Zangtalent docent William Jansen brengt hem naar America’s Got Talent! 

De telefoon staat roodgloeiend. William Jansen, docent bij mboRijnland, heeft een paar weken terug voor een paar duizend man in een uitverkocht Circustheater in Scheveningen gestaan. Zijn eerste grote concert in Nederland. En nog mooier: hij is uitgenodigd om mee te doen aan Amerika’s grootste talentenshow: America’s Got Talent. William Jansen is de ‘Nederlandse Julio Iglesias’. Hij vertolkt hem perfect. Wat zijn we trots op hem en zijn vakmanschap: zijn kwaliteiten als docent én als zanger!   

Al ruim vier jaar staat hij als docent Nederlands en de andere algemene vakken voor de klas bij College Techniek & ICT in Leiden. Vanaf zijn twintigste combineert hij zingen met lesgeven. Met groot plezier: “Muziek is het mooiste wat er is, maar dat is het onderwijs ook. Als je mensen kunt helpen aan een diploma en je ziet ze jaren later terug en ze zijn succesvol, dat is hartstikke mooi. Het is een dankbaar beroep”, aldus William. Hart van Nederland kwam op 11 mei filmen op school (LMS) en sprak met William. Op 5 mei was William al te zien en te horen bij het televisieprogramma Beau. Zijn bekendheid groeit in binnen- en buitenland! 

Hoe het begon
In 1996 was William de winnaar van de eerste uitzending van de welbekende Soundmixshow dat seizoen, de talentenshow met Hennie Huisman, waar menig Nederlands talent werd ontdekt. William, toen 21 jaar, mocht meteen door naar de Grote Finale 

Sinds die tijd werkt William door de week in het onderwijs en treedt hij in het weekend op tijdens feesten, bruiloften, evenementen. William: “Ik heb altijd in het artiestencircuit gezeten en stond een paar jaar onder contract bij Joop van den Ende, maar dan moet je maar afwachten of daar iets uitkomt. Om de grote massa te bereiken is iets anders nodig. Dat begint nu steeds meer te lopen.”  

In 2019 stuurde William Janz, dat is zijn artiestennaam, een video van zijn vertolking van Julio Iglesias op naar Spain’s Got Talent. En met succes! In het hol van de leeuw schopte hij het tot de halve finales. En toen ging het balletje pas echt rollen.  

Naar aanleiding daarvan ontving William in 2020 een uitnodiging voor America’s Got Talent. Door corona is zijn debuut in Amerika twee jaar uitgesteld, maar dit najaar zal hij optreden voor miljoenen televisiekijkers. Dit najaar reist hij eindelijk af naar Los Angeles. “Dit is gigantisch! Het voelt nog een beetje onwerkelijk, maar het is een droom die uitkomt. Ik maak me geen illusies, alleen al meedoen vind ik geweldig.”  

Grote droom
Op de vraag of een grote zangcarrière zijn toekomstdroom is antwoordt William: “Het is mooi om zoveel mensen te bereiken in zoveel landen. Die waardering vind ik wel heel mooi. Dat is al heel lang mijn droom.” Zijn grote voorbeeld Julio Iglesias zong maar liefst in zes talen, William zingt in het Spaans, Engels, Frans en Nederlands, maar zijn specialiteit is het Spaans. “Ik heb Julio een paar keer ontmoet, hij weet wie ik ben, maar de tijd dat ik hem heb gesproken is maar zo kort. Als ik zo bekend zou worden, zou ik wel graag alle tijd nemen voor de mensen.” Zijn bescheidenheid, vriendelijkheid en charme sieren hem. En zijn Williams grootste kracht, naast natuurlijk zijn zangtalent.  

Zijn vrouw, die toen ze elkaar ontmoetten serveerster was op de plek waar hij regelmatig optrad, en hun twee zoons (14 en 17 jaar) zijn hartstikke trots op hem: “Ze zaten op de eerste rij bij mijn optreden in het Circustheater.” Lachend: “Nee, ze gaan niet mee naar elk optreden, maar weten wel dat een interview en foto’s maken erbij horen.” Na een interview in De Telegraaf kwamen ook de andere media op de lijn. “Het is wel een groot contrast. Het ene moment geef ik les aan studenten en bereid hen voor op hun examens, het andere moment treed ik op voor een uitverkochte zaal en ben ik op televisie. Sommige studenten vertellen in de les dat ze me op televisie hebben gezien.” William probeert zijn twee levens wel geschieden te houden. “Nee, ik ga niet uit mezelf over mijn optreden in het Circustheater beginnen. Ik voel de verantwoordelijkheid om de studenten voor te bereiden op hun examen. De tijd is kostbaar, dus dan ga ik niet in de les over mezelf praten.”  

Eerste Spaanse album
Toch blijft William rustig onder alle commotie en hectiek van de afgelopen weken. “Gelukkig heb ik veel steun aan mijn manager Riny Schreijenberg die al ruim vijf jaar mijn optredens, het licht, geluid, de band en mediaoptredens regelt. Verder laat ik het allemaal maar over me heen komen”, vertelt William glimlachend. “Op 10 juni treed ik op in Barcelona en tot die tijd nog een aantal keer in Nederlandse theaters. Zodra ik weet wanneer de opnames voor America’s Got Talent zijn, hoor je het.” William besluit met een leuk nieuwtje: “Op 17 juni verschijnt mijn eerste Spaanse album ‘William Janz zingt Julio Iglesias’ op alle digitale muziekplatforms. Daarop staan alle bekende nummers van Iglesias en als bonustrack een nummer van mezelf.”     

We wensen William alle geluk van de wereld en veel succes met de voorbereidingen voor America’s Got Talent.