Wat ga je leren?

Tijdens deze opleiding wordt je opgeleid tot een Zelfstandig Werkend Haarstylist Heer. Je leert diverse vakonderdelen van barbier. Je leert specialistische technieken zoals het knippen en snijden van gedekte modellen met kam en schaar, het knippen van korte modellen met de tondeuse, effilatie toepassen, föhnen van een gedekt heren model, het knippen en trimmen van baard, snor en sik en het scheren en masseren van de huid. Maar ook ‘oldskool’ klassieke herencoupes. Je krijgt les van gekwalificeerde docenten, met veel praktijkervaring. De lessen zijn afwisselend en hebben een logische opbouw naar het examen toe.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
2 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda

Leiden Storm Buysingstraat

Direct aanmelden

Over jou

 • Adviseren
 • Klantgericht
 • Samenwerken
 • Creatief
 • Sociaal

In de praktijk

De haarstylist heer werkt als zelfstandig medewerker in een kappersbedrijf en is verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van zijn werk en voor het tijdig opleveren van het eindresultaat.

Het uitvoeren van basis werkzaamheden wordt afgewisseld met het uitvoeren van specialistische haarbehandelingen bij heren. De basis werkzaamheden bestaan uit het ontvangen van de klant, klanten te woord staan aan de telefoon of receptie, afspraken maken en inplannen, een behandelplan opstellen, advies geven, afrekenen en het schoonmaken van de werkplek. Bij een basis haarbehandeling gaat het om het wassen van het haar en het toepassen van massagetechnieken, het knippen van dames en heren in een basiscoupe, kleuren en ontkleuren en het föhnen van een dame. De specialistische haarbehandelingen zijn het knippen en snijden van gedekte modellen met kam en schaar, het knippen van korte modellen met de tondeuse, effilatie toepassen, föhnen van een gedekt herenmodel, het knippen en trimmen van baard en snor en het scheren en masseren van de huid.

Een haarstylist heeft veel contact met uiteenlopende typen klanten. Je bent maatschappelijk ontwikkeld en geïnteresseerd: je weet wat er speelt in de maatschappij en kan daarover met klanten spreken. Je kan goed met mensen omgaan, je inleven in de klant en je hebt een dienstverlenende en klantgerichte instelling. Communicatie is erg belangrijk om de wensen en verwachtingen van de klant te achterhalen. Hiervoor ga je met de klant in gesprek. Je luistert aandachtig naar de klant en toont geduld. Als het behandelplan opgesteld is leg je duidelijk uit wat je gaat doen en waarom. Bij de behandelingen die je uitvoert werk je hygiënisch en ben je gericht op de klant. De tevredenheid van de klant is belangrijk voor jou.

Als je klaar bent

 • Doorstroom binnen mbo naar Salonmanager
 • Grote kans op baan
 • Studiewijzer

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Kosten
 • Instroomactiviteiten

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Let op: vanwege de gevolgen van het coronavirus verloopt de Instroom anders. 

Als je aanmelding voldoet aan de vooropleidingseisen wordt je aanmelding omgezet in een inschrijving. In april krijg je dan meer informatie over de vervolgstappen.