Jaarconferentie succesvol CIV Smart Technology bij TU Delft

Blijf out of the box denken en vier successen. Dat was de boodschap van Maarten Steinbuch, hoogleraar op het gebied van hightech systemen. Zijn bevlogen rede was het hoogtepunt tijdens de Jaarconferentie van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Smart Technology.

De Jaarconferentie van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Smart Technology stond op woensdag 13 februari geheel in het teken van de inkleuring van het programma Smart Education 2019-2022. In het gebouw Xplore op de campus van de Technische Universiteit Delft kwamen zo’n 125 genodigden bijeen om te worden bijgepraat over de volgende fase van dit succesvolle CIV.

Stronteigenwijs zijn

Tijdens de conferentie nam Maarten Steinbuch de studenten, partners van het CIV en docenten en medewerkers mboRijnland mee in de hightech-wereld die zich ook de komende jaren enorm snel blijft ontwikkelen. Hij riep de studenten op om vooral ‘out of the box’ te blijven denken en niet te vergeten om ook je successen te vieren. Als voorbeeld liet hij zijn winning team zien dat al een paar keer de wereldkampioenschap robotvoetbal is geworden door creatief te denken.

Hij voorspelt dat ons onderwijs steeds meer individueel wordt en dat zeker de helft van de kennis via internet vergaard wordt. Nu doen we – bijvoorbeeld via het CIV – al veel projecten, maar dit zal nog meer gewoon worden. De kracht van onze Nederlandse mentaliteit – stronteigenwijs zijn en onze ‘peers’ belangrijker vinden dan de ‘baas’ – helpt ons om goed in teams te werken en zo vooraan te lopen in innovatie.

GREEN VILLAGE

Voor een dertigtal studenten van de opleiding Smart Technology bij mboRijnland begon de conferentie met een rondleiding in ‘The Green Village’. Dit is een proeftuin voor duurzame innovaties, op de campus van de TU Delft. Het is een openluchtlaboratorium voor experimenten met nieuwe technologieën voor de woon- en leefomgeving. De studenten hebben ook een bezoek gebracht aan de locatie van de hyperloop.

TROTS

Een trotse Otto Jelsma, voorzitter College van Bestuur van mboRijnland, blikte tijdens de jaarconferentie terug op de eerste vier jaar van het CIV Smart Technology. “Vanaf de oprichting van het CIV zijn steeds meer zaken duidelijk geworden en vielen hierdoor op zijn plaats. Vooral het vertrouwen van de verschillende partijen – bedrijven, gemeente en overheid – heeft ertoe geleid dat het CIV staat waar het nu is. Een fantastisch resultaat dat we niet van tevoren konden voorspellen. Vooral de satellietlabs (onderwijs buiten de school) zijn de drager geworden en tegelijk het vliegwiel dat het CIV in volle vaart houdt. Een geweldig mooie ontwikkeling.” CIV Smart Technology is inmiddels een volgende fase ingegaan. Er is een stichting opgericht om de organisatie goed te borgen. Otto Jelsma sprak de wens uit dat we de energie vasthouden die we hebben weten te generen en kunnen continueren in deze volgende fase. Zo staan we klaar voor de komende vier jaar.

SMARTLIJNEN

De komende jaren wil MBO College Techniek & ICT het smart technology onderwijs verder verbreden en verdiepen naar een aantal smartlijnen: Smart Building, Smart Energy, Smart Industry, Smart Mobility, Smart Health, Smart Logistics. Jan van Laake is inmiddels directeur in de nieuwe stichting en tevens directeur MBO College Techniek & ICT. Hij stelde tijdens de jaarconferentie zijn projectorganisatie voor. “We gaan bezig met iets dat we nu nog niet precies weten. Dat is een enorme uitdaging. Hoe houden we onze kennis bij? Ik voorspel dat er steeds meer integratie binnen de techniek komt. Hier moeten wij ons onderwijs goed op voorbereiden. De smartlijnen zijn een middel waar we als onderwijs mee aan de slag kunnen, maar natuurlijk niet zonder het bedrijfsleven en de overheid.”
Ria van Oosterhout blijft tot 1 juli aan als programmamanager om te zorgen voor een goede overdracht. Jan van Laake nam van de gelegenheid gebruik om Ria van harte te bedanken voor haar enorme inzet de afgelopen jaren. Zij ontving een mooie bos bloemen en een groot applaus.