerlingen.