Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Allround Kapper leer jij alles wat met het kappersberoep te maken heeft én meer. Als allround kapper heb je net wat meer verantwoordelijkheid dan een kapper. Dat betekent dat jij straks in opdracht van de eigenaar, de leiding mag hebben over de salon.

Je leert natuurlijk alles wat te maken heeft met het beroep: haarkleuren, techniek van het knippen, snijden, permanenten, vlechten en watergolven. Daarnaast leer je ook hoe je verschillende haarsoorten kan herkennen en hoe je hiermee moet werken. Je leert om persoonlijk advies te geven aan klanten en besteedt veel aandacht aan je sociale vaardigheden tijdens deze mbo-opleiding op mboRijnland. Ook verkopen en natuurlijk adviseren komen in de opleiding aan bod.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3,5 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda

Leiden Storm Buysingstraat

Direct aanmelden

Over jou

 • Adviseren
 • Beauty
 • Klantvriendelijk
 • Verkoop producten

In de praktijk

Je volgt de BOL of BBL-variant van de opleiding Allround Kapper en behaalt jouw mbo niveau 3 diploma. Je stroomt daarna door naar een niveau 4 mbo-opleiding of je gaat aan het werk. Je werkt dan in een gemengde kapperszaak of een zaak die is gespecialiseerd in dameskapsels, herenkapsels, black hair of een andere specialisatie hebben.

Als allround kapper weet je alles van haar, hoofdhuid, verschillende trendy kleurtechnieken, combinatie kniptechnieken en behandelen. Daarnaast heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je hebt namelijk als allround kapper meer verantwoordelijkheden dan een kapper en je werkt zelfstandig (zonder begeleiding). Je bent dagelijks bezig met het maken van afspraken, ontvangen van klanten, en het behandelen van de klant op basis van zijn of haar specifieke wensen. Je bent elke dag creatief bezig met het uiterlijk van mensen. Je werkt daarbij goed samen met collega’s en de eigenaar van de salon. Je kan goed met mensen omgaan en zorgt ervoor dat iedere klant met een fris kapsel en een tevreden gevoel de deur uitloopt.

Als je klaar bent

 • Doorstroom binnen mbo naar salonmanager
 • Grote kans op baan
 • Studiewijzer

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Kosten
 • Instroomactiviteiten

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage / bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Als je je aanmeldt voor deze opleiding, plan dan ook jouw kennismakingsbijeenkomst in. Deze organiseren we meestal eens per twee weken op de locatie waar je de opleiding wilt volgen.

Daar maak je kennis met medestudenten en er vindt een studiekeuzegesprek plaats. Daarin check jij of jouw beeld van de opleiding en of het beroep matcht met jouw verwachtingen.

Wij maken graag kennis met jou (en je ouders) en zijn benieuwd naar jouw vooropleiding, jouw ervaringen met de lessen Loopbaan Oriëntatie en begeleiding op je school, jouw talenten, toekomstdromen en wensen.

Op het moment dat je je aanmeldt, krijg je de vraag om de Startmeter in te vullen. Dit is een online vragenlijst over o.a. jouw interesses. Het zijn jouw antwoorden, er is dus geen goed of fout. Zorg ervoor dat je de startmeter uiterlijk 4 dagen voor de kennismakingsbijeenkomst hebt ingevuld.

Wij ontmoeten je graag tijdens de kennismakingsbijeenkomst!

Wij vinden het belangrijk dat je je goed oriënteert op de opleiding.
Bezoek daarom altijd één van de Open Dagen of meld je aan voor Proefstuderen.
Bekijk de voorlichtingskalender voor meer informatie