De opleiding Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen is een BBL-opleiding. Dit houdt in dat je minimaal 20 uur per week werkt bij een sterilisatiebedrijf of op de sterilisatieafdeling van een ziekenhuis en één dag per week naar school gaat.
Je leert tijdens de opleiding veel in de praktijk. Zo loop je stage bij de operatiekamer, de scopie- en functieafdeling en de afdeling logistiek. Tijdens de opleiding word je intensief en persoonlijk begeleid door ervaren docenten. Zo ben jij straks breed inzetbaar op alle Centrale Sterilisatie Afdelingen (CSA).
Het eerste jaar
Het eerste jaar is gericht op de basis van het reinigen, desinfecteren en steriliseren van medische hulpmiddelen. Ook start je al met het uitvoeren van praktijkopdrachten en keuzedelen.
Het tweede jaar
Het tweede jaar volg je klinische lessen en ga je op studiereis naar Tüttlingen. Daarnaast ligt de focus op een goede voorbereiding van het theorie-examen, het afronden van de praktijkopdrachten, het afronden van de keuzedelen en het uitvoeren van de praktijkexamens.
Vakken en keuzedelen
Jij zorgt ervoor dat medische hulpmiddelen in ziekenhuizen technisch in orde zijn en gereed voor gebruik in bijvoorbeeld een operatiekamer. Je hebt een belangrijke rol, zonder jouw inzet kunnen operaties en onderzoeken niet plaatsvinden. Dit betekent dat jij leert waarom en hoe je medische hulpmiddelen reinigt, desinfecteert, steriliseert en verpakt. Vakken die je hier o.a. voor volgt zijn:
- Schone ruimte
- Desinfectieruimte en TOL
- Nederlands
- Rekenen
- Loopbaan en Burgerschap
Daarnaast kun je een keuzedeel kiezen om je kennis te verbreden of te verdiepen. Tijdens de opleiding begeleiden we je door middel van coachgesprekken en thematische begeleiding.
Gepersonaliseerd opleidingstraject (1-jarig)
Het is ook mogelijk om een gepersonaliseerd opleidingstraject te volgen. Je kunt de opleiding dan in één jaar afronden. Voorwaarde voor het volgen van het 1-jarige traject is dat je in het bezit bent van een havo-diploma, een LOI-opleiding hebt gevolgd of minimaal 15 jaar werkzaam bent bij een CSA. In overleg met jouw werkgever bepalen we of je in aanmerking komt voor dit traject.
Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
We geven uitdagend en gepersonaliseerd onderwijs, zodat jij het beste uit jezelf kan halen!
Aanmelding & Toelating
Als je deze opleiding wil volgen moet je werkzaam zijn bij een Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) binnen een ziekenhuis. De aanmelding verloopt via de werkgever. Na aanmelding volgt er een intakegesprek. Tijdens de intake kijken we of je in aanmerking komt voor het gepersonaliseerde opleidingstraject of de 2-jarige opleiding.
Voor meer informatie over de module Endoscopie zie: https://mborijnland.nl/opleiding/llo/endoscopie/
Voor meer informatie over de module Instrumentenbeheer zie: https://mborijnland.nl/opleiding/llo/instrumentenbeheer/
In het kort
Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
2 jaar
Locaties
Leiden Breestraat (BBL)
Als je deze opleiding wil volgen moet je werkzaam zijn bij een Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) binnen een ziekenhuis of bij een externe CSA.
Aanmelden voor deze opleiding gaat via de werkgever. De startdatum is 24 januari 2025.
Over jou
- Je bent nauwkeurig
- Je ondersteunt graag processen in het ziekenhuis
- Je houdt van samenwerken
In de praktijk
Na de tweejarige BBL-opleiding ga je aan het werk. Je werkt dan als Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen (SMH) in het ziekenhuis of bij een sterilisatiebedrijf.
Ieder jaar komen veel mensen in het ziekenhuis voor een operatie of een onderzoek. Artsen en verpleegkundigen gebruiken bij operaties en onderzoeken medische hulpmiddelen. Als medewerker steriele medische hulpmiddelen (SMH) reinig, desinfecteer en steriliseer je deze gebruikte hulpmiddelen, zodat ze weer veilig en schoon voor de volgende operatie zijn. Jij bent dus een onmisbare kracht!
Studiewijzer
Aanvullende informatie
- BBL
BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding