Subsidie voor innovatieve oplossing personeelstekort in welzijn en zorg

Hoe los je het enorme personeelstekort in de zorg- en welzijnsbranche op? Hoe bereid je medewerkers goed voor op de snel veranderende sector? Bijna alle zorg- en welzijnsinstellingen worstelen met die vragen. Het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Welzijn en Zorg (CIV W&Z) heeft de oplossing: meer instroom van personeel én personeel dat goed kan omgaan met de innovaties in de zorg. De minister heeft vanochtend bekend gemaakt dat het samenwerkingsverband tussen 40 werkgevers, onderwijs en gemeente kan rekenen op een subsidiebijdrage uit het Regionaal Investeringsfonds mbo.

Het CIV W&Z is een regionaal samenwerkingsverband tussen instellingen in het onderwijs, de zorg- en welzijnssector en de gemeenten Alphen aan den Rijn, Gouda, Leiden, Woerden en Zoetermeer. De 40 partijen hebben de handen ineen geslagen om onderwijs en werkveld beter en sneller op elkaar af te stemmen en het leervermogen van de sector te vergroten. mboRijnland is penvoerder van dit regionale samenwerkingsverband.

Personeelstekorten oplossen

De uitstroom en uitval van personeel binnen de branches Welzijn en Zorg is hoog. Het CIV W&Z ontwikkelt bij- en nascholingen om het werk in de zorg aantrekkelijker te maken en medewerkers meer grip te laten krijgen op de snelle innovaties in de zorg, bijvoorbeeld in de vorm van certificeerbare onderwijsmodules. Daarnaast willen de 40 partijen in het CIV W&Z de interesse in de zorg vergroten. Dat gebeurt door het onderwijs meer in de praktijk te laten plaatsvinden, in de instellingen dus, of via zogenaamde hybride wijklabs waarin studenten en medewerkers van zorg- en welzijnsinstellingen nauw samenwerken aan het versterken van de zorg en het welzijnswerk in de buurten.

Beter voorbereid op veranderingen zorg- en welzijnssector

In het welzijnswerk en de gezondheidszorg speelt de techniek een steeds belangrijker rol. Ook komt welzijn van patiënten en cliënten steeds meer op de voorgrond te staan. Het CIV W&Z ontwikkelt scholingen en opleidingen waarin medewerkers en mbo-studenten in de zorg en het welzijnswerk goed voorbereid worden op deze veranderingen, bijvoorbeeld in de vorm van hybride leertrajecten, een practoraat en praktijkgerichte scholingen. Op deze manier willen de 40 partners in het CIV W&Z het leervermogen van werknemers in de zorg en het welzijnswerk vergroten.