Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Onderwijsassistent leer jij alles wat je nodig hebt om te starten met werken in de wereld van het onderwijs. Als Onderwijsassistent help jij kinderen én leraren met het schoolwerk en werktaken.

Je leert alles over Communicatievaardigheden, Creatieve activiteiten en Ontwikkelingspsychologie. Je leert hoe je kinderen ondersteunt en begeleidt bij het lezen en rekenen en hoe je samen met de leerkracht andere onderwijstaken uitvoert. Dit is onderdeel van het basisdeel van jouw opleiding. Een belangrijk onderdeel van de opleiding is al je kennis in de praktijk te brengen. Dit doe je door middel van een stage. Na drie jaar studeren ben jij helemaal klaar om de docenten en kinderen te helpen!

Vakken en keuzedelen
Je krijgt tijdens de opleiding te maken met een breed pakket aan vakken, zoals: Methodisch handelen, Didactiek, Schrijven, Communicatie, Observeren, Sociale problematiek, Drama, Interactievaardigheden, Gesprekken met ouders en Zaakvakken. Zaakvakken zijn vakken als Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur & Techniek. Daarnaast komen er regelmatig gastdocenten langs. Zij laten zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat. De opleiding is praktisch ingericht, wat inhoudt dat je veel in de praktijk leert. Zo ben je extra goed voorbereid als je na je studie aan de slag gaat!

Naast de beroeps specifieke vakken volg je ook generieke vakken, zoals: Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om je te specialiseren door middel van Keuzedelen. Een keuzedeel geeft jou de mogelijkheid om je in een onderwerp te verdiepen of voor te bereiden op een vervolgopleiding. Een van de keuzedelen waar je voor kunt kiezen is ‘voorbereiding pabo’. In dit keuzedeel bereiden we je voor op de toelatingstoetsen van de pabo en een succesvol eerste jaar. Haal je de toelatingstoetsen, dan kun je direct beginnen met het eerste jaar van de pabo.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
We vinden het belangrijk dat jij als student bij ons alle mogelijkheden krijgt om je te ontwikkelen. Dit doen we door middel van gepersonaliseerd onderwijs. Daarnaast krijg je te maken met een enthousiast docententeam, dat je stimuleert om het beste uit jezelf te halen.

Versneld Hybride Traject (Zoetermeer)
Studenten die de opleiding in Zoetermeer volgen krijgen de kans om na het eerste jaar in te stappen in een Versneld Hybride Traject. Dit traject wordt aangeboden in nauwe samenwerking met het regionale werkveld, stichting Openbaar Primair Onderwijs Zoetermeer (OPOZ) en het Beroepscollege Zoetermeer. Het maatwerktraject betekent een half jaar versnelling van de reguliere opleidingsduur, dus 2,5 jaar i.p.v. 3 jaar en biedt daardoor mogelijkheid om per 1 februari door te stromen naar een hbo Lerarenopleiding of de Pabo.

Toegestane vooropleidingen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn (BOL)

Gouda (BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BOL)

Woerden (BOL)

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

  • Je bent communicatief
  • Je werkt graag met kinderen
  • Pedagogiek
  • Zorg en welzijn

Docent vertelt

Student vertelt

In de praktijk

Na de driejarige BOL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je aan de slag! Je werkt dan als Onderwijsassistent in het basisonderwijs, speciaal onderwijs, praktijkonderwijs, voortgezet onderwijs of
op het mbo.

Als Onderwijsassistent heb jij het inlevingsvermogen en geduld om kinderen te begeleiden naar zelfstandigheid. Altijd zijn er wel leerlingen die jouw persoonlijke aandacht kunnen gebruiken. Je bent het extra paar ogen en handen van de leerkracht. Onder begeleiding van de leerkracht voer je allerlei taken uit. Het kan zijn dat je een excursie organiseert, lesmaterialen klaarzet of kinderen ondersteunt bij het rekenen en lezen. Soms werk je aan speciale zorgtaken waarvoor je zelf volledig verantwoordelijk bent. Een ding is zeker: je hebt een afwisselende baan vol uitdaging!

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BOL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap
  • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
  • Studeren met een laptop
  • Vakken
  • Doorstroming
  • Vakken

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen. Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden.

Wil je meer informatie, klik dan hier

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Doorstroming
Misschien wil je later als leerkracht voor de klas staan. Dan is het diploma Onderwijsassistent een mooie eerste stap. Je hebt ervaring op kunnen doen in de praktijk en je hebt les gekregen in de havo-vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Een goede voorbereiding dus op de pabo. Na de pabo kun jij als leerkracht aan het werk. mboRijnland heeft goede contacten met diverse pabo’s in de regio waardoor jij goed voorbereid kunt doorstromen naar het hbo. Je kunt om goed voorbereid naar de pabo te gaan bij ons het keuzedeel voorbereiding Pabo volgen.
Tijdens dit keuzedeel wordt je goed voorbereid op
(1) de toelatingstoetsen en
(2) een succesvol eerste jaar op de pabo. Als je de toetsen haalt, kun je beginnen met het eerste jaar van de pabo.
Je krijgt de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap en om je te specialiseren kun je kiezen uit verschillende keuzevakken.

Bijzonderheden

Misschien wil je later als leerkracht voor de klas staan. Dan is het diploma Onderwijsassistent een mooie eerste stap. Je hebt ervaring op kunnen doen in de praktijk en je hebt les gekregen in de havo-vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Een goede voorbereiding dus op de pabo. Na de pabo kun jij als leerkracht aan het werk. mboRijnland heeft goede contacten met diverse pabo’s in de regio waardoor jij goed voorbereid kunt doorstromen naar het hbo. Je kunt om goed voorbereid naar de pabo te gaan bij ons het keuzedeel voorbereiding Pabo volgen. Tijdens dit keuzedeel wordt je goed voorbereid op (1) de toelatingstoetsen en (2) een succesvol eerste jaar op de pabo. Als je de toetsen haalt, kun je beginnen met het eerste jaar van de pabo.