Wat ga je leren?

Tijdens deze opleiding leiden we je op tot een echte allrounder op het gebied van haar en schoonheidsverzorging. Je leert welke behandelingen en producten het beste bij verschillende huid- en haartypes passen en we nemen je mee in het aanpassen van behandelingen op de wensen van de klant.  

Tijdens de opleiding ga je aan de slag met het kappersvak en de schoonheidsverzorging. Je leert hoe je een gezichtsbehandeling, lichaamsbehandeling en een cosmetische hand-, nagel- en voetbehandeling geeft. En daarnaast leer je ook dameshaar knippen, wassen, in model föhnen en verschillende technieken met rollers, een krul- en stijltang. Jij weet straks raad met alle vragen van jouw klanten. Je leert tijdens de opleiding goed luisteren naar de wensen van de klanten, zo ontdek je precies wat de klant wil. Ook leren we je klanten ontvangen, adviseren en behandelen.  

Verder nemen we je mee in de wereld van ondernemen. Je leert hoe je een bedrijfsplan opstelt, jouw toekomstige salon kan promoten, hoe je de financiële administratie op orde houdt en hoe je jouw toekomstige personeel kan trainen.  

Ook leer je meer over de trends binnen de branche. Dit leer je tijdens de skillslessen. Tijdens de skillslessen komen gastsprekers langs om te vertellen over hun onderneming en de laatste trends. Zo leer je zelf ook trends te signaleren en blijf je op de hoogte.  

Als beauty allrounder vind je het belangrijkste dat jouw klanten altijd met een voldaan gevoel de deur uitlopen! 

Het eerste jaar
In het eerste jaar ga je gelijk aan de slag met de basisbehandelingen van zowel een haar- als schoonheidsspecialist. Je krijgt veel praktijklessen, maar ook theorie. Praktijkervaring doe je op in onze eigen salon op de Breestraat. Ook loop je in het eerste jaar al stage bij een erkend leerbedrijf.  

Vakken en keuzedelen
Alles wat je kent uit de salon, leer je tijdens deze opleiding. Je begint met de basisbehandelingen. Heb je die onder de knie, dan ga je aan de slag met de specialistische behandelingen. Je krijgt les in klantontvangst, reinigen van haar en huid, analyseren van haar en huid en de communicatie met de klant.  

Ook volg je lessen over haar knippen, snijden, kleuren en föhnen. Volg je modetrends en leer je hoe je een eigen ondernemingsplan opstelt.  

Naast de beroepsspecifieke vakken volg je ook generieke vakken, zoals: Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Ook krijg je tijdens de opleiding de mogelijkheid om je te specialiseren. Dit doe je door middel van keuzedelen. Keuzedelen waar je uit kunt kiezen zijn imagestyling, nagelstyling, fotografie, barbier en visagie. 

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
De opleiding bestaat voor een groot deel uit praktijk, waardoor je als student gelijk aan de slag gaat. Daarnaast zijn de lessen afwisselend en krijg je les van zeer ervaren en gekwalificeerde docenten. 

Lessen van Misha 
In de YouTubeserie Lessen van Misha neemt onze docent Misha je mee in de kapperswereld. Ze gaat langs bij kappers die expert zijn in bijzondere technieken. Naast YouTube is Misha ook te volgen op TikTok en Instagram. 

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
2 tot 3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Storm Buysingstraat (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Adviseren
 • Klantgericht
 • Samenwerken
 • Creatief
 • Sociaal

Over jou

In de praktijk

Als Hair & Beauty Professional werk je aan de uiterlijke verzorging van anderen. Je houdt altijd rekening met verschillende huid- en haartypen, allergieën en wensen van de klanten. Je zorgt dat de conditie van de huid en het haar verbetert of in ieder geval behouden blijft. Daarnaast geef je advies over haartrends en cosmeticagebruik en voer je ontspannings- of ontharingsbehandelingen uit. Kortom, je voert een veelzijdig beroep uit met een grote verantwoordelijkheid. Mensen vertrouwen jou namelijk hun uiterlijk toe.  

Als je klaar bent

 • Doorstroom binnen mbo naar Salonmanager
 • Grote kans op baan

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Kosten
 • Instroomactiviteiten

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Let op: vanwege de gevolgen van het coronavirus verloopt de Instroom anders. 

Als je aanmelding voldoet aan de vooropleidingseisen wordt je aanmelding omgezet in een inschrijving. In april krijg je dan meer informatie over de vervolgstappen.