Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Technicus Engineering specialiseer jij jezelf als slimme technicus, die thuis is in de nieuwste ontwikkelingen van de techniek. Je leert technische uitdagingen op een slimme manier te benaderen. Je werkt veel samen met andere studenten, in projecten en opdrachten die rechtstreeks afkomstig zijn van bedrijven, instellingen en overheden. Zo’n project duurt tien weken en sluit je af met een presentatie voor de opdrachtgever.
De vraag naar zulke slimme technici is groot. Dus vind je makkelijk een uitdagende baan die goed bij je past!

Als technicus engineering werk je bij een bedrijf, instelling of overheid – vaak in een commerciële functie – óf als zelfstandig ondernemer. Je werkt aan het ontwerpen en bouwen van ingewikkelde elektronische producten of processen. Aan de hand van tekeningen, handleidingen, een goede planning en zorgvuldige uitvoering, lever jij aan iedere klant je producten en diensten op maat. Behalve met je klanten heb je ook regelmatig overleg met leidinggevenden én mag je collega’s begeleiden bij onderhoudswerk of de door jou voorbereide opdrachten.

Start met basisjaar

Je start de opleiding met een basisjaar. Daarin volg je vakken uit vijf verschillende techniekvakgebieden: mechatronica, elektrotechniek, installatietechniek, werktuigbouwkunde en smart technology. Daarnaast volg je altijd het keuzedeel Smart Technology. Na het basisjaar kies je één richting om je verder in te verdiepen. Je gaat in je eerste jaar bijvoorbeeld ook gelijk aan de slag met 3D CAD-tekenen en met het programmeren van diverse microcontrollers. We vergroten je technische vaardigheden door te werken aan materiaalkennis en constructievaardigheden. ICT is als een rode draad door alle lessen verweven.

Je hebt het eerste jaar vijf dagen per week les. Regelmatig maak je uitstapjes naar bedrijven en beurzen om uit de praktijk te leren. Je werkt veel projectmatig, waardoor je goed leert plannen en samenwerken. Je start met basisprojecten, die langzaam steeds ingewikkelder worden. Ook leer je steeds zelfstandiger te werken. Afhankelijk van de locatie waar je studeert sluit je het eerste jaar af met een stage (Leiden) óf met een multidisciplinair project, waarbij je samenwerkt met studenten van andere opleidingen en/of stagiairs van andere scholen Gouda).

Tweede jaar

In het tweede jaar worden de praktijkopdrachten uitdagender en complexer. Afhankelijk van de keuze die je hebt gemaakt om je te verdiepen en verbreden, worden je theorie- en praktijklessen daarop aangepast. Doe je de opleiding in Gouda, dan start je het tweede jaar met een stage van tien weken. Studeer je in Leiden, dan sluit je het tweede jaar af met een stage van twintig weken.

Derde jaar

In het derde jaar speelt projectmanagement een grote rol, om je zo voor te bereiden op het examen. Ook werk je aan praktijkopdrachten, waarbij je als student de ruimte krijgt om die zelf in te vullen. In het derde jaar loop je weer twintig weken stage.

Vierde jaar

Het vierde jaar staat volledig in het teken van het afsluiten van je opleiding. Je bent het gehele jaar aan de slag bij een bedrijf, waar je uiteindelijk examen doet.

 

Jij bent aan zet

Gedurende de hele opleiding ben jij als student ‘aan zet’. Dat betekent dat we je mogelijkheden geven om de opleiding te personaliseren. Je kunt kiezen uit verschillende vakken, zodat je precies kunt aansluiten bij je interesses. Ook is er ruimte om keuzes te maken uit projecten die jij uitdagend vindt. Dus zullen je klasgenoten misschien een ander project doen dan jij. We dagen je uit om de regie over je eigen opleiding te pakken. De docenten zijn hierbij je coach en begeleiden je tijdens vakken en praktijkopdrachten.

Personaliseren

Naast de reguliere vakken en het vaste onderdeel Smart Technology, kun je je opleiding ieder jaar verder personaliseren met keuzedelen. Voorbeelden daarvan zijn: basisvaardigheden metaalbewerken, 3D-tekenen, drones techniek, industriële robotica, oriëntatie op ondernemerschap, duurzaamheid, inspelen op innovaties, virtual reality en augmented reality. Daarnaast kun je kiezen voor voorbereiding wiskunde in de techniek voor het hbo. Mocht je willen doorstromen naar het hbo, dan heb je alvast een stapje voor.

Theorie

De theorievakken waarmee je te maken krijgt zijn technische theorie, rekenen, wiskunde, loopbaan & burgerschap, projectmanagement, natuurkunde, Nederlands en Engels. Ook kun je je VCA-certificaat behalen.

Persoonlijke ontwikkeling

In je werk moet je straks nauwkeurig en zorgvuldig zijn en in staat zijn om problemen op te lossen. Naast de technische kennis en vaardigheden, leer je tijdens de opleiding daarom ook meer over je functioneren op de werkvloer. Hoe werk je samen met je medestudenten en later tijdens stages en in je werk met collega’s en leidinggevenden? Hoe ga je om met (klachten van) klanten? Hoe presenteer je jezelf? Hoe leg je iets goed en duidelijk uit? Beroepshouding en sociale en communicatieve vaardigheden spelen een belangrijke rol in je hele opleiding!

 

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
In de opleiding Technicus Engineering werken we nauw samen met het bedrijfsleven, bijvoorbeeld in de Dutch Innovation Factory, het Centrum voor Innovatief Vakmanschap en de TechnoHub. Door deze samenwerkingen ga je als student regelmatig op bezoek bij bedrijven om daar te leren en praktijkopdrachten uit te voeren. Hierdoor werk je tijdens je studie al met bedrijven, instellingen en overheden.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Startmoment
2022, begin februari 2022, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BOL)

Leiden Bètaplein (BOL)

Direct aanmelden

Deze opleiding neemt deel binnen alle SMART lijnen.

Wat zijn SMART lijnen?

Over jou

 • Interesse in de techniek
 • Geboeid door nieuwe ‘slimme’ technieken
 • Communicatief vaardig
 • Aanpakker (assertief!)

In de praktijk

Na de vierjarige BOL-opleiding Technicus Engineering stroom je door naar het hbo óf ga je direct aan het werk. Je kunt werken bij grote en kleinere bedrijven of instellingen, in de industrie, de dienstverlening of in service- en onderhoud. Je werkt als medewerker of leidinggevende. En misschien in de toekomst wel voor jezelf, als zelfstandig ondernemer.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Vakken

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Veelgestelde vragen

Kwalificatiedossier en keuzedelen

Je volgt je mbo-opleiding bij ons de nieuwe landelijke kwalificatiedossiers. Op kwalificatiesmbo.nl kun je onder ‘dossiers’ veel informatie vinden over de opleiding die jij wilt gaan volgen. Jouw opleiding (het kwalificatiedossier) bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.

Het basisdeel bestaat uit een algemene en een beroepsgerichte basis. In de algemene basis staan de eisen voor taal, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. De beroepsgerichte basis bevat de kerntaken en werkprocessen die hetzelfde zijn voor alle -in het kwalificatiedossier opgenomen- beroepen. De omvang van het basisdeel is ongeveer 50% van je studie.

Het profieldeel zorgt ervoor dat je opleiding een duidelijk profiel heeft. Het profiel bestaat uit beroepsgerichte taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. De naam van het profiel wordt ook vermeld op je diploma.