Wat leer je?

Tijdens de opleiding Allround Schoonheidsspecialist leer je alles om een goede schoonheidsspecialist te worden én een beetje extra. We leren je namelijk ook specialistische behandelingen, waardoor je net wat meer in staat bent om huidverbeteringen uit te voeren dan een reguliere schoonheidsspecialist.  

Je leert hoe je een cosmetische hand-, voet-, en nagelbehandeling moet geven, een gezichtsbehandeling en een lichaamsbehandeling. Daarbij besteed je aandacht aan verschillende huidtypen, allergieën en bijbehorende verzorgingsproducten. Jij leert daarnaast als allround schoonheidsspecialist alles over specialistische behandelingen zoals Shiatsu, bindweefsel, acne-behandelingen en additionele behandelingen zoals aromatherapie. Ook leer je hoe je een eigen onderneming start. Zo leren we je een ondernemersplan schrijven en hoe je jezelf het beste presenteert. Tijdens de opleiding loop je stage, zodat jij precies weet hoe het er in de praktijk aan toe gaat en na het behalen van je diploma klaar bent voor het echte werk!   

Het eerste jaar
In het eerste jaar ga je vier dagen per week naar school en loop je één dag per week stage. In de lessen leer je verschillende cosmetische hand-, nagel-, voet-, gezichts- en lichaamsbehandelingen uitvoeren. Ook leren we je meer over huidtypes, hoe je een behandelplan opstelt en hoe je een klant zo goed mogelijk kan helpen.  

Daarnaast leer je in het eerste jaar meer over ondernemen, verkooptechnieken, klantgerichte communicatie en hoe je een band opbouwt met je klanten. 

Vakken en keuzedelen
Je krijgt tijdens de opleiding voornamelijk praktijklessen. Tijdens de lessen leer je het vak Schoonheidsspecialist kennen en op een creatieve manier inzetten. Zo leer je de nieuwste trends en technieken, die je gelijk in kan zetten. Opdrachten voer je soms zelfstandig en soms in groepsverband uit. Zo leer je goed samenwerken en ben je zelf ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van je werk. Alleen zo leer je het vak het beste! 

Naast de beroepsspecifieke vakken volg je ook generieke vakken, zoals: Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Ook krijg je tijdens de opleiding de mogelijkheid om je te specialiseren. Dit doe je door middel van keuzedelen. Keuzedelen waar je uit kunt kiezen zijn imagestyling, nagelstyling en visagie. 

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
De opleiding bestaat voor een groot deel uit praktijk, waardoor je als student gelijk aan de slag gaat. Daarnaast zijn de lessen afwisselend en krijg je les van zeer ervaren en gekwalificeerde docenten. 

Vooropleidingseisen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

Aanvullende Instroomactiviteiten

Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je een individueel kennismakingsgesprek Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen. Voor deze opleiding geldt dat er ook een aanvullende instroomactiviteit is. Deze is op hetzelfde moment als het kennismakingsgesprek, zodat je niet twee keer hoeft te komen. De aanvullende instroomactiviteit bestaat uit het luisteren naar een presentatie over het beroep en je volgt een praktijkles.
Ook zullen we je vragen of je een motivatiebrief kan schrijven.

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BOL)

Leiden Storm Buysingstraat (BOL)

 

Over jou

 • Adviseren
 • Beauty & fashion
 • Ondernemend
 • Zelfstandig

Student vertelt

Over jou

In de praktijk

Na de driejarige BOL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk! Je werkt bij een beautycentrum, drogisterij, schoonheidssalon of wellness-instituut. Het is natuurlijk ook mogelijk om je eigen salon te beginnen.   

Als allround schoonheidsspecialist werk je aan de uiterlijke verzorging van anderen. Je houdt altijd rekening met verschillende huidtypen, allergieën en wensen van de klanten. Je zorgt dat de conditie van de huid van het gezicht, de handen, het lichaam en de hals verbetert of in ieder geval behouden blijft. Daarnaast geef je advies over cosmeticagebruik en voer je ontspannings- of ontharingsbehandelingen uit. Als allround schoonheidsspecialist geef je ook leiding, voer je specialistische behandelingen uit, heb je kennis van specifieke huidproblemen en weet jij klanten door te verwijzen naar andere disciplines. Kortom, je voert een veelzijdig beroep uit met een grote verantwoordelijkheid. Mensen vertrouwen jou namelijk hun uiterlijk toe.  

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • BOL
 • Kosten
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Bijzonderheden
 • Schoolsalon: Hair & Beauty
 • Jaarlijkse Beautyweek

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Een belangrijk deel van de opleiding bestaat uit de beroepspraktijkvorming. Alle kennis en vaardigheden die je op school hebt geleerd, ga je dan toepassen in de praktijk. Je wordt begeleid door een praktijkopleider van de instelling en een docent van de school. Je gaat stage lopen in een schoonheidssalon, beautycentrum of wellness instituut. Als jij je nu aanmeldt krijg je een uitnodiging voor een intakemiddag. Tijdens deze middag kun je kennismaken met onze docenten en toekomstige klasgenoten. Als nog vragen hebt kun je die natuurlijk ook stellen.
In onze schoolsalon Hair & Beauty ontvangen we het hele studiejaar modellen op afspraak voor een schoonheidsbehandeling uitgevoerd door onze studenten. Je wordt hierbij begeleid door onze docenten.
Jaarlijks organiseren wij de Beautyweek in de week voor de kerstvakantie. Studenten geven klanten op afspraak een schoonheidsbehandeling. De opbrengst van de behandelingen gaat naar een goed doel.