Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Onderwijsassistent leer jij alles wat je nodig hebt om te starten met werken in de wereld van het onderwijs. Als onderwijsassistent help jij kinderen én leraren met het schoolwerk en werktaken.

Je leert alles over communicatievaardigheden, creatieve activiteiten en ontwikkelingspsychologie. Je leert hoe je kinderen ondersteunt en begeleidt bij het lezen en rekenen en hoe je samen met de leerkracht andere onderwijstaken uitvoert. Dit is onderdeel van het basisdeel van jouw opleiding. Tijdens de opleiding kun je een aantal keuzedelen volgen. Zij maken het mogelijk om je kennis verder te verdiepen en je te specialiseren. Een belangrijk deel van deze opleiding is om het geleerde in praktijk te brengen. Dit doe je door middel van een stage. Na drie jaar in opleiding ben jij helemaal klaar om de docenten en kinderen te helpen!

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn

Gouda

Leiden Bètaplein

Leidschendam-Voorburg

Woerden

Zoetermeer Van Doornenplantsoen

Direct aanmelden

Over jou

 • Je bent communicatief
 • Je werkt graag met kinderen
 • Pedagogiek
 • Zorg en welzijn

In de praktijk

Je volgt deze BOL-opleiding voor 3 jaar en sluit deze succesvol af. Je bezit dan je mbo niveau 4 diploma Onderwijsassistent en kan doorstromen naar het hbo of aan het werk. Je werkt dan als onderwijsassistent in het basisonderwijs, speciaal onderwijs, praktijkonderwijs, voortgezet onderwijs of
op het mbo.

Als onderwijsassistent heb jij het inlevingsvermogen en geduld om kinderen te begeleiden naar zelfstandigheid. Altijd zijn er wel leerlingen die jouw persoonlijke aandacht kunnen gebruiken. Je bent het extra paar ogen en handen van de leerkracht. Onder begeleiding van deze leerkracht voer je allerlei taken uit. Het kan zijn dat je een excursie organiseert, lesmaterialen klaarzet of kinderen ondersteunt bij het rekenen en lezen. Soms werk je aan speciale zorgtaken waarvoor je zelf volledig verantwoordelijk bent. Een ding is zeker: je hebt een afwisselende baan vol uitdaging.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
 • Doorstroming
 • Vakken

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep. Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen. Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden.

Wil je meer informatie, klik dan hier

Doorstroming Misschien wil je later als leerkracht voor de klas staan. Dan is het diploma Onderwijsassistent een mooie eerste stap. Je hebt ervaring op kunnen doen in de praktijk en je hebt les gekregen in de havo-vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Een goede voorbereiding dus op de pabo. Na de pabo kun jij als leerkracht aan het werk. mboRijnland heeft goede contacten met diverse pabo’s in de regio waardoor jij goed voorbereid kunt doorstromen naar het hbo.
Je krijgt de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap en om je te specialiseren kun je kiezen uit verschillende keuzevakken.

Bijzonderheden

Doorstroming
Misschien wil je later als leerkracht voor de klas gaan staan. Dan is het diploma Onderwijsassistent een prima eerste stap. Je bent dan al goed bezig geweest in de praktijk. Hebt al in de klas gewerkt met de kinderen. Hebt óók les gekregen in havo-vakken. Een prima voorbereiding dus op de pabo. Wij hebben met verschillende pabo’s in de regio goede contacten. Na de pabo kun jij als leerkracht aan het werk.