Wat ga je leren?

Je leert tijdens de opleiding hoe je zorg en/of begeleiding en ondersteuning kan bieden aan mensen die het nodig hebben. Bijvoorbeeld iemand met een verstandelijke of lichamelijk beperking, een oudere in een verpleeghuis, een kraamvrouw met een pasgeboren baby thuis.

Je leert tijdens de opleiding hoe je mensen in hun eigen kracht zet. Je richt je zorg en begeleiding op ‘zoveel mogelijk zelf doen’. We leren je daarom hoe je herkent wanneer iemand zorg en/of begeleiding en ondersteuning nodig heeft en hoe je ervoor kunt zorgen dat de cliënt of de naasten zoveel mogelijk de eigen regie behouden

Je leert werken aan de hand van een zorgleefplan/begeleidingsplan. In dit plan staat beschreven welke vorm van zorg of ondersteuning de cliënt nodig heeft, welke doelen de cliënt wil behalen en hoe je, samen met de cliënt en naasten, gaat werken aan het behalen van deze doelen.

Je leert werken met verschillende cliënten van verschillende leeftijden, met verschillende beperkingen en verschillende achtergronden. Hoe je kunt omgaan met deze diversiteit komt in deze opleiding ruim aan bod.

Een belangrijk onderdeel binnen de opleiding is het leren van sociale en communicatieve vaardigheden. Vanaf de eerste dag ga je hiermee direct aan de slag zodat je leert hoe je de individuele cliënt het beste kan benaderen.

Je loopt tijdens de opleiding stage (BOL) of je bent in dienst van de zorginstelling (BBL).

Als BOL student maak je aan de hand van de stages je keuze welke richting je opgaat: het verpleeghuis, de thuiszorg, kraamzorg of specifieke doelgroepen zoals de verslavingszorg, gehandicaptenzorg of geestelijke gezondheidszorg.

Het eerste jaar
In het eerste half jaar van de BOL-opleiding volg je vier à vijf dagen per week les, zowel theorie- als praktijkles. In de tweede helft van het jaar ga je ernaast stage lopen. Je loopt dan een aantal dagen in de week stage. Het gehele jaar door word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). Bij de slb’er kun je terecht voor allerlei soorten vragen. Tijdens de stageperiode heb je een vaste stagebegeleider waar je kunt aankloppen voor vragen over je stage.

Vakken en keuzedelen
Tijdens de opleiding komen theoretische en praktische vakken tegelijk aan bod. Dit houdt in dat wat je uit de boeken leert, je gelijk in de praktijk kunt brengen. Zo leer je niet alleen hoé je iemand verzorgt, maar ook waarom en waar je rekening mee moet houden. Tijdens de lessen leer je over chronische aandoeningen, gedragsproblematiek, ouderdomsproblemen en begeleidingsmethodes. We besteden tijdens de opleiding ook veel aandacht aan de ontwikkeling van je sociale en communicatieve vaardigheden en beroepshouding.

Daarnaast krijg je tijdens de opleiding de mogelijkheid om je kennis in het vak te verbreden of te verdiepen. Dat doen we aan de hand van keuzedelen. Keuzedelen waar je onder andere uit kunt kiezen zijn:

Zorg en technologie, wijkgericht werken, gezonde leefstijl, verdieping palliatieve zorg en verdieping kraamzorg

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Je krijgt tijdens deze opleiding veel verantwoordelijkheid. Zo zijn er bij sommige zorginstellingen leerafdelingen die de studenten zelfstandig runnen. Ook is het mogelijk om stage te lopen in het buitenland.

Je kan als excellentie traject de opleiding Verzorgende-IG combineren met de opleiding Begeleider Maatschappelijk Zorg, zo behaal je dus twee diploma’s in 1 keer.

Toegestane vooropleidingen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn (BBL / BOL)

Gouda (BBL / BOL)

Leiden Breestraat (BOL)

Woerden (BOL)

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BBL / BOL)

Je kan deze opleiding ook in versnelde vorm volgen in Gouda en Zoetermeer. Kijk hier voor meer info.

 

Over jou

  • Behulpzaam
  • Geïnteresseerd in mensen
  • Communicatief
  • Flexibel
  • Verantwoordelijk
  • Oplettend

In de praktijk

Na de driejarige BOL- of BBL-opleiding stroom je door naar een niveau 4 opleiding of ga je aan het werk!

Als Verzorgende Individuele Gezondheidszorg ben je als allround medewerker actief in zorg, wonen en welzijn. Je observeert, signaleert en rapporteert de bijzonderheden van de cliënt en je bent daarmee een belangrijke schakel binnen de zorgverlening. Je bent een verzorger en begeleider, het werk is dus heel afwisselend! Van persoonlijke verzorging tot ondersteuning bij wonen en huishouden, en van verpleegtechnische handelingen tot begeleiding bij activiteiten. Samen met de mantelzorger maak je een zorgplan. Je spreekt af wie op welke dag langskomt, de was doet en helpt met aankleden. De keuze is aan jou om te werken met individuele cliënten in hun directe omgeving of in groepen, zoals bijvoorbeeld in een kleinschalige woonomgeving.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BOL
  • BBL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
  • Studeren met een laptop
  • Bijzonderheden

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen. Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden.

Wil je meer informatie, klik dan hier

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

mboRijnland biedt je de kans om twee diploma’s te halen via de gecombineerde opleiding:  Begeleider Maatschappelijke Zorg en Verzorgende IG (MZ/VIG).

De mogelijkheden op een rijtje:
Vanaf de eerste dag van de opleiding word je opgeleid voor twee diploma’s. Tijdens de studie maak je via de stage in het 3e jaar een keuze voor de verdieping. Die keuze bepaalt welke diploma je krijgt.

Er zijn drie verschillende combinatie mogelijkheden:

  • Diploma Verzorgende IG-VVT en Maatschappelijke zorg Begeleider Specifieke Doelgroepen
  • Diploma Verzorgende IG-GGZ en Maatschappelijke zorg Begeleider Specifieke Doelgroepen
  • Diploma Verzorgende IG-GHZ en Maatschappelijke zorg Begeleider Gehandicaptenzorg

Mocht tijdens de opleiding blijken dat je toch liever uitstroomt met één diploma dan is dat mogelijk.

Nieuws