Tijdens de opleiding Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties in de Gebouwde Omgeving leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het beroep én het leidinggeven aan andere monteurs. Utiliteit is een naam die wordt gebruikt in de bouw voor alles wat geen woning is. Denk aan kantoren, ziekenhuizen, scholen, fabrieken en overheidsgebouwen, maar ook aan datanetwerken van telefoons, het internet en verkeerslichten. Je leert tijdens deze opleiding om elektrotechnische installaties in elkaar te zetten, ze stapsgewijs uit elkaar te halen en storingen verhelpen.
Als eerste monteur leer je ook leidinggeven aan meerdere monteurs. Je leert dus hoe je anderen aanstuurt en taken uitdeelt. Je doet kennis op over meten in de elektrotechniek en werken volgens de veiligheidsvoorschriften. Daarnaast leren we je hoe je een elektrotechnische installatie samenstelt, schakelkasten en besturingssystemen monteert, van bedrading voorziet en installeert. De kennis en vaardigheden uit de theorielessen, pas je direct toe in het praktijkgedeelte van de opleiding. Verder werk je in de lessen aan je beroepshouding en ontwikkel je goede sociale en communicatieve vaardigheden.
Het eerste jaar
Een studiejaar is opgedeeld in vier periodes van tien weken. Volg je de BOL-opleiding, dan loop je in de tweede helft van het jaar stage. Je bent tijdens de opleiding gekoppeld aan een studieloopbaanbegeleider (slb’er). De slb’er begeleidt jou tijdens de opleiding. Je kunt bij je slb’er altijd terecht voor vragen. De lessen volg je in praktijk- en theorielokalen op locatie. Er is een open houding en sfeer tussen de docenten en studenten.
Vakken en keuzedelen
Het vakgebied van een Monteur Elektrotechnische Installaties Gebouwde Omgeving is breed, daarom volg je veel vakleer. Vakleer is opgebouwd uit vakkennis en vak-theorie. Bij vakkennis leer je alles over materialen en gereedschappen, die nodig zijn voor elektrische installaties in woningen in utiliteitsgebouwen. Utiliteitsgebouwen zijn gebouwen zoals ziekenhuizen, verzorgingshuizen en kleinschalige kantoorpanden. Bij vak-theorie leer je over serieschakelingen, parallelschakelingen en gecombineerde schakelingen berekenen. De opleiding is vooral gericht op doen. Er zijn veel praktijk- en practicumopdrachten, waaraan de theorie is gekoppeld. Zo leer je sneller verbanden herkennen. Je werkt zowel in teamverband als individueel. Tijdens de opleiding volg je ook algemene vakken, zoals: rekenen, Nederlands en Loopbaan en Burgerschap.
Naast de reguliere vakken is er de mogelijkheid om keuzedelen te volgen. Voorbeelden van keuzedelen zijn: inspelen op innovatie, duurzaamheid in de arbeid en digitale vaardigheden.
Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Het practicumlokaal is voorzien van de nieuwste apparatuur, waardoor jij gelijk aan de slag kan met meest innovatieve technologieën zoals duurzame energietechnieken. Daarnaast werk je samen met een enthousiast docententeam, dat ervoor zorgt dat jij altijd gemotiveerd blijft en zo je diploma haalt!
Toegestane vooropleidingen
- Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
- Diploma mbo-opleiding niveau 2
- Diploma mbo-opleiding niveau 3
- Overgangsbewijs naar havo/vwo 4
In het kort
Gouda (BBL)
Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)
Je kan deze opleiding zowel overdag als in de avond volgen.
Over jou
- Huizen- en wegenbouw
- Machines en installaties
- Technisch inzicht
- Wisselende werkplekken
In de praktijk
De opleiding Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties in een Gebouwde Omgeving is te volgen in de BOL– en BBL-variant. Na afronding van de opleiding stroom jij door naar een niveau 4 opleiding of je gaat gelijk aan het werk. Je werkt dan bij een elektrotechnisch installatiebedrijf als eerste monteur en geeft dus direct al leiding aan andere monteurs.
Je werkt met verkeerslichten, datanetwerken, telecominstallaties en gebouwbeheerssystemen. Deze zitten overal en vallen vooral op wanneer ze niet meer functioneren. Bij een knipperend verkeerslicht kom jij in actie. Of wanneer de elektriciteit van een gebouw uitvalt of de telefoonlijn dood is. Als eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit heb je verstand van deze installaties. Je legt ze aan of onderhoudt ze, zowel buiten als in woningen en bedrijfspanden. Meestal werk je ergens op locatie. Soms ook in de werkplaats van het elektrotechnische installatiebedrijf waar je in dienst bent. Vaak werk je zelfstandig. Je werkgever kan zijn gespecialiseerd in nieuwbouw en/of in de renovatie van de laagspanningsinstallaties die je in woningen en bedrijfsgebouwen vindt. Natuurlijk houd jij je in je werk altijd aan de veiligheidsvoorschriften.
Studie in cijfers
Aanvullende informatie
- Kosten
- BOL
- BBL
- Buitenland
- Keuzedelen
- Ondernemerschap
Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.
Kosten van boeken en materialen
De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.
BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering
Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen
Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap
Veelgestelde vragen
Kan ik deze opleiding direct na het vmbo kiezen?
De opleiding Technicus Elektrotechnische Installaties Woning en Utiliteit kan alleen worden gestart als je eerst een elektrotechnische niveau 3 opleiding hebt afgerond.