Decanenmiddag

Decanenmiddag oktober 2018

Graag gaan wij met decanen in gesprek over de ambities van mboRijnland. Decanen zijn van harte uitgenodigd voor de Decanenmiddag op donderdag 4 oktober 2018 in Museumpark Archeon Alphen aan den Rijn.

Plenair programma en workshops

We starten 4 oktober met een plenair programma waarin we kort terugblikken op het afgelopen jaar. Maar we kijken vooral naar de toekomst. Naar moderne nieuwe opleidingslocaties en naar nieuwe opleidingen in ons aanbod voor 2019-2020. Vervolgens kunt u, aansluitend bij uw interesses, twee verdiepende workshops volgen. De omschrijving van de workshops vindt u hieronder.

Aanmelden

U kunt zich nu aanmelden voor de Decanenmiddag. Daarbij kunt u direct aangeven welke workshops u wilt volgen.

Aanmelden Decanenmiddag 4 oktober

Programma Decanenmiddag donderdag 4 oktober 2018

12.30 – 13.00 uur           Inloop 

13.00 – 14.15 uur           Plenair

Openingswoord
Otto Jelsma, voorzitter College van Bestuur

Waar krijgen uw leerlingen hun opleiding?
Gijs Vlieland, Directeur MBO College Dienstverlening                  

Cross-over
Klaske Apperloo, Directeur MBO College Entree

Wet toelatingsrecht, waar staan we?
Loes Richter, beleidsadviseur mboRijnland 

14.15 – 14.45 uur           Pauze 

14.45 – 15.30 uur           Workshopronde 1 

15.30 – 15.45 uur           Wissel workshops 

15.45 – 16.30 uur           Workshopronde 2 

16.30 – 17.30 uur           Netwerkborrel

Workshops ronde 1: 14.45 – 15.30 uur

 1. Nieuwe vormen van hybride onderwijs

Onderwijs, overheid en ondernemers zoeken samen verbinding in de Zoetermeerse woonwijk Palensteijn. Door hier samen te werken krijgen studenten de kans om met de nieuwste technieken aan de slag te gaan. Een mooi voorbeeld van hybride onderwijs waarover u alles hoort in deze workshop.   

 

 2. Onderwijs Service Centrum

Sommige mbo-studenten hebben specifieke begeleiding nodig. Het Onderwijs Service Centrum (OSC) biedt hen de begeleiding die zij nodig hebben. In deze workshop hoort u wat het OSC te bieden heeft en wat de verschillende begeleidingsmogelijkheden zijn bij mboRijnland.  

 3. Energietransitie / maatschappelijke verantwoordelijkheid in het mbo

De komende jaren wordt een toenemend tekort van technici verwacht. Dit komt onder andere door de aantrekkende economie en de energietransitie. Dit probleem staat hoog op de agenda van het Klimaatakkoord en heeft zelfs een eigen tafel gekregen. Sjoerd Robertson, adviseur bij Liander en actief bij KEK, zit aan tafel en gaat graag het gesprek aan over hoe het onderwijs en bedrijfsleven elkaar kunnen helpen om dit probleem om te buigen tot een kans.

 4. Meisjes interesseren voor techniek en ICT: zo doe je dat!

Van alle vmbo-meisjes met een techniekdiploma stroomt 27% door naar een technische vervolgopleiding. Wat kunnen vmbo-scholen doen om dit bèta-talent van meisjes tot bloei te brengen? Wij gaan hierover graag met u in gesprek.

Workshops ronde 2: 15.45 – 16.30 uur

 5. Nieuwe brede opleiding op niveau 2

De wereld verandert snel. Hierdoor vraagt de arbeidsmarkt om flexibele, breed inzetbare medewerkers. mboRijnland leidt studenten op voor deze toekomst. Vanaf studiejaar 2019-2020 bieden we scholieren met een basisberoepsgericht diploma een brede opleiding op niveau 2. Studenten hebben de mogelijkheid tot dubbelkwalificeren en hebben veel doorstroommogelijkheden binnen Gezondheidszorg, Welzijn, Secretarieel en Financieel, Facilitair en Sport en Recreatie. Tijdens deze workshop hoort u alles over deze nieuwe opleiding.

  6. Tv-serie CSI triggert jongeren, maar is dat de realiteit?

In Leiden bieden wij Middelbaar laboratoriumonderwijs (MLO) aan; de opleiding tot laborant en analist (Chemisch-fysisch of biomedisch). Hoe is het om in een laboratorium te werken? Wat doen studenten tijdens de opleiding? Komt dit overeen met het beeld in de succesvolle tv-serie?

 7. Aangroeiende markt voor welzijn

Overheidsbeleid en economische groei stimuleren de vraag naar personeel in de welzijnssector. Na een jarenlange krimp is er nu een forse toename in vacatures voor pedagogisch werk. Kinderopvangtoeslag en het groeiende aantal werkenden zorgen ervoor dat er meer banen ontstaan in de kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Om de werkdruk van leraren in het primair onderwijs te verminderen, stelt het kabinet veel geld beschikbaar waarmee scholen maatregelen nemen, zoals het inzetten van onderwijsassistenten. Deze workshop geeft aandacht aan het beroepsbeeld en arbeidsmarktperspectief in de welzijnssector alsmede hoe MBO College Welzijn inspeelt op deze ontwikkelingen.

 8. Voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo)

Tijdens deze workshop wordt u meegenomen in de wereld van het vavo als tweede kans. Wat heeft het vavo te bieden aan leerlingen die zijn gezakt? Of die erachter komen dat ze toch ergens een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt? Tijdens deze workshop hoort u alles over de mogelijkheden van het vavo bij mboRijnland.

 

Aanmelden Decanenmiddag 4 oktober

Aanvullende informatie

 

Locatiegegevens

De Decanenmiddag vindt plaats in Archeon Alphen aan den Rijn.

Adres: Archeonlaan 1, 2408 ZB Alphen aan den Rijn

Routebeschrijving

Decanenmiddag oktober 2017

Succesvolle eerste decanenmiddag mboRijnland

Donderdagmiddag 5 oktober was de eerste decanenbijeenkomst van mboRijnland op het Bétaplein (Lammenschans) in Leiden. De opkomst van decanen uit de hele regio was groot. Zo’n 6o decanen waren aanwezig.​

Otto Jelsma, voorzitter College van Bestuur, opende het plenaire gedeelte. Jessie Bos, mbo-ambassadeur 2017 reikte Otto Jelsma het eerste exemplaar van haar tweede boekje uit. De decanen volgden in de middag workshops van VAVO, Entreeopleidingen, Dienstverlening, Economie, Techniek & ICT, Gezondheidszorg en Welzijn.

mboRijnland
Otto begon zijn speech met hoe trots hij is dat we dit schooljaar als één instelling zijn gestart. Waar we voor staan in het Rijnlands denken: vakmanschap, vertrouwen en verbinding. Daarbij behouden we de kleinschaligheid door kleine onderwijsteams en eigen vleugels in de gebouwen.

Alma Feenstra, directeur Marketing & Communicatie onthulde de betekenis van het mboRijnland logo in samenhang met het Rijnlands denken en ons motto, méér dan mbo.

Bastiaan Hilferink, marketeer van de dienst Marketing & Communicatie, lichtte de wet op toelatingsrecht toe.

Tot slot Jessie Bos, student onderwijsassistent, vertelde niet alleen over haar eigen boekjes maar ook over haar nominatie en spannende strijd naar de landelijke mbo ambassadeursverkiezing volgende maand.

Workshops
De decanen gingen in de middag in groepen uiteen om zich meer te verdiepen in de diverse MBO Colleges. In twee rondes konden ze kiezen uit acht workshops geleid door voorlichters met studenten. Verschillende vraagstukken kwamen aan de orde: Wat is er nieuw? Hoe groot is de kans op werk? Hoe ervaart een student de opleiding?

Netwerken
Als afsluiting kwamen de decanen weer op de marktplaats van het Bétaplein bij elkaar om af te sluiten met een drankje en een hapje. Zo konden ze met voorlichters en andere personeelsleden van mboRijnland van gedachten wisselen en uiteraard ook met elkaar.
De hele middag stonden er studenten facilitair klaar om de decanen te ontvangen, rond te leiden en te voorzien van een drankje en hapje. De eerste decanenmiddag van mboRijnland was een succes! Enkele decanen speculeerden al bij Gijs Vlieland in de workshop Dienstverlening: Gijs, volgend jaar ben jij zeker de gastheer in het vernieuwde pand aan de Storm Buysingstraat?!

Decanenmiddag februari 2017

Unica demonstreert wereld van technische installaties tijdens decanendag 19 januari 2017

Donderdag 19 januari vond de decanendag voor de regio Alphen aan den Rijn, Gouda en Woerden plaats bij technisch installatiebedrijf Unica. Onno Hoogendonk: “Ons bedrijf heeft een goede samenwerking met ID College. Veel studenten lopen stage bij ons en we zijn nauw betrokken bij de technische opleidingen. Zo denken we mee over de onderwijsinhoud van o.a. de nieuwe opleiding Smart Technology. Volgens een van de decanen: “Wat een leuke interactieve middag met goede informatie”. De decanen waardeerden de middag met een 8 of een 9! 

Na een heerlijke lunch werden de decanen meegenomen in het bedrijf door Onno. Hij vertelde boeiend over Unica in al zijn facetten, dat de buitenwereld maar “het topje van de ijsberg ziet” en wat de trends en ontwikkelingen zijn in de techniek. “Denk maar eens aan een luchtzuiveringsinstallatie in een operatiekamer. Je ziet de afzuigkap, maar in de ruimte erboven zit het hele systeem. Wij ontwerpen technische installaties op maat en realiseren deze ook. Onno ging ook in op de baankansen van studenten, binnen de branche. Nu en in de toekomst. Waar zitten de tekorten en en wat voor kansen voor studenten zijn er binnen Unica om door te groeien?

Daarna kregen de decanen een korte rondleiding en gingen ze speeddaten met vakdeskundigen. De speeddates gingen over o.a. de ontwikkelingen in de samenwerking met ROC Leiden, de nieuwe opleiding Onderwijsassistent verkort, social work en het nieuwe MBO College Entree. Lisanne Fons, onze Landelijke Uitblinker mbo 2016 sprak inspirerend met alle decanen, vertelde over haar eigen ervaringen en ging het gesprek aan over wat studenten motiveert.

De decanen waren druk in gesprek en hadden soms tijd tekort ijdens hun speeddate, maar waren blij met alle informatie: Een goed geslaagde decanenmiddag!

 

Decanenmiddag november 2016

Terugblik op succesvolle Decanenmiddag ‘wij gaan samen’ op 3 november 2016

Ruim 50 decanen hadden zich aangemeld voor de jaarlijkse Decanenmiddag. Dit jaar was de nieuwe locatie aan de Breestraat de plek waar de Decanen verzamelden voor het middagprogramma. De eerste gezamenlijke Decanenmiddag is goed ontvangen! 
De organisatie lag in handen van Bernard Elsman (ROC Leiden), Scarlet van der Kwaak (ID College) en Annemieke Keijzer (ID College).
Het openingswoord werd gedaan door Scarlet van der Kwaak en Bernard Elsman. Op verzoek van een decaan had Bernard dit jaar weer zijn gitaar meegenomen en luisterde het plenaire gedeelte op met een muzikale noot. De decanenmiddag bestond uit een plenair gedeelte met informatieve sprekers en diverse workshops om kennis te maken met ons onderwijs.
 
Toespraken 
In een toespraak van Ricardo en Oege werden alle decanen welkom geheten op de nieuwe onderwijslocatie aan de Breestraat. Onderwerpen die verder werden gedeeld waren onder andere de overige te starten MBO Colleges en de plannen voor verbouwingen van de locatie Storm Buysingstraat en de locatie Lammenschans. Oege vertelde de decanen dat hun leerlingen in januari meer informatie kunnen verwachten over de definitieve huisvesting van alle MBO Colleges.
Annette van Krimpen (een van de kwartiermakers MBO College Gezondheidszorg) vertelde over de locatie, de faciliteiten die de locatie heeft te bieden en hoe het onderwijs is geregeld. Ze vertelde hoe gelukkig het team zich prijst dat ze dit studiejaar in het nieuwe pand zijn gestart. 
 
Janine Warmerdam (kwartiermaker en directeur onderwijs) beantwoordde vragen van de decanen over uiteenlopende zaken voor er werd gestart met de eerste workshopronde.

Workshops
Het onderwijs verzorgde in twee rondes verschillende workshops waarbij enerzijds meer informatie over de opleidingen werd gedeeld door docenten en studenten en anderzijds met activiteiten de theorie in praktijk werd gebracht. Zo was het bijvoorbeeld mogelijk om je haar te laten knippen door de kappers in opleiding of je nagels te laten lakken.