Foto-expositie oud-student mboRijnland

Moderne pelgrims. Dat is de pakkende naam die Veerle Sloof, oud-student Mediavormgeving van mboRijnland en inmiddels freelance fotograaf, heeft gekozen voor haar foto-expositie die het komende half jaar te zien is in Leiden en Gouda.

In 2020 is het precies 400 jaar geleden dat de pelgrims vanuit Plymouth met het schip de Mayflower de overtocht naar de Verenigde Staten maakten. Veel van deze ‘pilgrim fathers’ waren voor de tocht al naar Leiden gevlucht omdat zij vanwege hun religie niet meer welkom waren in hun land. De pelgrims vluchtten naar Leiden vanwege de tolerantie van de stad. Iets wat tot op de dag van vandaag nog steeds geldt voor de sleutelstad.

Thema vrijheid

Veerle maakte in totaal acht portretfoto’s van zeven verschillende mensen, met ieder hun eigen verhaal en hun eigen interpretatie van vrijheid. Een van hen is Simon Nakze. Hij is gevlucht uit Syrië omdat hij daar als christen niet in vrijheid kon leven. Simon is student aan de universiteit, mechanical engineer en kunstenaar. ‘Ik wil alles lezen, alles bestuderen. Kennis vergaren zonder angst. Daarom zijn we in Leiden. In de voetsporen van die vrijheid wil ik leven.’

 

De achtergronden van de geportretteerden is divers. Van voormalig dominee Ad Alblas tot (straat)muzikant Tjebbe Borggreve. Van gepensioneerd kunstenaar Rien van der Nat tot product developer/reiziger Anna Heethuis. En van administratief medewerker Natasja van der Geest tot ex-student en transgender Quinn Kappeyne van de Copello (op foto met tekst Moderne pelgrims). Allemaal hebben ze hun eigen ideeën wat vrijheid voor hen inhoudt. Dit vind je terug in de expositie, in beeld en woord.

‘Met deze expositie wil ik laten zien dat vrijheid iets is wat we moeten koesteren en waar soms opofferingen voor nodig zijn. Waar de pelgrims van vroeger hun woonplaats verlieten voor hun vrijheid, kiezen de pelgrims van nu op eigen wijze voor hun vrijheid. Waar de tolerantie van de stad Leiden, na de onderdrukking van de Spanjaarden, aantrekkelijk was voor de pelgrims van toen, is deze dat nog steeds voor de pelgrims van nu’, aldus Veerle.

De expositie is vrij toegankelijk en is te zien op twee locaties in Leiden en een locatie in Gouda.

Expositiedata- en locaties

8 juni t/m 12 juli: mboRijnland, locatie Bargelaan in Leiden

28 augustus t/m 26 oktober: stadhuis Leiden, Stadhuisplein 1

26 oktober t/m 20 december: mboRijnland, locatie Groen van Prinsterersingel in Gouda.

 

De expositie is geopend op werkdagen van 08.30 – 17.00 uur. Kijk voor openingtijden van de expositie in het stadhuis in Leiden op de website van de gemeente Leiden.

Â