Creatieve oplossingen ICT Challenge

Zet 30 creatieve ICT-studenten van mboRijnland bij elkaar, geef ze een uitdagende opdracht en laat ze vrij om een oplossing te bedenken. Je zult verbaasd staan met wat voor creatieve en goed uitvoerbare ideeën de studenten binnen 24 uur komen. En dat was precies wat woensdag 31 oktober en donderdag 1 november gebeurde tijdens de ICT Challenge in de ‘Week van het werk’ in Alphen aan den Rijn.

Deze jaarlijkse challenge werd voor de derde keer gehouden en het thema was dit keer ‘security’. Het bedrijf Hill Safety bedacht de opdracht en presenteerde deze aan het begin van de challenge aan de studenten. In het walhalla voor ICT-ers, de Esport Game Arena in Alphen, gingen de studenten van de opleidingen Applicatieontwikkeling en ICT- en netwerkbeheer uit Leiden, Gouda en Zoetermeer vervolgens in vier teams aan de slag.

 

Hackathon

De ICT Challenge heeft de vorm van een hackathon, een vorm waar softwareprogrammeurs elkaar ontmoeten om samen te programmeren. De studenten van verschillende leerjaren en niveaus werkten in gemengde teams samen aan ICT-oplossingen voor het vraagstuk.

Samenwerking onderwijs en bedrijfsleven

Verschillende bedrijven waren aanwezig om inspirerende workshops te geven. Op deze manier wordt de verbinding onderwijs en bedrijfsleven echt gemaakt. De studenten kunnen zien welke vragen er spelen en kunnen direct kennis maken met bedrijven en organisaties uit de regio. Bedrijven kunnen op hun beurt op een laagdrempelige manier kennismaken met de medewerkers van morgen. Voor ons onderwijs betekent de ICT Challenge vooral een mogelijkheid om samen met het bedrijfsleven te werken aan onderwijsinnovatie. Stef Smits, teamleider Mediavormgeving bij mboRijnland: ‘Het is voor ons belangrijk om dit soort projecten ook buiten het reguliere onderwijs te doen, samen met het bedrijfsleven. Dit daagt studenten uit buiten de geijkte paden te denken, aan hand van cases. Zo komen ze vaak tot innovatieve ICT-oplossingen wat belangrijk is voor hun verdere carrière.’

De opdracht: security

De opdracht van de ICT Challenge was ‘security’. Aangegeven werd dat de Esports Game Arena haar gebouw, inboedel en personeel beter wil beveiligen. Na een eerste onderzoek is gekozen voor een beveiligingssysteem van camera’s met gezichtsherkenning. Bij de entree is daarom een camera met computerscherm geplaatst. Zodra de camera een gezicht herkent, wordt een foto gemaakt en opgeslagen op een file-server. De bezoeker wordt geconfronteerd met zijn foto op het computerscherm en gevraagd zich te registreren en goedkeuring geven voor het gebruik van cameratoezicht.

Studenten kregen de opdracht een (web)applicatie te bedenken en te ontwerpen om verdere afhandeling hiervan te organiseren. Hierbij wordt nagedacht over het koppelen van gewenste functionaliteiten, zoals het uitlenen van apparatuur en het koppelen van bijvoorbeeld je rekeningnummer om een kopje koffie te kunnen bestellen. Hierbij kwam de nieuwe privacywet uiteraard ook ter sprake.

En de winnaar is…?

De challenge eindigde met een pitch. De vier groepen studenten presenteerden hun ideeën en ontwerp aan de jury, bestaande uit ondernemers uit het Alphense bedrijfsleven. Het team van student Paddy Natte kwam volgens de jury als winnaar uit de bus. ‘We zijn trots op alle teams. Laten we niet vergeten dat het eerstejaars zijn die hier de afgelopen twee dagen professioneel bezig zijn geweest.’ Doorslag voor de winnaar was het werkende camerabeeld. ‘Grandioos,’ aldus het juryrapport.

Student Paddy is trots. ‘Het waren twee leuke dagen. Je bent echt serieus bezig met een opdracht voor een bedrijf. Deze opdracht is echt van toegevoegde waarde voor het bedrijf.’

Ook Bas de Lange, van de Vereniging Ondernemers Alphen aan den Rijn kijkt met een goed gevoel terug op de ICT Challenge. ‘Voor ons ondernemers is dit heel tof om te doen. Dit is een goede manier om aan te sluiten bij het onderwijs. En leuk voor de studenten, ze zijn even uit de schoolbanken en bezig zijn in het werkveld. Een derde editie volgend jaar? Daar ga ik wel van uit.’