Officiƫle opening Energieloket Leiden door wethouder Van Delft

Op 6 april is het Energieloket mboRijnland officieel geopend. Wethouder Yvonne van Delft verrichtte de openingshandeling samen met Jan van Laake, directeur College Techniek & ICT mboRijnland en een student Installatietechniek.

Jan van Laake, mboRijnland: “We zien het als onze opdracht om studenten mee te nemen in maatschappelijke opgaves zoals de energietransitie. Samen met bedrijven, de gemeente zorgen we voor deze broedplek van kennis, een rijke leeromgeving waar studenten hun kennis van techniek kunnen integreren met het leren adviseren van mensen. Op naar een groen en duurzaam Leiden.”

Gratis advies

Het Energieloket is sinds half februari open voor iedereen die meer informatie zoekt of advies wil over verduurzaming van de woning. Studenten en een docent van de opleiding Installatietechniek adviseren over de mogelijkheden en laten deze in het technieklokaal zien. Ze worden bijgestaan door een bouwtechnisch adviseur. Het advies is gratis en onafhankelijk. Het Energieloket is mede mogelijk gemaakt met subsidie van de gemeente Leiden.

Yvonne van Delft, wethouder Energie, Werk en Inkomen gemeente Leiden: ā€œDe energietransitie is hard nodig en ik ben blij dat in het Energieloket mboRijnland mensen worden geholpen om de juiste keuzes te maken als het gaat om het verduurzamen van hun woning. Hier kun je zien, horen en voelen waar het om gaat, de energietransitie wordt tastbaar gemaakt en dat is belangrijk. Dat studenten een rol hebben, vind ik als wethouder Werk en Inkomen natuurlijk ook heel fijn. We hebben iedereen nodig in deze opgave.”

Verduurzamen

Veel mensen hebben plannen om hun huis te verduurzamen. Ze willen minder of helemaal geen gas meer gebruiken. Of het huis efficiƫnter verwarmen, energie besparen of duurzaam opwekken. Voor al deze aanpassingen bestaan verschillende technische oplossingen. Het Energieloket van mboRijnland adviseert en laat zien wat mogelijk is.

Nieuwste technologie

Mede-initiatiefnemer en docent Installatietechniek Pim Kruijer:ā€Æā€œGeweldig om als onderwijsinstelling te kunnen bijdragen aan een belangrijk thema als verduurzaming van de woning. Bovendien is het Energieloket voor de studenten een prachtige leeromgeving. Ze leren niet alleen hun vakkennis delen, maar ontwikkelen ook hun sociale vaardigheden in de gesprekken met de Leidse inwoners.ā€

Het Energieloket mboRijnland maakt gebruik van een technieklokaal. Hier kunnen bezoekers de nieuwste warmtepompen en zonnepanelen bekijken. Naast kennis op het gebied van installaties is een adviseur aanwezig met bouwkundige kennis. Dit is van belang, omdat een oplossing afhangt van de specifieke kenmerken van een woning. Maatwerk is dus vereist.

Kennis delen

Prawesh, student Installatietechniek: “Ik ben net afgestudeerd, onder andere met een werkstuk dat in het Energieloket staat. Ik heb een hybride warmtepomp opgebouwd, compleet met buffervat, boiler en toebehoren. Ik ben blij dat ik betrokken mag blijven bij het Energieloket mboRijnland. Ik vind de theorie leuk, maar mijn kennis in de praktijk brengen is natuurlijk de uitdaging. Ik hou ervan om kennis te delen. Dat kan hier volop.ā€

“Installatietechniek is een hartstikke interessant vak en volop in beweging. Er zijn steeds nieuwe ontwikkelingen en ik vind het leuk om mijn kennis over te brengen in dit Energieloket. Hier leer je ook weer van”, vult Twan, student Installatieechniek, aan.

Locatie, openingstijden en afspraak maken

Het Energieloket bevindt zich op de begane grond van mboRijnland locatie Lammenschans (BĆØtaplein 18, tegenover het fitnessplein). De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. In het gebied rondom mboRijnland geldt betaald parkeren. Het Energieloket mboRijnland is elke donderdagavond geopend van 18.30 tot 21.30 uur en werkt alleen op afspraak.ā€ÆEenā€Æafspraak kan gemaakt worden viaā€Æhttps://www.gagoed.nl/energieloketmborijnland/