Wat ga je leren

Je leert tijdens de opleiding Doktersassistent alles wat nodig is om een huisartsenpraktijk of polikliniek in een ziekenhuis draaiende te houden. Je leert de juiste vragen te stellen aan patiënten, om in te schatten hoe ziek de patiënt is en of het zien van de dokter nodig is. Ook leer je telefonisch en aan de balie voorlichting geven, het verzorgen van de patiëntenadministratie en leer je meer over ziektebeelden en symptomen.

Het eerste jaar
Het eerste jaar van de opleiding staat in het teken van lessen volgen, zowel online als fysiek. Daarmee bereiden we je voor op het beroep van doktersassistent en de stage vanaf leerjaar 2.

Vakken en keuzedelen
In het eerste jaar leg je de basis van de opleiding. De opleiding begint met het uitleggen van het toestandsbeeld van een patiënt. Dat wil zeggen: hoe ziek is de patiënt? Moet er gelijk een dokter komen of kun jij de patiënt helpen aan de juiste informatie? Dit leer je tijdens het vak intake/triage. We werken aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Zo leer je meer over anatomie, ziektebeelden en geneesmiddelenkennis. Je werkt in groepjes of zelfstandig.

Je leert ook eenvoudige handelingen uitvoeren, zoals bloeddruk meten of een injectie geven. Dit leer je in het praktijklokaal, waar je zowel praktijk- als theorieles volgt. Je draagt in dit lokaal altijd speciale kleding volgens de richtlijnen van de praktijk.

Daarnaast leer je hoe een ziekenhuis of huisartsenpraktijk georganiseerd is, en wat er nodig is om een polikliniek of praktijk draaiende te houden. We geven je tijdens de opleiding ook informatie over wet- en regelgeving mee. Zo leer jij bijvoorbeeld of een vader de bloeduitslag van zijn 18-jarige zoon op mag vragen.

Naast de beroep specifieke vakken, volg je de vakken Nederlands, Engels, rekenen en zijn er keuzedelen. De keuzedelen ‘Gezonde leefstijl’, ‘Eerste lijn en Ketenzorg’ en ‘Geneesmiddelenkennis’ zijn een verdieping op je studie. Ze vergroten je kennis over de gezondheidszorg en het vakgebied waarvoor je wordt opgeleid. Heb je de ambitie om na de opleiding door te stromen naar het hbo, dan is er de mogelijkheid om het keuzedeel ‘Voorbereiden op hbo’ te volgen.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Alles wat je leert, kun je direct in onze moderne praktijklokalen of bij je stage toepassen. De praktijken waar je terecht kunt zijn heel divers: van bloedbanken tot ziekenhuizen. Je krijgt bij ons de kans om echt te ontdekken wat je leuk vindt.

Toegestane vooropleidingen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
2 tot 3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Breestraat (BBL / BOL)

Als je deze opleiding wil gaan volgen moet je, om stage te gaan lopen van de Rijksoverheid gevaccineerd worden tegen hepatitis B.

De BOL-opleiding duurt 3 jaar.
De BBL-opleiding duurt 2 jaar.

Over jou

  • Je bent flexibel
  • Je hebt inlevingsvermogen
  • Je wilt werken in een huisartsenpraktijk, gezondheidscentrum of ziekenhuis

In de praktijk

De BOL-opleiding duurt drie jaar. Ben je sneller? Dan is het mogelijk om eerder af te studeren. Het is ook mogelijk de BBL-variant te volgen. Deze variant duurt twee jaar. Na het behalen van je diploma stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk! Je werkt bij een huisarts, groepspraktijk, ziekenhuis, Eerste Hulppost, gezondheidscentrum of jeugdgezondheidszorg.  

Als doktersassistent ben je voor patiënten vaak de eerste contactpersoon bij de huisartsenpraktijk of polikliniek. Elke dag ga jij goed met mensen om door jouw inlevingsvermogen te gebruiken. Dat combineer je met een flinke deskundigheid, want je helpt patiënten ook. Je beantwoordt de telefoon, regelt het spreekuur en ontvangt patiënten. Gegevens van patiënten noteer je en je legt de dossiers klaar voor de arts. Ook assisteer je bij allerlei medisch-technische handelingen. Je hebt intensief contact met de patiënten en weet ze gerust te stellen. Om jouw deskundigheid op peil te houden en uit te breiden, ben je veel bezig met het lezen van vakliteratuur en jezelf bijscholen. Verder ben je representatief en ga je natuurlijk respectvol met mensen om! 

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

  • BOL
  • BBL
  • Kosten
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap
  • Studeren met laptop

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Alle eerstejaarsstudenten van de opleiding apothekersassistent in alle vestigingen van mboRijnland werken met laptops op een draadloos netwerk. Dit betekent dat deze studenten verplicht zijn op school over een eigen laptop te beschikken.

Nieuws