Wat ga je leren?

Je leert tijdens de opleiding werken met mensen van alle leeftijden die begeleiding en/of zorg nodig hebben. Jongeren met een verstandelijke beperking, ouderen in een verzorgingshuis of een baby en kraamvrouw thuis. Je ondersteunt ze voor een zelfstandig leven, zodat zij een zo gewoon mogelijk leven leiden in de maatschappij.

Je leert tijdens de opleiding hoe je mensen in hun eigen kracht zet. Je richt je zorg en begeleiding op ‘zoveel mogelijk zelf doen’. We leren je daarom hoe je herkent wanneer iemand zorg nodig heeft. Een jongere met een verstandelijke beperking heeft bijvoorbeeld begeleiding nodig met douchen, aankleden en een rondje wandelen. We leren je hoe je een zorgplan maakt. Daarin schrijf je wat de zorgvrager, in dit geval de jongere, nodig heeft en maak jij een duidelijke planning. De planning bespreek je vervolgens met de familie van de zorgvrager of je leidinggevende. Je werkt met verschillende zorgvragers, het is dus belangrijk dat je goed met diversiteit omgaat en herkent wanneer er begeleiding nodig is.

Tijdens de opleiding besteden we veel aandacht aan de ontwikkeling van je sociale vaardigheden en beroepshouding. Je leert veel in de praktijk. Een voorlichting geven voor aanstaande moeders of de bloeddruk opmeten bij ouderen, jij kan het straks allemaal!

Aan het einde van opleiding kies je voor de verdieping waar jouw hart ligt: het verpleeghuis, de thuiszorg, specifieke doelgroepen zoals verslavingszorg, de gehandicaptenzorg, kraamzorg of geestelijke gezondheidszorg. Na het behalen van je diploma kan je bij iedere zorginstelling terecht!

Let op: extra leuk aan deze opleiding is dat je het combineert met de opleiding Begeleider Gehandicaptenzorg of Begeleider Specifieke Doelgroepen. Zo haal je dus twee diploma’s in één keer!

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
Eind januari Na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn (BBL / BOL)

Gouda (BBL / BOL)

Leidschendam-Voorburg (BBL)

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BOL)

Woerden (BBL / BOL)

Leiden Breestraat (BOL)

De BBL variant van deze opleiding start in februari 2021 in de versnelde vorm in Gouda en Leidschendam-Voorburg en in de gewone vorm in Alphen a/d Rijn.

Direct aanmelden

Over jou

 • Behulpzaam
 • Geïnteresseerd in mensen
 • Communicatief
 • Flexibel
 • Verantwoordelijk
 • Oplettend

In de praktijk

Na de driejarige BOL- of BBL-opleiding stroom je door naar een niveau 4 opleiding of ga je aan het werk! Je werkt vaak samen met de mantelzorger van de zorgvrager en overlegt, wanneer nodig, goed met andere deskundigen. Je hebt veel verantwoordelijkheid en doet dankbaar werk!

Als Verzorgende Individuele Gezondheidszorg/Medewerker Maatschappelijke Zorg ben je als allround medewerker actief in zorg, wonen en welzijn. Je bent een verzorger en begeleider, het werk is dus heel afwisselend! Van persoonlijke verzorging tot ondersteuning bij wonen en huishouden en van verpleegtechnische handelingen tot begeleiding bij activiteiten. Je werkt vaak samen met mantelzorgers, de naasten van de zorgvrager. Samen met de mantelzorger maak je een zorgplan. Je spreekt af wie op welke dag langskomt, de was doet en helpt met aankleden. De keuze is aan jou om te werken met individuele zorgvrager in hun directe omgeving of in groepen, zoals bijvoorbeeld een kleinschalige woonomgeving.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
 • Studeren met een laptop
 • Bijzonderheden

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen. Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden.

Wil je meer informatie, klik dan hier

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

mboRijnland biedt je de kans om twee diploma’s te halen via de gecombineerde opleiding: Maatschappelijke Zorg en Verzorgende IG (MZ/VIG).

De mogelijkheden op een rijtje:
Vanaf de eerste dag van de opleiding word je opgeleid voor twee diploma’s. Tijdens de studie maak je via de stage in het 3e jaar een keuze voor de verdieping. Die keuze bepaalt welke diploma je krijgt.

Er zijn drie verschillende combinatie mogelijkheden:

 • Diploma Verzorgende IG-VVT en Maatschappelijke zorg Begeleider Specifieke Doelgroepen
 • Diploma Verzorgende IG-GGZ en Maatschappelijke zorg Begeleider Specifieke Doelgroepen
 • Diploma Verzorgende IG-GHZ en Maatschappelijke zorg Begeleider Gehandicaptenzorg

Mocht tijdens de opleiding blijken dat je toch liever uitstroomt met één diploma dan is dat mogelijk.