Verpleegkundige

Voor jou zit een dag altijd vol verrassingen en kansen. Die hebben altijd met anderen te maken. Je wilt graag iets betekenen voor zieke en kwetsbare mensen die best wat hulp en aandacht kunnen gebruiken. Je wilt hen praktisch ondersteunen, bijdragen aan hun genezingsproces of hun leven zo leefbaar mogelijk maken. Als dit jouw droombaan is, denk dan eens aan een opleiding verpleegkunde.

Bekijk opleidingen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je wilt er zijn voor anderen. Dan ben je helemaal op je plek in een verzorgings- of verpleeghuis, in de thuiszorg of in het ziekenhuis. Als verpleegkundige ben je daar verantwoordelijk voor de lichamelijke verzorging en begeleiding van de zorgvragers. Daarnaast geef je injecties, breng je infusen aan en verzorg je wonden.

Dit werk kun je als verpleegkundige ook doen in een ziekenhuis of een psychiatrisch centrum. Je draagt op deze manier bij aan de genezing van mensen. Of in ieder geval aan een betere kwaliteit van leven. Daarbij let je niet alleen op hun gezondheid, maar ook op hun woonsituatie en hun welzijn. Hierover onderhoud je met de zorgvragers en hun familie een intensief contact.Het zijn zaken die voor hen – en dus ook voor jou – belangrijk zijn. Je hebt een boeiende, afwisselende en ook heel verantwoordelijke baan.

Opleidingsinhoud

Wonden schoonmaken. Verbanden aanleggen. Medicijnen toedienen. Een injectie geven. Het zijn zo maar wat verpleegtechnische handelingen die je leert tijdens de opleiding Verpleegkundige. Daarnaast leer je ook hoe je verpleegkundige zorg plant en coördineert. Hoe je gezondheidsvoorlichting geeft.

Als verpleegkundige wil je er zijn voor anderen. Dat betekent dat je goed moet kunnen luisteren. Dat je goed moet kunnen omgaan met allerlei typen zorgvragers. Daarom besteed je in de opleiding veel aandacht aan je sociale vaardigheden.

De opleiding is breed opgezet. Aan het eind kies je voor een specialisatie in een werkgebied. Dat kan de zorg zijn in een ziekenhuis, verpleeghuis of verzorgingshuiszorg. Ligt de thuiszorg je beter, dan kies je daarvoor. Misschien trekt de zorg voor mensen met een beperking of met psychische problemen jou. Dan specialiseer jij je in de geestelijke gezondheidszorg. Na de opleiding kun je in vrijwel elke zorginstelling gaan werken.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Toelatingseisen

  • Vmbo-diploma: kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Overgangsbewijs naar 4 havo/vwo. In speciale gevallen kan ontheffing worden verleend. 
  • Mbo-diploma niveau 3.
  • Verder moet je voor 1 oktober 16 jaar of ouder zijn. Bij de BBL-opleiding kan de zorginstelling echter een hogere leeftijd verlangen. Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een toelatingsgesprek.
  • Voor de BBL-opleiding moet je een arbeidsovereenkomst hebben bij een zorginstelling voor minimaal 24 uur per week.

Op basis van eerder verworven competenties kun je in aanmerking komen voor de verkorte BBL-opleiding in Leidschendam-Voorburg en Gouda die in januari 2018 start. In overleg met jou, de zorginstelling en de school worden de vrijstellingen bepaald. Hierbij wordt wel rekening gehouden met de wettelijke bepalingen.

Naar Verpleegkundige BBL Januari

Verklaring Omtrent Gedrag
Studenten die kiezen voor een studie binnen het domein Gezondheidszorg kiezen voor een beroep waarin je gaat werken met mensen. In veel gevallen heb je tijdens je stage een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Het is goed dat je hiermee rekening houdt wanneer je een studie binnen Gezondheidszorg wilt volgen.

Studiewijzer

Download de PDF

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

Voor de BBL niveau 4 opleiding op de Breestraat in Leiden geldt dat vanaf de start van het studiejaar tot 1 maart 2018 de BPV periode op school zal zijn. De studenten zullen dus per 1 maart in de praktijk gaan werken.

Locaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL & BBL)
  • Zoetermeer (Van Doornenplantsoen) (BOL & BBL)
  • Leiden (Breestraat) (BOL & BBL)
  • Alphen aan den Rijn (Ambonstraat) (BOL)
  • Woerden (Polanerbaan) (BOL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
4
Duur
4 jaar
Locaties
Gouda
Zoetermeer (Van Doornenplantsoen)
Leiden (Breestraat)
Alphen aan den Rijn
Woerden
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen