Nieuwe mbo-opleiding Groene Logistiek op Open Kwekerijdag Greenport Boskoop

Alphen aan den Rijn – Op zaterdag 17 juni vindt de Open Kwekerijdag plaats in Greenport Boskoop. Elf kwekerijen doen mee. mboRijnland en Yuverta staan op het carrièreplein met de nieuwe opleiding Medewerker Groene Logistiek. De opleiding is totstandgekomen in samenwerking met een tiental bedrijven in de Boskoopse boom- en plantenteelt. 

De ondernemers in de Greenport zitten te springen om goede mensen in het seizoen. De meeste bedrijven groeien uit hun jasje en hebben een behoefte aan zowel interne als externe hulp in de logistieke processen. Daar zijn mboRijnland en Yuverta op in gesprongen door een samenwerking aan te gaan. Zo is de nieuwe opleiding ontstaan.

Leren in de praktijk

De opleiding bestaat uit een combinatie van een leer- en werktraject in de logistiek bij een van de tien deelnemende bedrijven. De studenten gaan drie dagen aan het werk bij een bedrijf. De docenten coachen en begeleiden de student op de werkplek. Daarnaast heeft de student een lesdag op school bij mboRijnland in Alphen aan den Rijn. Tijdens de lesdag worden de algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap gegeven en theorielessen.

Isabella Wolfert, projectleider en mede-ontwikkelaar van de nieuwe opleiding vanuit mboRijnland: “Niet in de schoolbanken, maar leren bij een bedrijf in de Greenport, hoe leuk is dat! Leren in het bedrijf doet de student onder begeleiding van iemand van het bedrijf en een docent van school.”

Unieke opleiding

De opzet van de opleiding is uniek, omdat het onderwijs op school én in het bedrijf wordt gegeven. Niet alleen praktijkbegeleiders, zoals bij de stage, maar ook vakdocenten gaan naar het bedrijf toe en ondersteunen de studenten op hun werkplek. Ze ontwikkelen zich op deze manier optimaal omdat ze de beroepskennis direct toepassen in hun werk.

Anja van Tilburg, projectleider onderwijs & arbeidsmarkt bij Greenport Boskoop: “Er is veel werk in de logistiek bij de bedrijven in de Greenport. Dat weten veel jongeren niet. Terwijl het leuke en afwisselende functies zijn. Elke dag is anders en er is veel te leren. De nieuwe opleiding is een mooie manier om de praktijk dicht bij het onderwijs te brengen.”

De opleiding start in september 2023 en wordt gegeven op niveau 2. Meer informatie is te vinden op onze website.

De Open Kwekerijdag is van 10-17 uur aan de Halve Raak in Boskoop. Kijk voor meer informatie op: https://www.openkwekerijdag.nl/