Complexere auto’s vragen om ander soort vakmanschap

Auto’s worden steeds complexer. Ze bevatten steeds meer elektronica voor allerlei systemen zoals het verlichtingssysteem, systemen die ervoor zorgen dat de auto tussen de lijnen blijft en voldoende afstand houdt ten opzichte van de auto voor je en multimedia systemen. Schades zijn hierdoor ook complexer, waardoor meer behoefte is aan Eerste Autoschade Technici (AST’ers) in de autobranche. In de regio Groene Hart biedt mboRijnland als eerste de opleiding Autoschade Technicus aan.

“We zien vanuit de autoschadebranche een groeiende vraag naar technisch geschoolde autoschadeherstellers. En deze vraag wordt in de toekomst alleen maar groter. Om op deze ontwikkeling in te spelen hebben we een opleiding ingericht op het snijvlak van autoschade, techniek en ICT. Dit doen we samen met bedrijven uit de regio”, vertelt Ellard de Vries, onderwijskundig teamleider mboRijnland.

Op dit moment bouwt mboRijnland samen met bedrijven en scholen in de regio aan de ontwikkeling van de ‘Autoschade academie’, een herkenbare plek in de regio voor studenten en medewerkers in de autoschadebranche. Het leerprogramma is zeer divers en bevat zaken als elektro, elektronica, datasystemen, ADAS-systemen. Uiteindelijk leidt dit tot het analyseren en lokaliseren van storingen zodat de voertuigen weer veilig de weg op kunnen. De opleiding duurt anderhalf jaar.

Jeroen Noyen, groepsmanager Möller Autoschade: “Deze opleiding is een nuttige toevoeging. Ik zie dat mijn medewerkers groeien. Ontwikkelingen in het vakgebied gaan hard. Als ik er erom vraag komen medewerkers enthousiast vertellen wat zij hebben geleerd.” Wesley, student, vult aan: “Ik heb het gevoel dat ik klaar ben voor de toekomst.”

De opleiding vindt voor het grootste deel plaats in de praktijk. Studenten werken vier dagen bij het autoschadebedrijf en volgen een middag en avond onderwijs bij mboRijnland in Gouda. “Studenten vinden dit een zeer prettige manier vinden van leren. Nu, een jaar onderweg, zijn onze studenten in staat om elektrische storingen te lokaliseren en op te lossen. Ook begrijpen zij hoe datanetwerken in elkaar zitten, kunnen die uitlezen en zijn in staat om basisstoringen te lokaliseren”, aldus Ellard de Vries. “Studenten die interesse hebben om een keer te komen kijken tijdens een lesavond op dinsdagavond, zijn van harte welkom”, besluit hij.

Aanmelden voor een lesavond kan via Anneke van den Engel: aengel@mborijnland.nl

Aanmelden voor de opleiding kan via de website: https://mborijnland.nl/opleiding/autotechniek-autoschade/eerste-autoschadetechnicus/