mboRijnland op bezoek in Litouwen bij Karalius Mindaugas

Van 11 t/m 14 april bezochten Linda Bellettini, Hanneke Jacobse, Nimrod Pieters, Nellie Klaassen (MBO College Welzijn & Zorg), Gijs Vlieland (Dienstverlening) en Maureen Gomes (Marketing & Communicatie) Litouwen. Andriejus Munianas, coördinator Internationalisering verzorgde met Agné Volumgevicienė, docent, een mooi programma op Karalius Mindaugas, een (vergelijkbaar) mbo in Kaunas. Iedereen onderschrijft hoe gastvrij en vriendelijk we zijn ontvangen, goede gesprekken hebben gevoerd en het een leerzaam bezoek was! Litouwen is een modern land dat zich op allerlei gebieden flink aan het ontwikkelen is.

Schoolsysteem
Nora Pileicikeinė, directeur Karalius Mindaugas, gaf ons een presentatie en zo kregen we een goede indruk van de school en het Litouwse schoolsysteem. De focus ligt op deze school in kwaliteit en kwaliteitsdenken zit echt in het DNA van de organisatie! Het onderwijs lijkt wat indeling betreft erg op de Nederlandse situatie. Ook in Litouwen bestaat er de indeling van niveaus. Gijs: “op het eerste gezicht niets vreemds, maar tijdens de gesprekken blijkt dat de niveau 4 student een assistent is, terwijl dat in Nederland een leidinggevende kan zijn. In Litouwen kun je alleen leidinggevende/coördinator zijn wanneer je tenminste een hbo opleiding hebt gedaan. Wat mij daarnaast opviel was de centrale regie die het Litouwse ministerie van OC&W heeft. Eigenlijk kun je stellen dat het ministerie bepaalt hoe het onderwijs het werk doet. Ook in Nederland heeft het ministerie een behoorlijke vinger in de (spreekwoordelijke) pap, maar het onderwijs mag wel zelf bepalen hoe de maatregel wordt uitgevoerd. Of wij zijn gewoon een stuk eigenwijzer, dat kan ook!”

Lessen
Linda: “Litouwen heeft mij aangenaam verrast. In plaats van een grijs en grauw ‘Oostblokland’ waren de plaatsen Kaunas en Vilnius erg mooi en het onderwijs behoorlijk actueel m.b.t. hybride en blended onderwijs. Door een kijkje in diverse practicum- en theorielessen hebben we gezien dat studenten over de grenzen heen hetzelfde gedrag laten zien. Tijdens de vele gesprekken en presentaties hebben we een hoop onderwijservaring uitgewisseld.

Nimrod Pieters en Hanneke Jacobse vullen aan: “we hebben diverse opleidingen bezocht: zorg, uiterlijke verzorging, bloemist, beveiliging en sociaal werk. Mooi om te zien dat elke faculteit een eigen gebouw heeft. Verder wordt het eten afgestemd op de draagkracht van de studenten, kwalitatief goed eten en goedkoop. Opvallend is dat docenten naast hun lesgevende taken ook een aantal uur werken in de praktijk.”

Sociaal werk
Nimrod: “sociaal werk in Litouwen had meer weg van zorg. Het gaat namelijk meer om verzorgende taken, zoals het wassen van cliënten en het helpen bij steunkousen aantrekken. Het sociaal werk niveau 4 zoals we dat kennen in Nederland komt niet overeen met het sociaal werk in Litouwen. Het sociaal werk zoals in Nederland wordt alleen aangeboden op hbo-niveau. Jammer, want dat maakt dat er geen raakvlakken zijn met elkaars curriculum sociaal werk.”

Praktijk
Nellie Klaassen: “we hebben een les bijgewoond bij een opleiding tot ambulanceverpleegkundige. De studenten werken op school aan realistische casussen die de docent meeneemt vanuit zijn werk. Zij hebben een eigen ambulance waar studenten les in krijgen, waarmee ze ook de straat op gaan. Zo doen zij werkervaring op terwijl zij les krijgen. Naast les en stage geven zij ook EHBO-les aan de studenten Pedagogisch Werk. Deze studenten zijn EHBO’er tijdens evenementen.”

Tot slot
Geweldig is hoe enorm trots de docenten en directie zijn over hun school en opleidingen. We hebben docenten uitgenodigd om, later in dit jaar naar Nederland te komen. De bedoeling is dat ze bij ons ook gastlessen gaan geven. Daarnaast zijn ze heel erg geïnteresseerd in ons “hybride leren”. Vervolgens willen we in de toekomst studenten gaan uitwisselen! Door deze trip naar Litouwen bouwen we verder aan (duurzaam)internationaal leren!

Bekijk hier de sfeerimpressie van het bezoek.