Versnelde BBL-opleiding Verpleegkundige nu ook in Alphen aan den Rijn en Leiden

Per augustus 2024 biedt mboRijnland studenten de mogelijkheid om de BBL-opleiding Verpleegkundige (niveau 4) versneld te volgen in Alphen aan den Rijn en Leiden. Deze opleiding werd al aangeboden in Gouda en Zoetermeer.

Versneld
De versnelde opleiding Verpleegkundige duurt 2,5 tot 3 jaar, in plaats van de standaard 4 jaar. De exacte duur hangt af van de gevolgde vooropleiding. De student leer hier een breed scala aan vaardigheden die essentieel zijn in het verpleegkundig vak. Dit omvat onder andere het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen, het begeleiden van patiënten en het coördineren van zorgtaken. Variërend van vaardigheden zoals het verzorgen van infusen, het toedienen van medicijnen en het toepassen van klinisch redeneren. Daarnaast komt branchekennis, wet- en regelgeving, conflicthantering en crisisinterventie aan bod. Sociale vaardigheden worden ook sterk benadrukt, omdat het als verpleegkundige cruciaal is om effectief te kunnen communiceren en om te gaan met diverse zorgvragers. 

Les op maat
Eén lesdag per week volgt de student beroepsspecifiek onderwijs, dat bestaat uit praktijkgerichte modules die direct toepasbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan infuus prikken, injecties geven en medicatie toedienen. Als zij-instromer volgt de student in het eerste halfjaar van de opleiding twee lesdagen per week. 

Locatie
Als de student voor de locatie Zoetermeer of Gouda kiest, dan start de opleiding in augustus. Kiest de student voor Leiden of Alphen aan den Rijn, dan word in de zomer bekend of de lessen plaatsvinden op de Breestraat of Ambonstraat. Dit is afhankelijk van het totaal aantal aanmeldingen.

Betrokken en deskundige docenten
Teamleiders Ilse Nugter, Irene Terpstra en Astrid Kalmeijer zijn enthousiast dat de BBL-opleiding Verpleegkundige nu naast Gouda en Zoetermeer ook versneld wordt aangeboden in Alphen aan den Rijn en Leiden. Teamleider Astrid vertelt: “We kunnen meer mensen opleiden binnen de zorg, omdat een student met – bijvoorbeeld – een VIG-diploma, versneld kan doorstromen. De student krijgt les van betrokken en deskundige docenten uit het werkveld. Wat van grote toegevoegde waarde is, is de ervaring met zorgtechnologie binnen de opleiding. Irene voegt toe: “Ons modulaire onderwijs maakt het eenvoudiger om de opleiding te verbreden, versnellen en verdiepen. Zo zijn studenten nog beter voorbereid op het beroep van verpleegkundige, wat de maatschappij ten goede komt.”